Zástupci Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] včera [25.5.] potvrdili, že letos odhadovaný propad příjmů ze zdravotního pojištění pojišťovna zvládne vykrýt ze svých rezerv. Zároveň se vyjádřili i k dnes projednávanému zákonu o kompenzacích ve sněmovním Výboru pro zdravotnictví.

„Nemohu říci, že v návrhu zákona o kompenzacích nedojde k nějakým změnám. Uvidíme, s čím přijdou jednotliví poslanci,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz včera po jednání předsedkyně Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] a zároveň i předsedkyně zdravotnického výboru Věra Adámková [ANO].

O návrhu Zákona o kompenzacích osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby, který zohledňuje dopady epidemie onemocnění covid-19 v roce 2020, bude ve stavu legislativní nouze jednat sněmovní Výbor pro zdravotnictví právě dnes.

„Co je důležité říci, že zákon o kompenzacích musí pokrýt a zohlednit všechny segmenty zdravotní péče,“ vyslovil se k zákonu místopředseda Správní rady VZP ČR a sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda [ODS].

Zákon o kompenzacích musí zachovat stabilitu

Návrh zákona o kompenzacích pro ZdraveZpravy.cz okomentoval i ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek: „Zákon o kompenzacích je legislativní proces, který nám jako pojišťovně nepřísluší hodnotit. Co se týče jeho parametrů, je předčasné je posuzovat. Klíčové ale je, aby i po přijetí zákona zůstala zachována finanční stabilita českého zdravotnictví.“

Potvrdil, že zákon je důležitý i z hlediska aktuálního dohodovacího řízení o úhradách na příští rok. Jedním z důvodů podle něj je, že bude upravovat formu mechanismu úhrad. Zopakoval ale, že VZP ČR nepřísluší návrh zákona komentovat. Dodal však, že věří, že zákon bude respektovat dlouhodobou udržitelnost financování českého zdravotnictví. A zároveň neohrozí jak stabilitu zdravotního systému, tak VZP ČR.

V případě VZP ČR pořádaného dohodovacího řízení pak uvedl: „Co se týče aktuálního dohodovacího řízení, jeho předběžné výsledky nás naplňují spíše optimismem. A to v tom smyslu, že se podaří najít dohodu u většiny segmentů.“

Hospodaření VZP ČR v dubnu a prvním kvartále

Správní rada VZP ČR včera také upřesnila vývoj hospodaření pojišťovny za letošní první čtvrtletí. Podle předsedkyně rady Věry Adámkové VZP letos na konci roku vykáže s největší pravděpodobností ztrátu cca 23 miliard korun.

„Letos počítáme s o 18 miliardami nižšími příjmy kvůli poklesu výběru pojistného. Minus sedm miliard korun pojišťovna ztratí na odpuštěných odvodech za zdravotní pojištění u OSVČ. Na druhé straně budou posíleny platby za státní pojištěnce, což je plus 13 miliard korun,“ uvedla Věra Adámková s tím, že celkový schodek hospodaření pojišťovny bude necelých 23 miliard korun.

„VZP se ale chovala jako řádný hospodář a propad pokryje z vlastních zdrojů,“ upřesnila.

Upozornila, že bilance pojišťovny se v 1. čtvrtletí navzdory covid-19 vyvíjí lépe než v minulých letech, ale propad lze očekávat již v následujících měsících z důvodu poklesu ekonomiky. Předepsané pojistné letos vzrostlo téměř o 25 procent. VZP ČR podle Věry Adámkové letos v prvním čtvrtletí 2020 dosáhla nejvyšší produkce ve své historii.

„Pojišťovna v tuto chvíli nemá žádné závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče po splatnosti,“ zdůraznila.

Konečný zůstatek na běžném účtu pojišťovny ke konci dubna dle jejích slov činil 18,7 miliardy korun. V rezervním fondu má pojišťovna 2,7 miliardy korun.

32 procent pojistného plánu

Pojišťovna na konci dubna splnila 32 procent pojistného plánu, vyjádřeno v penězích je to více než 60 miliard korun.

„Náklady na zdravotní služby činí 31,2 procenta nyní, loni to bylo cca 33 procent. Pro klienty pojišťovny chceme zajistit stále ty nejlepší služby,“ upřesnila Věra Adámková.

Dále zmínila, že pojišťovna už nyní celkově zaznamenává propad pojistných smluv u cizinců, ale kompenzuje ho v pojištění majetku a odpovědnosti a pojištění vozidel.

Uvedla, že Správní rada VZP ČR se zabývala i loňským auditem ve VZP ČR. Ten se zaměřoval na ekonomiku pojišťovny a kontroloval smluvní vztahy pojišťovny.

„Zde došlo k určitým doporučením zejména tam, kde je potřeba některé smluvní vztahy upravit,“ uvedla, aniž by sdělila podrobnosti.

Dobrá zpráva podle ní je, že v rámci pojišťovny dochází k restartu jejího informačního systému, přičemž cíl pojišťovny je, aby se VZP ČR stala vlastníkem tohoto systému.

„Důležitá je bezpečnost tohoto systému, tu je třeba zajistit,“ upřesnila.

Náklady na centrovou péči

Podle Bohuslava Svobody je určitým překvapením, že o sedm procent [+194 mil. Kč] vzrostly náklady pojišťovny na centrovou péči. A to i přes aktuální omezení v poskytování péče z důvodu šíření krize covid-19. Ze segmentů zdravotní péče ještě vzrostly náklady na zdravotnickou záchrannou službu především kvůli převozu infekčních pacientů. U ostatních oblastí, zejména v nemocnicích a ambulancích, pojišťovna očekává pokles produkce.

Bohuslav Svoboda v souvislosti s nárůstem výdajů za centrovou péči dále upozornil, že vzrostl i počet unikátně ošetřených pacientů. Zde došlo k nárůstu o 13 procent. Podle něj jde o masivní nárůst, který by mohl být i vyšší nebýt krize covid-19.

„To je o čtyři tisíce pacientů více,“ řekl s tím, že kvůli tomu došlo k poklesu průměrných výdajů na jednoho pacienta pojišťovny. A to o cca šest procent.

Nejvíce dle jeho slov rostly v prvním čtvrtletí náklady VZP ČR na oftalmologii [léčba očí], léčbu chronické žloutenky typu C, nádorů plic, cystické fibrózy a na léky na snižování tuku.

Dodejme, že VZP ČR přitom loni na péči jenom ve specializovaných centrech vydala asi 10,88 miliardy korun. To je o 11,3 procenta více než v roce 2018. Do oblasti té nejnákladnější péče, centrové péče pro nejzávažnější diagnózy, patří například onkologická onemocnění, roztroušená skleróza a podobně.

„Aktivně diskutujeme se zástupci specializovaných center a průběžně navyšujeme úhrady za péči. Žádný klient se tedy rozhodně nemusí obávat, že by nebyl ošetřen z důvodu nedostatku peněz,“ uvedl v této souvislosti Zdeněk Kabátek v deníku Právo.

Dodal v něm, že soustavným jednáním s dodavateli o snižování cen léčivých přípravků se pojišťovně daří náklady držet pod kontrolou. A zároveň i zpřístupnit tuto péči více klientům ve všech regionech.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here