Domovy seniorů, léčebny dlouhodobě nemocných i nemocnice v okrese Karviná zůstávají zavřené. Důvodem je šířící se nákaze covid-19 mimo Důl Darkov, v němž byla již i odstavena důlní těžba. Hygienici v místě ohniska prozatím potvrdili 221 nakažených, mezi nimi desítky příbuzných a čtyři pracovníky ze sousedních dolů.

Hygienici k dnešnímu ránu potvrdili prozatím na pomezí katastrů obce Stonava a karvinské místní části Darkov 221 nakažených. Podle Pavly Svrčinové z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se čísla ale stále mění a lze očekávat jejich nárůst. Dalších 350 zaměstnanců Dolů Darkov je v současné době v karanténě. Situace se stává závažnější, protože se infekce covid-19 potvrdila i u pracovníků OKD mimo Důl Darkov. A to u tří horníků z Dolu ČSM-Jih a jednoho z Dolu ČSA. Všichni tři by měli mít vazbu na Důl Darkov.

„Všechna místa, kde se vyskytla nákaza, jsou pod dohledem krajské hygienické stanice. Zatím to nevypadá na to, že by bylo nezbytně nutné provádět jiná plošná opatření i v těchto dolech,” uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák [ANO].

Podle vyjádření moravskoslezského hejtmana není v tuto chvíli žádný důvod zavírat město Karvinou. To proto, že hygienici využívají systém Chytrá karanténa. S jeho pomocí dokázali přes víkend vytrasovat na tisíc kontaktů nakažených.

Chytrá karanténa 2.0 sbírá data o zdravých i nemocných

Všichni nakažení jsou v produktivním věku

Podle hygieničky Pavly Svrčinové je většina nemocných z Dolů Darkov v produktivním věku od 25 do 55 let. Průměrný věk nakažených se pohybuje kolem 48 let. Dobrá zpráva podle ní je, že v tuto chvíli nikdo z nakažených nebyl hospitalizován. A dále, že v ohnisku nákazy je dostatek odběrových míst.

„Nechceme, aby se nám nákaza přenesla na citlivé skupiny, starší populaci a nemocné. Problém je opravdu hlavně v Karviné, skoro 200 lidí je z Karviné,” uvedla Pavla Svrčinová.

Podle ní může trvat tři až čtyři týdny, než se hygienikům podaří ohraničit ohnisko nákazy. To znamená dohledat všechny kontakty a nařídit karantény nebo provést jiná potřebná preventivní opatření. Zaměstnanci OKD jsou zároveň testováni na covid-19 [na obrázku]. Minulý pátek hygienici otestovali 300 lidí, v sobotu dalších 900 a v neděli se podařilo otestovat více než 400 zaměstnanců. Dnes je plánováno 100 testů.

Uzavření Dolu Darkov by znamenalo zavření OKD

V současné době je Důl Darkov těžební společnosti OKD odstaven z důlní těžby. To znamená, že přešel na technologické minimum. V dole musí být v takovém případě zajištěno odčerpávání vody a stálé větrání.

„Nelze zavřít Důl Darkov, protože by to znamenalo zavření celého OKD. To je v daný okamžik jediné možné řešení, pokud nechceme zavřít celé OKD, a to nikdo nechce,“ uvedl hejtman s odůvodněním, že OKD je významný regionální zaměstnavatel.

Vzhledem k opatřením krajské hygienické stanice a zastavení těžby nepovažuje v tuto chvíli ani za nutné vyhlašovat stav nebezpečí. Minimum prací na dole je podle něj nezbytné. Kvůli provázanosti dolů by se totiž úplné odstavení projevilo i na fungování dalších dolů.

„Díky tomu je tam možné provést i dezinfekce všech prostor, které jsou zdrojem případné nákazy,” vysvětlil.

Provoz Dolu Darkov je v současné době již i navíc omezen na bezpečnostní minimum.

„V podzemí se pohybuje 150 zaměstnanců, kteří zajišťují bezpečný chod dolu. Takto fungujeme od pátku, abychom dosáhli toho, aby se do práce vrátili jen zaměstnanci, kteří prošli testováním s negativním výsledkem,” uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Omezení prací bylo podle Pavly Svrčinové iniciativou samotné OKD. Situaci zřejmě podle ní ovlivnila i skutečnost, že se na pracovišti přešlo ze třísměnného provozu, kdy se směny nemísily, na čtyřsměnný. Horníci z různých směn se tak podle vyjádření Pavly Svrčinové vzájemně potkávali a došlo k rozsáhlejšímu šíření infekce.

„Od nás šlo proto okamžitě opatření, aby OKD zabezpečilo, aby se směny opět nemíchaly,“ uvedla Pavla Svrčinová.

Dodala také, že hygienikům při trasování kontaktů velmi pomohlo OKD, když jim poskytlo data z GPS zabudovaných v lampách horníků. To proto, aby bylo možné sledovat, kde se pracovníci v dole pohybovali. Hygienici díky tomu mohli vytipovat ty nejrizikovější provozy.

Situace v okrese Karviná

V neděli potvrdili tamní hygienici 212 nakažených infekcí covid-19. Mezi nimi bylo 154 zaměstnanců dolů, včetně čtyř pracovníků mimo Důl Darkov. Mezi pozitivně testovanými bylo také 54 příbuzných horníků a čtyři pracovníci externích firem [na úklidové práce]. S plošným testováním zaměstnanců dolu a dohledáváním kontaktů nakažených začali hygienici již počátkem minulého týdne.

Kvůli výraznému nárůstu počtu nemocných tak zůstávají v celém okrese Karviná uzavřené domovy pro seniory, léčebny dlouhodobě nemocných a další zařízení sociální péče. Návštěvy jsou zakázány i v nemocničních zařízeních. V okolních okresech jsou dneškem sice návštěvy uvolněny, ovšem pouze při dodržování přísnějších hygienických pravidel. V Moravskoslezském kraji je evidováno od počátku nákazy 1 397 lidí nakažených covid-19, 867 se jich vyléčilo, 44 osob v souvislosti s infekcí covid-19 zemřelo.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here