Zprávy z Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] aktuálně přitahují pozornost médií nejen kvůli epidemii covid-19, ale i kvůli otevřeným sporům náměstka pro zdravotní péči Romana Prymuly s ministrem Adamem Vojtěchem [za ANO]. Arbitrem v jejich „nelásce“ pak není nikdo jiný než premiér Andrej Babiš [ANO].

Premiér Andrej Babiš se přitom dnes nechal slyšet na serveru idnes.cz, že by Romanu Prymulovi rád nabídl místo na Úřadu vlády. Podle něj je odborník a byla by škoda, kdyby opustil státní služby. To, že odchází z MZ ČR, ho prý mrzí.

„Ale jak už to bývá, a u nás bohužel často, si s panem ministrem úplně nesedli,“ uvedl Andrej Babiš.

Co bude Roman Prymula přesně na Úřadu vlády dělat, pokud úkol přijme, není podle premiéra ještě jasné.

„Já s panem profesorem diskutuji o nějaké jeho další roli, v rámci jeho dalšího působení na Úřadu vlády. Protože v tom zdravotnictví máme strašně moc projektů, které chci realizovat,“ upřesnil Andrej Babiš. Ten podle posledních zpráv Romanu Prymulovi nabídl post vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. A podle ještě poslednějších zpráv ho Roman Prymul s vděčností a potěšením přijal.

„Chci se tomuto postu opravdu naplno věnovat, protože v české vědě je obrovský potenciál,“ uvedl pro idnes.cz.

Pokud nenastanou dvě skutečnosti

Vody na MZ ČR rozčeřilo minulý týden v pátek prohlášení náměstka Romana Prymuly o tom, že má v plánu koncem května z vedení ministerstva odejít.

„Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ uvedl Roman Prymula pro Seznam Zprávy s tím, že neřekne, jaké jeho podmínky jsou. V dalším rozhovoru pro Seznam Zprávy pak upřesnil, že se nejedná o podmínky pro premiéra.

Dále uvedl, že má plno pracovních nabídek, ale plánuje jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů. Zároveň sdělil, že o svém záměru již informoval předsedu vlády Andreje Babiše, ale ne svého přímého nadřízeného, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Na otázky novinářů, jaké skutečnosti má na mysli, však neodpověděl.

„Zatím si to nechám pro sebe,“ tvrdí doteď Roman Prymula s tím, že o nich přednostně jedná s premiérem Andrejem Babišem.

Reakce ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který se o novinkách ohledně odchodu svého náměstka dozvídal během pátečního dne z médií, na sebe nenechala dlouho čekat.

„Již v minulosti několikrát uvedl, že chce skončit. Každopádně je to rozhodnutí, které, když z jeho strany oficiálně přijde, budu respektovat,“ uvedl ministr v podvečer téhož dne na ČT.

Zároveň ale tehdy ještě dodal, že by ocenil, kdyby Roman Prymula s ministerstvem i nadále spolupracoval alespoň externě především v záležitostech týkajících se epidemie koronaviru.

Koronavirus termín Prymulovy prověrky odložil

Roman Prymula na ministerstvu ve funkci náměstka působí od roku 2017. Koncem loňského roku se však v médiích začalo diskutovat o jeho odchodu z funkce kvůli nenaplněné bezpečnostní prověrce, kterou jako povinou pro výkon funkce náměstka nařídil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v dubnu 2019 a to na stupeň důvěrné. Národní bezpečnostní úřad [NBÚ] ji však Prymulovi neudělil, a tak se smířil s odchodem v nejzazším termínu, tedy letošním březnu. Do toho však přišla epidemie koronaviru a o setrvání Romana Prymuly ve funkci náměstka projevil zájem sám předseda vlády Andrej Babiš.

Chtěl jsem zredukovat svůj pobyt na ministerstvu na částečný úvazek, ale pan premiér mě přesvědčil, že zejména v této době bych to měl přehodnotit, a proto zůstávám,“ uvedl Roman Prymula 12. března.

Roman Prymula pokračuje na MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví tak lhůtu pro získání prověrky prodloužilo do doby, dokud o ní NBÚ nerozhodne. Po vypuknutí epidemie v první polovině března se stal Roman Prymula předsedou Ústředního krizového štábu, tuto funkci po něm později převzal místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD], Roman Prymula zaujmul pozici šéfa Centrálního řídícího týmu COVID-19, mezi jehož hlavní úkoly patří projekt Chytrá karanténa, příprava nemocnic na epidemii koronaviru, zajištění sítě laboratoří a další.

Dodejme, že právě v souvislosti s projektem Chytrá karanténa v minulých dnech velice aktivně vystoupil premiér Andrej Babiš. Ten, ač není jeho zvykem kritizovat resorty řízené hnutím ANO, zkritizoval nízkou angažovanost MZ ČR v projektu, který má právě Roman Prymula na starosti, ale který přímo nespadá pod MZ ČR.

„Doufám, že resort zdravotnictví se k tomu přihlásí, není to záležitost jen IT a armády, […] uvedl. Teď to ministr musí převzít, důležitou roli tam bude hrát vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla,” uvedl premiér Andrej Babiš.

Roman Prymula jako SuperStar

Aktuálně rozostřeným vztahům mezi vrcholnými představiteli ministerstva zdravotnictví neprospělo ani vyjádření Romana Prymuly v úterním rozhovoru pro Seznam Zprávy. V něm uvedl, že loňské nařízení prověrky ministrem Vojtěchem vnímá jako čistě účelovou věc.

„Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí, to je jednoduché vysvětlení,“ řekl a navíc upřesnil, že se ho na ministerstvu obávají kvůli jeho popularitě.

Pravda je, že Roman Prymula, který se proslavil i několika tvrdými epidemiologickými výroky [zavřené hranice na dva roky, kontakt lidí pouze v rámci několika rodin aj.], populární skutečně je. Nebo jinak, spíše požívá důvěru obyvatel. Což dotvrzují i výsledky průzkumu National Pandemic Alarm z počátku letošního dubna, který v pěti evropských zemích monitoruje aktuální postoje a nálady společnosti s ohledem na probíhající pandemii koronaviru. Z něj vyplynulo, že nejvíce Čechů v řešení epidemie koronaviru důvěřuje právě Romanu Prymulovi. Na druhém místě skončil místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, na třetím pak premiér Andrej Babiš. S velkým odstupem pak na místě čtvrtém ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pro úplnost dodejme, že v průzkumu Romana Prymulu a Jana Hamáčka nejlépe hodnotili lidé s vysokoškolským vzděláním a Pražené. Naopak třeba premiéra Andreje Babiše a Adama Vojtěcha měli v oblibě spíše senioři a lidé bez maturity. Vůbec nejméně důvěry lidí v tomto průzkumu sklidil prezident ČR Miloš Zeman.

Absence prověrky znovu dohání Romana Prymulu

Jakkoli se může jevit otázka popularity z hlediska současných sporů mezi Romanem Prymulou a ministrem Vojtěchem podružná, jedná se o otázku citlivou. To proto, že vláda Andreje Babiše do značné míry staví svůj výkon i na sbírání politických bodů na sociálních sítích a obecně mediální prezentaci, jež má silný vliv na veřejné mínění. Není tedy divu, že na vyjádření Romana Prymuly o popularitě zareagoval i ministr Adam Vojtěch.

„Jsou to vyjádření, která se mi velmi těžko komentují. Prověrka pro všechny náměstky byla nařízena v dubnu 2019. Tedy před více než rokem, kdy při vší úctě k němu ještě popularitě nečelil a neřešil tuto epidemii na denní bázi,” uvedl.

Prověrky podle něj musí mít většina náměstků na ministerstvech. Naopak resort zdravotnictví byl jedinou výjimkou. Ministr Vojtěch dále uvedl, že předpokládá, že na ministerstvu Roman Prymula skutečně skončí na konci května. Tak, jak sám avizoval. Důvod pro jeho rezignaci by přitom neměly být aktuální spory s ministrem, ale problémy se získáním bezpečnostní prověrky. A to kvůli obchodům firmy Biovomed, v níž působila dcera Romana Prymuly v době, kdy on působil jako ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Což mu podle nepotvrzených informací brání v tom, aby prověrku získal. To však Roman Prymula zpochybňuje, aniž by přitom ale zpochybňoval problém se získáním prověrky.

„Samozřejmě že to prošetřovali, ale dle mých informací nic nezjistili, protože jsem do spisu nahlédl a tohle nebylo to, co by bylo problematické,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Roman Prymula je odborník, tvrdil v lednu Adam Vojtěch

V této souvislosti není bez zajímavosti si připomenout názor ministra Adama Vojtěcha na někdejší podezření v případě osoby Romana Prymuly z letošního 8. ledna.

„Já těžko mohu posuzovat něčí minulost, kterou neznám. Pan náměstek je náměstkem podle zákona o státní službě. To znamená, že musí dodržovat daná pravidla. Nemůže třeba podnikat. A patří mezi ně i povinnost mít bezpečnostní prověrku [náměstci ministra mají získat prověrku nejpozději do března 2020, pozn. red.]. Pan Prymula byl navíc náměstek už v době, kdy já jsem na ministerstvo přicházel. Ta věc je několik let stará,“ uvedl tehdy ministr Adam Vojtěch v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz.

V reexportech se točí pět miliard, tvrdí Adam Vojtěch

Upřesnil, že někdejší obchody firmy, v níž působila dcera Romana Prymluly s nemocnicí, kterou řídil Roman Prymula může těžko hodnotit.

„Ono se také od doby, kdy byl pan náměstek ředitel nemocnice, hodně změnilo. Já s panem náměstkem spolupracuji bez problémů. A také jsem přesvědčen o tom, že tu práci, kterou dělá, dělá dobře,“ uvedl s tím, že pana náměstka Prymulu jednoznačně bere jako odborníka v oblasti, kterou se zabývá.

„Svou agendu dělá dobře. Zbytek mohu těžko hodnotit. Nejsem detektiv,“ uvedl tehdy pro ZdraveZpravy.cz.

Dodejme, že sám Roman Prymula své odvolání z funkce ředitele nemocnice v Hradci Králové v roce 2016 nedává do souvislosti s obchody firmy Biovomed, ale vnímá je jako důsledek jeho rozdílných názorů s někdejším ministrem Svatoplukem Němečkem [ČSSD]. V tomto ohledu pak není bez zajímavosti, že to byl právě Miloslav Ludvík, další ministr zdravotnictví za ČSSD, který Romana Prymulu rok poté, kdy ho jeho stranický předchůdce odvolal z nemocnice, povolal na MZ ČR jako náměstka.

Konec Romana Prymuly jako náměstka je jistý

Tak jako tak někdejší vstřícnost současného ministra zdravotnictví ke svému podřízenému je dnes pryč. Což ostatně včera [19.5.] potvrdil i Roman Prymula v hlavních zprávách televize Nova. V nich se ho jejich moderátor Reynolds Koranteng zeptal, zda a za jakých podmínek hodlá na MZ ČR zůstat, pokud na úřadu zůstat chce. Roman Prymula odvětil, že na odchodu z funkce se již domluvil s premiérem Babišem. Upřesnil, že s ministrem Vojtěchem však o přesném termínu nemluvil. Na dotaz k aktuálním vztahům s ministrem Adamem Vojtěchem uvedl, že jsou „celkem vlažné“. Na otázku proč, řekl, že “každý si může udělat svůj vlastní názor”. K podmínkám jeho případného dalšího „angažmá na vládní úrovni“ se ale opět odmítl vyjádřit. Pouze konstatoval, že věc nechce předbíhat, dokud ta nebyla ještě dohodnuta.

O co v nynějším tažení Romana Prymuly jde, tak zůstává stále nevyřčené. Ozývají se hlasy, že Roman Prymula chce nahradit ministra Adama Vojtěcha, ozývají se hlasy, že usiluje o jeho výměnu za lékaře, ozývají se hlasy, že chce zůstat na ministerstvu dál jako náměstek. A nově tedy přichází Andrej Babiš s tím, že pro něj “najde” místo na Úřadu vlády. Vše je ale stále v rovině spekulací. Jisté v tuto chvíli je pouze to, že spolupráce Romana Prymuly s Adamem Vojtěchem do budoucna a za současných podmínek možná již nebude.

–VRN/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here