Chytrá karanténa 2.0 sbírá data o zdravých i nemocných

0
386
Chytra_karantena_2.0
Ilustrační foto: Pixabay.com

Projekt Chytrá karanténa 2.0 byl v některých regionech Česka testován už v měsíci dubnu. Ostrý provoz zahájil 1. května. Jeho hlavní cíl je co nejrychleji vyhledat kontakty, se kterými se člověk s covid-19 setkal. K tomu využívá aplikaci eRouška, Mapy.cz, data od mobilních operátorů i bank aj.

Jak funguje Chytrá karanténa 2.0? Člověk, který se nakazil covid-19, je kontaktován krajskou hygienickou stanicí, aby společně s hygienikem identifikoval co největší počet svých rizikových kontaktů za posledních pět dnů. K tomu, aby hygienické stanice na základě dat od mobilních operátorů vytvořily takzvanou vzpomínková digitální mapu míst, na nichž se posledních pět dnů člověk s covid-19 zdržoval, musí dát nakažený souhlas.

Následně dá člověk s covid-19 dohromady s pomocí vzpomínkové mapy a hygienikem všechny své kontakty na konkrétní lidi, s nimiž se setkal. Ti budou neprodleně kontaktováni speciálním call centrem a izolováni v karanténě. A pak – po čtyřech až pěti dnech – je navštíví dvoučlenný odběrový tým, který jim odebere vzorek a [ideálně do 48 hodin] zjistí, zda jsou či nejsou infikováni covid-19. V případě, že je test pozitivní, nový nakažený prochází stejným procesem, pokud s tím tedy souhlasí.

Podstatnou roli sehrává i eRouška. To je volně dostupná aplikace pro chytré telefony. Cílem je, aby si ji nainstalovalo co nejvíce lidí. Aplikace prostřednictvím Bluetooth technologie eviduje každý kontakt s nainstalovanou aplikací eRouška v mobilu. I to má hygienikům pomoci dohledat rizikové kontakty. V praxi to znamená, že pokud se u člověka prokáže koronavirus, pracovník hygienické stanice ho telefonicky požádá o seznam uživatelů aplikace eRouška, se kterými se v posledních dnech setkal. A to včetně těch, které osobně nezná. Třeba je jen potkal v metru. Tyto osoby pak informuje o tom, že byly v kontaktu s nakaženým a rozhodne o karanténě.

Zdravotnictví, obrana a vnitro

„Chytrá karanténa má být nástroj, jak nejrychleji zjistit další osoby. A to v rámci hodin, maximálně několika dnů. To je klíč k úspěchu, abychom mohli řešit lokální ohniska nákazy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Dodává, že Chytrá karanténa 2.0 je nástroj, díky němuž budeme moci v Česku uvolňovat plošná opatření a zavádět je pouze v místech s vyšším výskytem nákazy covid-19.

Rychlost vyhledání kontaktů nakaženého považuje v potírání epidemie covid-19 za zcela klíčové i Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Podle ní jsou si lidé schopni ještě vzpomenout s kým se setkali v době, kdy je nouzový stav a méně kontaktů, ale ke změně dojde ve chvíli návratu společnosti do běžného režimu.

„Teď není problém si vzpomenout, s kým jsme se potkali cestou do práce a z práce. Ve chvíli, kdy uvolníme opatření, tak se bude tento nástroj více používat a bude více užitečný pro to, abychom si vzpomněli, koho jsme potkali,“ myslí si Jarmila Rážová.

Dodává pak, že sdílení dat z mobilů i platebních karet je na rozdíl od rozhovoru s hygienikem o místech výskytu dobrovolné.

Co říká Roman Prymula

Náměstek ministra zdravotnictví, šéf Centrálního řídícího výboru Covid-19 a otec projektu Chytrá rouška 2.0 Roman Prymula upozorňuje, že chytrá karanténa není pouze synonymum pro vzpomínkovou mapu, ale jde o komplexní řešení. O provázaný systém, do kterého jsou zapojeny tři resorty, Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] a Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR].

Našim cílem je vyhledat kontakty nakaženého nejdéle do tří dnů,“ říká Roman Prymula.

Důvod, proč se Chytrá karanténa 2.0 podle něj zavádí, je jasný. V Česku končí plošně přijatá preventivní opatření proti šíření nákazy covid-19, ale sama nákaza nekončí. Vzhledem k nízké promořenosti se pak mění i strategie její kontroly. Odborníci budou sledovat, vyhodnocovat a případně zasahovat pouze v místech s vyšším výskytem nákazy koronavirem. Navíc budou nově odebírat vzorky nejenom u osob s klinicky pozitivní diagnózou, ale i u těch s vyšším rizikem onemocnění. Nebo osob, které jsou s těmito osobami v kontaktu. Jako jsou třeba pracovníci v zařízeních sociálních služeb.

„Nechceme působit plošně, ale cíleně, opatření se budou týkat konkrétních institucí,“ vysvětluje Roman Prymula.

Další změna je, že místo dosud používaného rychlotestu bude nově používána PCR metoda testování, tedy výtěr z nosohltanu. Podle Romana Prymuly by mělo být takto otestováno 4 000 až 4 500 osob. Na podzim už by mělo jít až o 30 tisíc provedených testů denně.

Chytrá karanténa 2.0 je chytré IT řešení

V rychlé identifikaci kontaktů v projektu Chytrá karanténa 2.0 prostřednictvím digitální stopy sehrávají klíčovou roli specialisté z oboru IT. Ti se snaží krajským hygienikům jejich práci zjednodušit implementací IT nástrojů, kterými jsou Mapy.cz, eRouška, sdílením dat od mobilních operátorů a od pondělí zahrnou do systému chytrá karanténa i informace z platebních karet od bankovních institucí.

„Aplikaci eRouška si stáhlo už 180 tisíc lidí, svoji polohu v aplikaci Mapy.cz sdílí téměř 1,2 milionu lidí,“ uvedl vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Ten také upozorňuje, že aplikace eRouška data nikam neposílá, pouze si pamatuje další chytré telefony s nainstalovanou eRouškou. A v případě, že je majitel covid pozitivní nebo se setkal s covid pozitivním člověkem, pak může na vyžádaní data z telefonu odeslat hygienikům. Polohu v aplikaci Mapy.cz k dnešnímu dni sdílí podle Vladimíra Dzurilly téměř 1,2 milionu lidí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here