Zdravotnický výbor jednal o vakcínách i nové vyhlášce

0
426
Vybor
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

ČR plánuje podpořit výzkum koronaviru SARS-CoV-2 částkou 50 až 100 milionů korun. Vyloučeno není ani testování vakcíny na covid-19 v Česku zahraničními firmami. Zaznělo to na středečním [10.6.] sněmovním Výboru pro zdravotnictví. Výbor jednal i o termínu výplat záchranářům a ostatním zdravotníkům.

Na výzkum související s novým koronavirem SARS-CoV-2 by mohlo jít ze speciálního programu 50 až 100 milionů korun. Šlo by i o mezinárodní spolupráci, o kterou již podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum Romana Prymuly projevilo zájem několik zemí. Například Rusko a Velká Británie.

„Program by měl řešit zejména problémy v oblasti diagnostiky. V testování jsme závislí na dodávkách reagencií [chemické látky a činidla, která spouští chemickou reakci, pozn. red] ze zahraničí,“ uvedl Roman Prymula.

Podle něj by se do budoucna měla změnit celá koncepce vědy a výzkumu v ČR. Stát by tak částečně určoval strategicky důležitá témata, jimiž by se následně zabývali vědci. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum by se ve svém nově zřízeném úřadu měl ale zabývat i dalšími tématy, například prevencí onkologických nemocí.

Zapojí se i Technologická agentura ČR

Finančně podpořit vědu a výzkum v oblasti nového koronaviru by měla i Technologická agentura ČR [TA ČR]. Ta koncem letošního dubna vyhlásila soutěž v rámci Programu ÉTA, do které mohou vědci podávat své návrhy projektů zmírňující dopady koronaviru do sociální, ekonomické, kulturní i vzdělávací oblasti. Výše podpory pro výzkumníky bude až ve výši 80 procent v maximální výši čtyř milionů korun. Celkem plánuje TA ČR vložit do podpory programu 100 milionů korun.

Testování vakcíny na covid-19 v Česku

V souvislosti s Romanem Prymulou je nutno zmínit, že do funkce vládního zmocněnce pro vědu a výzkum nastoupil letošního 1. června poté co kvůli neshodám na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] opustil místo náměstka pro zdravotní péči. MZ ČR vypsalo v minulém týdnu výběrové řízení na post náměstka pro zdravotní péči. Zájemci se mohou hlásit do 1. července.

Boj Romana Prymuly s ministrem se dočkal rozuzlení

Na jednání výboru Roman Prymula zmínil i možnost testování vakcíny na covid-19 v Česku. Dle jeho slov má Česko v této věci dostatečné kapacity. Zájem podle něj projevila již jedna rakouská farmaceutická firma. Ta vyvíjejí obecnou vakcínu, která by měla fungovat na všechny typy koronavirů. Tedy i na covid-19, ale i starší MERS či SARS. V jednání je dle Prymuly i obnovení výroby a testování vakcín v uzavřeném závodu na výrobu vakcín ve středočeském Bohumilu. Ten zakoupila americká firma Novavax.

Dodejme, že Roman Prymula se již v této věci společně s premiérem Andrejem Babišem [ANO] setkal se zástupci firmy Novavax. Což Andrej Babiš komentoval takto: Zajímavé setkání s vedením společnosti Novavax. Vyvíjí vakcínu proti covid-19 a v tom světovém závodu si vedou dobře. Mají prý vysokou účinnost a testují už na lidech. Pro nás by to bylo super, protože koupili fabriky u Prahy, a když uspějí, nebyli bychom závislí na dovozu.”

Výbor projednal termín odměn pro zdravotníky

Zdravotnický výbor se zabýval i termínem obdržení odměn pro záchranáře. Ty by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] měly být záchranářům vyplaceny s výplatou v červenci.

Ministerstvo zdravotnictví dostalo už peníze od ministerstva financí a potřebujeme zhruba dva až tři dny na zpracování transferů na jednotlivé kraje,“ řekl ministr.

Pokud převod peněz zdravotnická záchranná služba [ZZS] stihne projednat krajská rada, dostanou záchranáři za tři měsíce pandemie odměnu až 120 tisíc korun. Na odměny záchranářům půjde celkem 840 milionů korun. Další peníze ZZS dostanou za provoz mobilních odběrových týmů, které jezdily testovat pacienty, protože ho nelze hradit z veřejného zdravotního pojištění. Peníze na odměny lékařům a dalším zdravotníkům pošlou zdravotní pojišťovny na základě kompenzační vyhlášky.

Zdravotní sestry v sociálních službách

Na jednání výboru zaznělo i to, že ze systému odměn jsou vyjmuty zdravotní sestry působící v sociálních zařízeních. I těm půjdou peníze prostřednictvím kompenzační vyhlášky z veřejného zdravotního pojištění. V zařízeních, která byla v karanténě, dostanou 40 000 korun za měsíc, v ostatních 10 000 korun.

I sociální služby čekají na podobu kompenzační vyhlášky

Jinak platí, že pracovníky v sociálních službách odmění Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Zaměstnanci v lůžkových zařízeních sociálních služeb mohou dostat podle míry rizika a odpracovaných hodin odměny 10 000, 20 000 nebo 40 000 korun za měsíc. Poskytovatelé sociálních služeb přitom upozorňují na nešťastně nastavené parametry dotačního programu, které jim neumožňují odměňovat pracovníky spravedlivě.

Připomínky ke kompenzační vyhlášce končí 12. května

Kompenzační vyhláška by měla začít platit od 1. července. Na zdravotní péči podle ní pojišťovny mají vydat 354 miliard korun na místo loni naplánovaných 340 miliard. Pět miliard půjde přímo na péči o pacienty s covidem-19, kterých bylo hospitalizováno od 1. března zhruba 1 200, na testování podezřelých případů, odměny zdravotníků nebo ochranné pomůcky. Návrh kompenzační vyhlášky nyní prochází připomínkami ze strany poskytovatelů zdravotní péče. Zdravotnický výbor návrh dostal k posouzení těsně před svým minulým zasedáním.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here