Nebezpečný koronavir, jehož šíření se čínským úřadům nedaří dostat pod kontrolu, se na člověka přenesl z divokých zvířat, jako jsou hadi, netopýři, luskouni, jezevci a krysy. Zvířata jsou nelegálně prodávána na čínských tržištích a jsou považována za delikatesu. Významnou roli sehrávají i v čínské medicíně. 

„Původ nového koronaviru je divoká zvěř. Ta se nelegálně prodávala na wu-chanské tržnici s živočišnými produkty,“ nově uvedl ředitel čínského centra pro zadržování šíření nemocí a prevenci Kao Fu.

Dodal, že čínské tržnice, kde jsou uskladněna často upytlačená divoká zvířata, jsou považovány za líhniště nemocí. A také inkubátor mnoha nebezpečných virů, které mutují a mohou se následně přenést na člověka.

Předběžná zjištění ukazovala na to, že lidé se virem 2019-nCoV, který způsobuje zápal plic,  nakazili od hadů. Vládní poradce pro zdravotnictví Čung Nan-šan za možné zdroje nákazy označil i jezevce a krysy. Někteří z prvních pacientů pracovali nebo nakupovali na stejném trhu ve Wu-chanu, kde se prodávaly ryby a mořské plody. Ale i svišti, netopýři, hadi aj.

Nebezpečný koronavir se šíří nečekaně rychle

Nákaze neznámým koronavirem 2019-nCoV podlehlo už minimálně 17 pacientů. Nejmladší osobě bylo 48 let a nejstarší 89 let. Všechna úmrtí jsou hlášena z čínské provincie Chu-pej, jehož hlavní město Wu-chan, respektive trh s netopýry, hady, svišti a další zvěří je považován za ohnisko nákazy.

Každým dnem přitom stoupají nejenom počty zemřelých, ale i počty nakažených. V tuto chvíli je čínskými úřady potvrzeno 620 nákaz. Je ale zřejmé, že číslo není zdaleka konečné. Nebezpečný koronavir se totiž podle prohlášení Čínské národní zdravotnické komise přizpůsobuje a mutuje, což významně komplikuje snahy odborníků zabránit v jeho šíření.

Nejvíce infikovaných osob hlásí čínská provincie Chu-pej a její hlavní město Wu-chan. Úřady ale hlásí desítky nákaz i z dalších regionů. Infekce je potvrzena i ve zvláštních čínských správních oblastech Hongkong a Macao. Ze sousedních států hlásí nemocné Thajsko, Tchaj-wan, Jižní Korea. Nákazu potvrdilo v minulém týdnu i Japonsko a USA. Podezření na nákazu neznámým koronavirem hlásí i Mexiko. Ve většině případech jde o nemocné, kteří přicestovali z Číny, konkrétně z provincie Chu-pej.

Zdravotníci varují před obzvláště nakažlivými pacienty, kteří by mohli šíření nebezpečného viru dále urychlovat. Případy takzvaných superpřenašečů se vyskytly během epidemie SARS [Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom, pozn. red.], který v letech 2002 až 2003 postihl jižní Čínu a vyžádal si v několika zemích a oblastech přes 700 obětí.

Čínská vláda stopla dopravu i oslavy ve Wu-chanu

Čínské úřady kvůli vysokému riziku přenosu neznámého viru vyzvaly všechny občany, aby se zdrželi návštěv města Wu-chan. Obyvatelé Wu-chanu zase dostali pokyn k tomu, aby město neopouštěli. I proto čínská vláda do odvolání přerušila veřejnou hromadnou dopravu jak uvnitř města Wu-chan, tak i směrem z něj. Ve městě tak ode dneška nejezdí autobusy, vlaky ani metro. Omezení se týká i letecké a lodní dopravy.

Tamní občané se zároveň mají zdržet pobytu na veřejných místech, ve kterých se nachází více osob. Na veřejných místech s větším počtem osob, jako jsou například nádraží, nechaly úřady nainstalovat termoskenery, které snímají teplotu přítomných osob. S omezeními musejí místní občané počítat i o následujícím víkendu, který je pro Číňany významným dnem v roce. V Číně totiž v sobou začíná nový rok [krysy, pozn. red.] a po celé Číně jsou naplánovány velké oslavy. I tyto slavnostní akce jsou však ve městě Wu-chan z bezpečnostních důvodů úřady zrušeny.

Bezpečností opatření ve světě

Na rychlé šíření neznámého viru i mimo Čínu už reagují i další země. Především pak ty s přímým leteckým spojením s městem Wu-chan. Většina mezinárodních letišť zavedla termoskenery pro cestující z oblastí postižených neznámým koronavirem. Londýnské Heathrow zavedlo dokonce oddělené prostory pro pasažéry z postižených oblastí.

Srbský ministr zdravotnictví Zlatibor Lončar oznámil, že cestující přistávající na bělehradském mezinárodním letišti Nikoly Tesly budou kvůli koronaviru podrobeni prohlídce pomocí termokamery. V Srbsku ani jeho sousedních zemích se sice nebezpečný koronavir nepotvrdil, ale v zemi žijí a pracují tisícovky Číňanů. Jen loni zemi navštívilo přes 100 tisíc čínských turistů. Podobná opatření zavedla většina asijských zemí, USA, Austrálie, Itálie nebo Turecko.

Česká republika se koronaviru zatím neobává

Odborníci zatím nevědí, jak pravděpodobný je přenos koronaviru do Evropy. Dosud totiž není k dispozici dostatek dat o jeho šíření a čeká se na více informací z Číny. Podle hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové zatím není nutné vydávat doporučení, aby Češi do Číny necestovali. Nákaza je podle jejích slov specifická pro oblast Číny, my máme jiné kulturní podmínky a jiný způsob života.

„Musí tam ale dodržovat hygienická pravidla, podobně jako třeba při epidemii chřipky. Neměli by v Číně navštěvovat trhy a měli by se vyhýbat větším skupinám lidí,“ vysvětluje.

Zdrženlivá prozatím je i Světová zdravotnická organizace [WHO]. Její zástupci ale dnes budou opět  jednat o tom, zda vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze kvůli šíření viru. WHO by po takovém rozhodnutí mohla po celém světě vydávat závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy. A to včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu. Stav nouze byl v minulosti vyhlášen například kvůli šíření eboly či prasečí chřipky.

Pytlačení divokých zvířat není v Číně novinka

Na nebezpečí šíření nemocí v důsledku obchodu s divoce žijící zvěří v Číně dlouhodobě upozorňovali zdravotničtí pracovníci i ochránci životního prostředí.

„Osud těchto zvířat je jednou součástí problému. Druhou je společné uskladňování všech těchto druhů zvířat dohromady na velmi malém prostoru. Tedy prostoru, kde jsou výkaly a moč smíchané dohromady,“ řekl Christian Walzer, ředitel americké Společnosti pro ochranu divokých zvířat.

Zároveň dodal, že lov, zužitkovávání a obchod s volně žijícími zvířaty v Číně má vedle zdravotních rizik negativní dopady i do biodiverzity.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here