Vakcína Janssen od americké společnosti Johnson & Johnson získala [11.3.] podmínečnou registraci k použití v zemích EU. Stalo se tak dvě hodiny poté, kdy ji doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] Evropské komisi ke schválení. Jde v pořadí o čtvrtou vakcínu proti covidu a první jednodávkovou.

Vakcína Janssen se podává vůbec jako první očkovací látka proti nemoci covid-19 pouze v jedné dávce. Její další výhoda je pak menší náročnost na skladovací a logistické podmínky. Lze ji totiž skladovat při ledničkové teplotě až po dobu tří měsíců. Do Česka má dorazit první závoz s vakcínami Janssen v měsíci dubnu.

„Právě jsme povolili používání vakcíny Johnson & Johnson v EU po obdržení pozitivního hodnocení od EMA. Podle nasmlouvaných dávek jí budeme moci naočkovat až 200 milion lidí žijících v EU,“ ohlásila na Twitteru předsedkyně EK Ursula von der Leyen.

Vakcína Janssen prokázala 67% účinnost

Podle zprávy k doporučení vakcíny Janssen evropská léková agentura dospěla ve svém šetření k závěru, že data z průběžného hodnocení prokazují bezpečnost a účinnost vakcíny. Výsledky klinických hodnocení uvádějí, že účinnosti vakcíny je až 67 procent. Ve srovnání s již podmínečně registrovanými covid vakcínami je číslo o něco nižší [schválené vakcíny mají kolem 90% účinnost, pozn. red.].

USA schválily jednodávkovou covid vakcínu Janssen

Očkovací látka Janssen je na rozdíl od ostatních již schválených vakcín skladovatelná při běžných teplotách v ledničce [2 až 8 stupňů Celsia]. Tím se podstatně usnadňuje její distribuce do očkovacích center, ale i ordinací praktických lékařů. Což je při očkování velkého počtu lidí nesporná výhoda.

„Dnes schválená jednodávková vakcína Janssen [Johnson&Johnson], studie v USA, Latinské Americe a Jižní Africe na více než 44 tisících osob, účinnost na covid 66,3 procent již za 14 dnů [v USA 74,4%],“ reagoval na Twitteru český epidemiolog a vedoucí epidemiologické skupiny na Ministerstvu zdravotnictví ČR Roman Chlíbek.

Upřesnil dále, že prokázaná účinnost vakcíny Janssen je u chroniků až 63%, závažné nežádoucí reakce se ukázaly u 0,4 procent naočkovaných.

JAMA: Jaká vakcína proti covidu je nejlepší, ptají se lidé

Vakcína Janssen urychlí proočkovanost obyvatel EU

Unijní exekutiva, která čelila od některých států kritice za pomalý rozjezd společného očkování, si od rozšíření portfolia vakcín slibuje zrychlení tempa vakcinace. V tom totiž unijní země výrazně zaostávají za Spojenými státy [více než 80 milionů naočkovaných] a Velkou Británií [více než 20 milionu naočkovaných].

„Janssen vyžaduje jen jednu dávku. To nás může o krok přiblížit našemu společnému cíli naočkovat do konce léta 70 % dospělých lidí,“ uvedla předsedkyně EK von der Leyenová.

Podle firmy Johnson & Johnson začnou dodávky s vakcínou Janssen do Evropy proudit od dubna. Do poloviny roku by měla unijním zemím doručit 55 milionů dávek. EU má podle společné smlouvy získat 200 milionů dávek s právem stejné množství přednostně dokoupit.

Unijní země chtějí do léta získat pro svých 450 milionů obyvatel téměř půl miliardy dávek různých vakcín. V součtu má od čtyř schválených preparátů sedmadvacítka zemí společně zajištěno 1,8 miliardy dávek.

Další na řadě jsou CureVac a Novavax

Evropská léková agentura v současnosti hodnotí ještě látky od firem CureVac a Novavax a také ruskou vakcínu Sputnik V. Její nasazení bez unijní autorizace schválilo Maďarsko a horká diskuze se o něm vede v Česku a na Slovensku. Bohužel se v ní poněkud vytrácí skutečnost, že pro použití jakékoli vakcíny proti covidu-19 v unijní zemi je třeba její schválení od EMA. Řádně přihlásit vakcínu k posouzení přitom může kterýkoli výrobce vakcín, tedy i ten mimounijní. Zda to udělá řádně a včas je pak jen na něm.

Vakcín bude brzy dost! Říká šéf AIFP Jakub Dvořáček

V unijních zemích a tedy i v České republice se již očkuje vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, vakcínou Moderna a AstraZeneca od stejnojmenných výrobců.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here