Izraelští vědci vyvinuli ochranný respirátor s USB portem, který se sterilizuje zahřátím z elektrického zdroje. Poté ho lze opět použít. Nabíjecí respirátor si nyní nechávají jeho vývojáři patentovat. Cena má být o zhruba dolar vyšší než u běžných respirátorů.

Izraelští vědci tento týden oznámili, že vyvinuli nový respirátor pro opakované použití. Nový druh respirátoru má totiž zabudovaný USB port, díky kterému se dá připojit ke zdroji elektrické energie a zahřátím na 70 stupňů Celsia vydezinfikovat. Je přirozené, že v době napájení, dezinfikování, jej zdravotník ale nesmí mít na sobě. Celý proces elektrického dezinfikování netrvá déle než 30 minut.

Respirátor s USB portem se zahřívá na 70 stupňů

Připojením respirátoru ke zdroji elektrické energie se zahřeje vnitřní vrstva uhlíkových vláken respirátoru na teplotu 70 stupňů Celsia. To podle profesora Jaira Ein-Elia z univerzity Technion v Haifě, který vedl tým expertů podílejících se na vývoji nové ochranné pomůcky, k likvidaci virů postačí.

Jeho slova přitom potvrzuje i profesor Allon Moses, který je expertem na infekční choroby v nemocnici Hadassa u Jeruzaléma. I podle něj teplota 70 stupňů Celsia koronavirus zcela jistě zlikviduje. Varoval však před tím, aby opakované zahřívání respirátoru nepoškodilo papír nebo látky, ze kterých je ochranná pomůcka vyrobena. Tím by se mohly omezit i ochranné schopnosti respirátoru, ale i to vědci v Izraeli dostatečně otestovali.

Respirátor s USB portem je testován na 20 nabíjení

V průběhu testování nabíjecího respirátoru výzkumníci respirátor vystavili 20 zahřívacím cyklům. Jeden trval zhruba 30 minut a vědci následně potvrdili, že i takový počet zahřívání životnost nového respirátoru neovlivnil.

„Lze garantovat, že bez rizika jej lze vystavit několika desítkám cyklů,“ ubezpečil Ein-Eli.

Nový nabíjecí respirátor vzhledově vypadá jako respirátor typu N95 s ventilem v přední části a gumičkami k uchycení. Koncem března požádali vědci o jeho patentování ve Spojených státech. Podle jejich vyjádření již jednají o jeho komerčním využití v soukromém sektoru. Cena nabíjecího respirátoru by měla být zhruba o jeden dolar vyšší než za běžný jednorázový respirátor.

Profesor Ein-Eli mimo jiné upozornil na to, že světová poptávka po ochranných prostředcích na jedno použití byla a stále je v době pandemie koronaviru obrovská. A právě takovéto řešení může vést k uspokojení neutuchající poptávky. Navíc jednorázové ochranné pomůcky nejsou ekonomicky výhodné a jejich vysoká spotřeba zatěžuje životní prostředí.

K inovaci ochranných pomůcek přispívají i čeští vědci

Na pandemii koronaviru a nedostatek ochranných pomůcek zareagovali i vědečtí pracovníci a studenti z Českého vysokého učení technického [ČVUT]. Již v březnu vyvinuli účinný respirátor na 3D tiskárně, později připravili model pro větší výrobu na vstřikolisech.

ČVUT boduje. Chystá respirátory i plicní ventilace

Vyvinuli také přetlakové roušky, které mají mít mimo jiné viditelnou mimiku nositele, i přetlakovou masku s dechovým odporem. Ve vývoji mají pracovníci i další ochranné pomůcky, které by dle jejich vyjádření měli pomoci především zvládnout případnou další vlnu koronavirové pandemie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here