Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

0
2880
Novavax_CZ
Foto: Novavax CZ

Středočeská Praha Vaccines, jež se zaměřuje na výrobu vakcín, změnila svůj název na Novavax CZ. Závod v Bohumili u Jevan tak dokončil přechod k americké biotechnologické společnosti Novavax. Ta ho v těchto dnech připravuje na ostrou výrobu vakcíny proti covidu-19.

Globální americká biotechnologická Novavax středočeskou Praha Vaccines akvírovala letos v květnu. Výrobní závod v Bohumili koupila od původního majitele Cyrus Poonawalla Group. Nyní došlo u podniku, jenž se stal dceřinou společností Novavax, i k oficiální změně názvu.

„Český závod je součástí Novavaxu již od května, změna oficiálního názvu jen potvrzuje, že se pro nás jedná o dlouhodobou strategickou investici. Naši kolegové z České republiky nám v krátkodobém horizontu pomohou v boji s covid-19, a po odeznění této pandemie i s dalšími světovými nemocemi,“ uvedl generální ředitel společnosti Novavax Stanley C. Erck.

Společnost Novavax zahájila na konci září již třetí fázi klinického testování své kandidátské vakcíny NVX-CoV2373 proti nemoci covid-19 založené na proteinu. Testování probíhá ve Velké Británii na přibližně 15 000 dobrovolnících ve věkové skupině 18 až 84 let.

Kandidátská vakcína NVX-CoV2373 a NanoFlu™

Kandidátská vakcína NVX-CoV2373 je nyní vyhodnocována ve fázi 3 ve Velké Británii a také ve dvou probíhajících studiích fáze 2, které byly zahájeny v srpnu. Fáze 2b probíhá v Jižní Africe a Fáze 1/2 pokračují ve Spojených státech a Austrálii.

Kandidátská vakcína NVX-CoV2373 byla obecně dobře tolerovaná a vyvolala lepší robustní protilátkové odpovědi než ty pozorované v první části klinické studie ve fázi 1/2. NVX-CoV2373 vyvinuli vědci z Novavaxu pomocí rekombinantní nanočásticové technologie společnosti určené ke generování antigenu odvozeného od spike [S] proteinu koronaviru. Vakcína obsahuje Novavaxem patentovaný adjuvans Matrix-M™ na bázi saponinu ke zvýšení imunitní odpovědi a stimulaci vysokých hladin neutralizujících protilátek.

Dále společnost vyvinula NanoFlu™, kvadrivalentní vakcínu na bázi nanočástic proti chřipce. Ta splnila všechny primární cíle v klíčové fázi 3 klinické studie u dospělých jedinců. Obě kandidátské vakcíny obsahují patentované adjuvans Matrix-M™. Ty jsou založené na bázi saponinu, čímž dochází ke zvýšení imunitní odpovědi a ke stimulaci vysoké hladiny neutralizujících protilátek.

Novavax CZ se připravuje na výrobu vakcíny

Společnost Novavax zajistila financování svého globálního očkovacího programu proti koronaviru ve výši 2 miliard amerických dolarů, z čehož 388 milionů dolarů získala od Koalice pro inovace epidemické připravenosti [CEPI]. V Česku se současně připravuje bohumilský výrobní závod Novavax CZ na výrobu právě této vakcíny.

„Aktuálně se nacházíme ve fázi zkušebního provozu, který jsme již avizovali na konci srpna. Vše tedy běží podle stanoveného plánu. Očekáváme, že zkraje roku 2021 bude zahájena výroba v plném proudu,“ říká ředitel výrobního závodu Novavax CZ Jakub Kronovetr.

Závod v Bohumili, který byl založen po první světové válce, je vybaven nejmodernějším zařízením na výrobu a testování vakcín a biologických látek. Zároveň má vysokou úroveň biologického zabezpečení. Technologické vybavení umožňuje kromě výroby vakcíny proti covid-19 také například výrobu již zmíněné vakcíny proti chřipce. Tu plánuje společnost výhledově zavést po odeznění koronavirové pandemie. Novavax CZ zaměstnává přibližně 250 odborníků se zkušenostmi s výrobou vakcín.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here