Roman Prymula pokračuje na MZ ČR

0
1266
Roman Prymula

Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči, epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula pokračuje v práci i ve funkci náměstka na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. A to i navzdory tomu, že na začátku letošního roku uvedl, že na úřadě skončí kvůli absenci bezpečnostní prověrky.

Náměstci ministra měli povinnost do poloviny března získat bezpečnostní prověrku. V případě Romana Prymuly Národní bezpečnostní úřad [NBÚ] ještě nerozhodl, MZ ČR tak lhůtu prodloužilo.

„Chtěl jsem zredukovat svůj pobyt na ministerstvu na částečný úvazek, ale pan premiér Babiš mě přesvědčil, že zejména v této době bych to měl přehodnotit, a proto zůstávám,” řekl Roman Prymula.

Náměstek Roman Prymula je nyní spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO] hlavní tváří úřadu, která komunikuje v médiích opatření proti šíření nákazy koronaviru SARS-CoV-2.

„Vždyť se podívejte, současnou situaci komunikuje zejména náměstek ministra Roman Prymula. I když není epidemiolog, ale vynikající vakcinolog, zvládá to velice dobře, protože se ve věci lépe orientuje,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PS PČR Věra Adámková [za ANO].

Řešení problému s prověrkou

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch loni vyhlásil, že bezpečnostní prověrku NBÚ na nejnižší stupeň “důvěrné” musí mít všichni ředitelé státem zřizovaných nemocnic. Mělo to souvislost s veřejnými zakázkami, protože nemocnice vypisují zakázky nad 300 milionů korun. Ředitelé ji museli získat do srpna, stejnou povinnost do března mají také náměstci.

„S ohledem na to, že řízení u NBÚ nadále v případě pana náměstka Prymuly probíhá, řízení nebylo z jejich strany zastaveno ani přerušeno, a průtahy v řízení nezavinil pan náměstek, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví o prodloužení interně stanovené lhůty pro dodání rozhodnutí NBÚ, a to do doby, než NBÚ rozhodne,” uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Náměstkem ministra zdravotnictví je Roman Prymula od března 2017. Nastoupil za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka [ČSSD], místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce. Prymulu z pozice šéfa nemocnice odvolal Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček [ČSSD]. Jako důvod uvedl, že Roman Prymula inkasoval desítky milionů korun od společnosti, kterou vlastnila jeho dcera. Roman Prymula tvrzení ministerstva odmítl.

Svou práci dělá dobře

Ministr Adam Vojtěch se v této souvislosti v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz vyjádřil takto: Nezlobte se, ale toto já můžu velice těžko hodnotit. Ono se také od doby, kdy byl pan náměstek ředitel nemocnice, hodně změnilo. Já s panem náměstkem spolupracuji bez problémů. A také jsem přesvědčen o tom, že tu práci, kterou dělá, dělá dobře.“

Dodal, že náměstka Prymulu jednoznačně bere jako odborníka v oblasti, kterou se zabývá.

„Zbytek mohu těžko hodnotit. Nejsem detektiv,“ upřesnil.

Dodejme, že Roman Prymula je i předsedou České vakcinologické společnosti [ČVS]. Věnuje se problematice očkování a imunizace společnosti, tedy navykání organismu na látky vyžadující imunitní odpověď organismu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here