CureVac a Bayer budou spolupracovat na covid vakcíně

0
702
CureVac
Foto: Pixabay.com

Německé firmy CureVac a Bayer uzavřely smlouvu o spolupráci při dokončování vakcíny proti covidu-19. Bayer má pomoci hlavně se splněním podmínek před schválením látky od CureVac. Podobně loni spojily síly firmy BioNTech a Pfizer, jejichž vakcína již byla schválena i pro evropský trh.

Obě firmy dnes [7. 1. 2021] podle německé agentury DPA oznámily, že uzavřely dohodu o spolupráci a službách. Bayer se má zapojit především do nákladných prací, které jsou nutné pro schválení vakcíny. Podílet se má i na příslušné studii. Kromě toho CurVacu [na obrázku sídlo firmy, pozn. red.] pomůže i se zajištěním dodavatelského řetězce. Smlouva však podle DPA neobsahuje ustanovení, že Bayer převezme také samotnou výrobu vakcíny.

EU si objednala 405 dávek vakcíny od CureVac

Očkovací látka CVnCoV firmy CureVac vstoupila v polovině prosince do třetí fáze klinické studie. Její první výsledky firma očekává koncem letošního prvního čtvrtletí. Pro případ, že ji Evropská léková agentura [EMA] doporučí [v plánu to má 1. dubna 2021, pozn. red.] a EK schválí, rozdělí si unijní státy 405 milionů dávek této vakcíny. V dubnu by pak do Česka mohlo dorazit 22 tisíc dávek vakcíny, tedy pro jedenáct tisíc osob. Jde o dvoudávkovou genovou mRNA vakcínu, druhá dávka se aplikuje po čtyřech týdnech po první.

Majitelem licence zůstává CureVac

Šéf tübingenské firmy CureVac Franz-Werner Haas vyjádřil potěšení nad “dalším silným partnerem na naší straně”. Jeho firma bude podle Haase nadále majitel licence, Bayer ji bude mít možnost získat pro některé mimoevropské trhy.

Podle DPA není ve farmaceutickém odvětví běžné, aby spíše menší firmy v oblasti vývoje navazovaly spolupráci s giganty v oboru. Loni se podobně rozhodla také mohučská firma BioNTech, která se spojila s americkým koncernem Pfizer. Výsledek jejich spolupráce je vakcína Comirnaty, která je prvně schválenou očkovací látkou pro členské země EU. V pořadí druhou vakcínu od americké Moderny schválila EK 6. 1. Do Česka se zřejmě dostane koncem ledna.

Firma na vývoj očkovací látky čerpala úvěr od EIB

CureVac je biofarmaceutická společnost se sídlem v Tübingenu v Německu. Vyvíjí především terapie založené na messenger RNA. Společnost se zaměřuje na vývoj vakcín proti infekčním chorobám a léků na léčbu rakoviny a vzácných onemocnění.

Na vývoj vakcíny proti covidu-19 načerpala loni v červenci úvěr ve výši 75 milionů eur [téměř 2 mld. Kč] od Evropské investiční banky [EIB]. Vedení firmy odhaduje, že by schvalovací proces u lékové agentury pro evropský trh mohl začít v prvním čtvrtletí 2021.

Vakcína od CureVac nepracuje s virem samotným, ale s jeho genetickou informací. Na podobném principu funguje také očkovací látka vyvinutá firmou Pfizer/BioNTech.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here