Aplikaci eRouška používá prozatím jen 220 000 lidí

0
307

V aplikaci eRouška, která má pomáhat s vyhledáváním kontaktů nakažených novým typem koronaviru, je registrováno 220 000 telefonních čísel. V aplikaci Mapy.cz ale sdílí polohu 1,3 milionu lidí. Jak eRouška, tak aplikace Mapy.cz jsou součástí projektu Chytrá karanténa.

V aplikaci eRouška je nyní registrovaných 220 000 telefonních čísel. Podle zástupce projektu Patrika Zandla jsou to dobrá čísla, protože veřejnost je přesvědčována o tom, že nákaza se vyskytuje pouze ojediněle.

„Pokud všechno bude probíhat nadále tak jako dnes, nebude se zvyšovat zásadně ani počet uživatelů, ani počet nakažených. Pokud by ovšem přišla druhá vlna, bylo by potřeba dostat se o řád výše,” uvedl Patrik Zandl.

Chytrá karanténa 2.0 sbírá data o zdravých i nemocných

Informace o tom, kolikrát hygienici aplikaci využili, Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] nesdělilo. Přesto ale již plánuje kampaň na zvýšení počtu uživatelů.

„Aplikaci se snažíme kontinuálně propagovat v rámci standardních komunikačních kanálů ministerstva. A také ji plánujeme podpořit kampaní s cílem ukázat její užitečnost a zvýšit počet uživatelů,” doplnila Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva, aniž by ale sdělila termín kampaně a další podrobnosti.

eRouška a Mapy.cz

Aplikace zaznamenává setkání s dalším telefonem v blízkosti, pokud je ale v obou aparátech nainstalována. Propojují se totiž pomocí bluetooth, které musí mít telefon stále zapnuté. Neukládá telefonní čísla ani polohu telefonu, data neodesílá automaticky, to musí udělat uživatel, většinou na žádost hygieniků. Seznam.cz v současnosti eviduje přes 1,3 milionu lidí, kteří sdílejí svá polohová data v aplikaci Mapy.cz.

„Data využíváme pro jeden jediný účel – vytipovat lidi se zvýšenou pravděpodobností nakažení a ty pak formou notifikace upozornit,” řekla mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová.

Podle ní pak může aplikace varovat ty, se kterými přišel nakažený do kontaktu. Sami se podle ní ozvaly stovky nakažených. Ty chtěli využít možnosti varovat lidi, se kterými přišli do bližšího kontaktu.

Význam aplikací podle ministerstva zdravotnictví roste spolu s uvolňováním restrikcí, kterými vláda regulovala v době pandemie veřejný život.

Chytrá karanténa

Primárním cílem projektu Chytrá karanténa bylo zrychlit a zautomatizovat dohledávání kontaktů každého nakaženého, případně místo jeho nákazy. Jde vlastně o rozhovor, který vede s nakaženým pracovník krajské hygienické stanice. Druhá fáze projektu, takzvaná Chytrá karanténa 2.0, počítá se zapojením eRoušky nebo dobrovolného sledování pohybu s pomocí aplikace Mapy.cz.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here