V Česku je podle odborníků epidemie covid-19 pod kontrolou a systém je připraven na případnou další vlnu. Problém nejsou ani snižující se denní počty otestovaných osob na nový koronavirus ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Ministr zdravotnictví nabádá k tomu, aby se lidé přestali bát chodit k lékaři.

V Česku již před několika týdny skončilo plošné testování na nový koronavirus a zdravotníci se nyní soustředí na lokální výskyty nákazy. Jako je dnes Praha, okres Karviná, Olomouc a nedávno i okres Mělník a Cheb.

„Plošné testování nedává dnes již žádný smysl. Není efektivní a řekl bych, že jde o vyhazování peněz. Nyní jde o testování v lokalitách výskytu. Epidemiologická situace je konzistentní a stále platí, že Česká republika nemá s nemocí covid-19 problém,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Upřesňuje, že nákaza covid-19 způsobuje problémy již jen lokálně. A i když se novým koronavirem v některých regionech jako například na Karvinsku v Dole Darkov nakazilo k pěti stům osob, situace je dle jeho slov poměrně klidná a pod stálou kontrolou moravskoslezských hygieniků. Desítky z nakažených v regionu jsou bez příznaků nemoci. Stovky pak mají pouze mírné příznaky. K dnešnímu dni [k 11.6.] jsou z celkového počtu 465 nakažených [zaměstnanci a jejich příbuzní a osoby blízké] tři osoby v hospitalizaci.

Příprava na případnou druhou vlnu

Odborníci se dle vyjádření ministra připravují i na případnou další vlnu nákazy covid-19. To ve spolupráci s armádními pracovníky, hygieniky a dalšími institucemi. Připravenost země na další infekční vlny potvrzuje také předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

„Systém je velmi pečlivě a velmi důkladně nachystán i na druhou vlnu epidemie. Každý kraj má nachystaný systém distribuce covid pozitivních pacientů,“ říká.  

Za současné situace není dle Vladimíra Černého již ani nutné dodržovat určitou kapacitu pro případné covid pozitivní pacienty.

„Současné kapacity jsou schopny bez problémů pacienty s covid-19 absorbovat,“ tvrdí.

Poukazuje také na novou informaci k číslům ohledně zemřelých pacientů na covid-19, k jejichž podrobnému zpracování dostali v minulém týdnu souhlas. Zhruba do týdne by měly být známy čísla, kolik pacientů na covid-19 v Česku skutečně zemřelo.

Vývoj a počty nakažených k začátku letních prázdnin

Na stabilní situaci kolem epidemie koronaviru v Česku ukazují i čísla nakažené seniorní populace. Ta se dlouhodobě pohybují kolem 20 procent. V posledním týdnu se dokonce počty nakažených ve skupinách 65+ a 75+ dostaly na devět procent. Rizikovou část populace se přitom úspěšně daří od nákazy infekcí ubránit i v lokálních ohniscích. I když i zde se najdou výjimky. Jako je domov pro seniory v Litovli na Olomoucku. Ten měl k včerejšímu dni [10.6.] potvrzenou nákazu covid-19 u 24 osob. Z nich bylo 18 klientů domova, šest zaměstnanců domova.

V ohniscích nákazy, jako je například dnes okres Karviná, je mezi nakaženými ale nejvíce zastoupena produktivní část populace v dobrém zdravotním stavu.

Podle ministra dobré statistiky jednoznačně ukazují na to, že na místě již není ani strach z návštěvy lékaře. To znamená vynechávat ať už plánovanou či oddalovat nutnou návštěvu zdravotnických zařízení.

„Občané se nemají bát jít k lékaři. Péče sice není obnovena na 100 procent, a to možná ale i proto, že se lidé stále obávají lékaře navštívit. K obavám ale není důvod, v České republice je prakticky nulový výskyt této nemoci,“ vysvětluje.

Stále ovšem nabádá k dodržování zvýšených hygienických pravidel. Důležité je i nepodceňovat příznaky nemoci. S čímž se u nás hygienici také setkávají.

Epidemie covid-19 Českem neprošla

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška další dobrá zpráva je, že epidemie covid-19 Českou republikou vlastně neprošla.

„Od 1.3. do 9.6., bylo pouze ve 13 až 14 okresech 100 nově diagnostikovaných pacientů na 100 tisíc obyvatel,“ vysvětluje.

Dle odhadů ÚZISu by mělo být v Česku, za předpokladu stabilní situace, na konci června kumulativně přibližně 11 200 potvrzených případů onemocnění, zhruba 70 případů denně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here