Prodej volně prodejných léků v 1. kvartále stoupl o 21 %

0
264
prodejnych_leku
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Tržby z prodeje registrovaných volně prodejných léků v Česku stouply v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 21 procent na 5,5 miliardy korun. Celý segment volně prodejných léčivých přípravků pak o 19 procent. Uvedla to česká pobočka mezinárodní analytické společnosti Iqvia.

Celý segment volně prodejných léčivých přípravků, který zahrnuje i hygienické produkty, zdravotnické prostředky, doplňky stravy a dětskou výživu, stoupl meziročně v prvním čtvrtletí o 19 procent na více než 6,7 miliardy korun. Podle generálního ředitele firmy pro ČR a SR Martina Šlégla se v číslech promítl hlavně efekt předzásobení těmito léky po propuknutí pandemie covidu-19.

„Nejvyšší prodeje volně prodejných léků, více než dvojnásobné proti loňskému roku, jsme zaznamenali v prvních dvou březnových týdnech. Tedy bezprostředně po potvrzení prvních onemocnění covid-19 na území České republiky,“ uvedl Martin Šlégl.

Dodal, že již v první polovině dubna se trh s registrovanými volně prodejnými léčivy naopak propadl. Meziroční pokles činil jedenáct procent.

„Během celého měsíce dubna zůstával na těchto hodnotách. Předpokládáme tedy, že ve druhém čtvrtletí dojde k výraznému meziročnímu poklesu,“ upřesnil.

Co se prodávalo z volně prodejných léků

Za zhruba tři čtvrtiny silného meziročního růstu prodejů jsou podle společnosti zodpovědné volně prodejné léky proti chřipce a nachlazení. To znamená produkty proti kašli a dalším respiračním potížím. Ty zaznamenaly oproti prvnímu čtvrtletí 2019 nárůst tržeb o 19 procent [+246 mil. Kč]. Dále pak léky proti bolesti, kde činil nárůst tržeb oproti loňskému prvnímu čtvrtletí 27 procent [+206 mil. Kč]. Vzrostl i prodej vitaminů. Zde byl nárůst tržeb proti prvnímu kvartálu roku 2019 o 41 procent [250 mil. Kč].

Jak již bylo řečeno, nejvýrazněji trh s registrovanými volně prodejnými léčivými přípravky vzrostl během března. V něm měsíční tržby v objemu 2,1 miliardy korun představovaly meziměsíční nárůst 22 procent. V porovnání s březnem 2019 byly tržby vyšší o 39 procent. Dodejme, že první tři případy nemoci covid-19 se v Česku prokázaly 1. března, první nakažený člověk zemřel o tři týdny později.

Iqvia v Česku i ve světě

Iqvia je mezinárodním poskytovatelem pokročilých analytických služeb, technologických řešení a smluvních výzkumných služeb [CRO] v oboru zdravotnictví. Firma vznikla sloučením společností IMS Health and Quintiles, po celém světě má přibližně 67 000 zaměstnanců. V Česku Iqvia působí od počátku devadesátých let. Český tým tvoří více než 300 expertů napříč širokým spektrem služeb. Ty tvoří zejména klinické studie, datové služby, consulting, průzkum trhu a vývoj inovativních technologií pro zefektivnění byznysu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here