Peking znovu zavádí restrikce proti šíření koronaviru SARS-CoV-2. V čínské metropoli totiž každým dnem rostou počty nakažených. Úřady ve městě včera 16.6. uzavřely všechny školy, omezily veřejnou dopravu a dnes zrušily více než 1 250 letů. Nákaza se opět šíří z trhu s potravinami.

Za posledních šest dní se podle agentury DPA nákaza neznámým koronavirem SARS-CoV-2 v Pekingu potvrdila u více než 135 osob. Většina nově potvrzených nákaz hlášených z celé pevninské Číny přichází právě z jejího hlavního města Pekingu, konkrétně z trhu s potravinami Sin-fa-ti. Během včerejšího dne se nákaza nově potvrdila celkem u 44 osob. Z nich bylo 31 z Pekingu. O den dříve [v pondělí 15.6.] potvrdila Čína celkem 40 nových nákaz, z toho 27 v metropoli Peking.

Přední odborníci řešili, co se [ne]ví o infekci covid-19

Vedení města začalo na opětovné šíření koronaviru reagovat již o víkendu. V sobotu nařídilo uzavřít trh s potravinami Sin-fa-ti, který se nachází v jižní části města. Právě z něj pocházejí první nakažení a je považován za nové ohnisko nákazy. Téhož dne úřady uzavřely jedenáct okolních čtvrtí. V pondělí k nim přibylo dalších deset a k včerejšímu dni už bylo ve městě v nařízené karanténě třicet pekingských čtvrtí čítajících cca 90 tisíc lidí. V současné době vedení města zatím plošnou karanténu nenařídilo. Konkrétní restrikce přijímají zatím pouze jednotlivé čtvrti. Zakládají kontrolní stanoviště a měří lidem tělesnou teplotu. Podle zpráv agentury AFP nesmějí obyvatelé těchto čtvrtí opouštět své lokality, které jsou úřady vytýčeny jako rizikové zóny.

Peking zřejmě stojí před další vlnou epidemie

Nejenom Peking, ale celá Čína se obává dalšího nekontrolovaného šíření nového koronaviru. Správa hlavního města vzhledem k vážnosti situace ještě včera v pozdních hodinách zvýšila výstrahu z úrovně tři na úroveň dva. Ta je na čtyřstupňové škále druhá nejvyšší. Doposud přijaté restrikce dále rozšířila o zrušení celkem 1 255 letů v obou směrech, podle agentury AFP se tak zrušení týká až 70 procent všech plánovaných letů.

Vedení města také vyzvalo obyvatele Pekingu k tomu, aby neopouštěli město a zrušili veškeré naplánované cesty mimo něj. Od úterý byly ve městě pozastaveny dálkové autobusové spoje mezi Pekingem a blízkými provinciemi. Taxíky mohou přepravovat cestující pouze uvnitř metropole. Ve veřejné dopravě jsou omezeny počty cestujících a platí povinnost nošení roušek. Po krátkém uvolnění se opět uzavřely plavecké bazény. Zaměstnanci, jimž to náplň práce dovolí, se vrátili k home offices.

Na šíření nákazy v metropoli zareagovaly i další čínské provincie. Ty požadují, aby lidé přijíždějící z Pekingu nejprve absolvovali dvoutýdenní, někde až třítýdenní karanténu. Nutné je přitom zmínit, že infekce covid-19 se do Pekingu nešíří pouze v rámci města, ale je importována i od cestovatelů zvenku. Celkem jedenáct nakažených osob potvrzených během včerejšího úterka pobývalo v předchozích dnech v zahraničí.

Historie se opakuje. I ve Wu-chanu se virus šířil z trhu

Neznámý koronavirus způsobující respirační, ale i další zdravotní komplikace, se v jihočínském městě Wu-chan začal zřejmě šířit koncem roku 2019. Avšak první případy nákazy tímto novým koronavirem začali čínští zdravotníci potvrzovat až počátkem letošního ledna. Wuchanští hygienici se dle informací od prvních nakažených domnívali a stále domnívají, že nákaza se začala šířit z jihowuchanského trhu s živými zvířaty. Mimo jiné i s netopýry, hady i luskouny. Právě od nich se podle názoru většiny vědeckých pracovníků koronavirus SARS-CoV-2 přenesl na člověka. Mezi nakaženými pracovníky právě z tržiště ve Wu-chanu byl i 61letý muž, který se stal první oficiální obětí neznámého koronaviru.

Neznámá forma zápalu plic má první oběť

K 13. lednu 2020 už zdravotníci v jihočínském Wu-chanu potvrzovali desítky nových infikovaných denně. Dnes se celosvětově novým koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo více než osm milionů lidí a více než 435 500 nemocných infekci covid-19 podlehlo. Nejvíce obětí neznámého koronaviru mají k dnešnímu dni Spojené státy, na druhém místě Brazílie a třetí je Velká Británie. Zatímco evropské země se z pandemie koronaviru probouzejí, státy Jižní Ameriky jsou na jejím vrcholu a podle vyjádření Světové zdravotnické organizace [WHO] čeká úder pandemie koronaviru nyní africké regiony.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here