Zdravotníci i nezdravotníci v akutní a lůžkové péči dostanou v nejbližších dnech na své účty odměny za práci při jarní vlně koronaviru. Odměny pro zdravotníky se očekávají i v sociální péči. Příjemci odměny zdaní. Někteří řeší, zda tyto odměny podléhají insolvenčním a exekučním srážkám a soudnímu výkonu rozhodnutí.

Zdravotníci v nemocnicích dostanou za období od března do května 75 000 korun. To, pokud mají naplněn celý pracovní úvazek. Nezdravotníkům přísluší odměna ve výši 30 000 korun. Vždy jde o částku před zdaněním, tedy odvody na sociální, zdravotní pojištění i daň z příjmů fyzických osob. Mimořádnou odměnu v říjnové výplatě dostanou pracovníci na hlavní pracovní poměr i pracujících na dohodu. Nárok mají také ti, kteří ve zdravotnickém zařízení již nepracují. V praxi to znamená, že většině zaměstnancům ve zdravotnictví dorazí odměny v první polovině listopadu.

Do lůžkové péče míří na odměny 11,5 miliardy korun

Někteří z pracovníků řeší otázku, zda schválené odměny podléhají nařízeným srážkám ze mzdy, tedy insolvenci, exekuci nebo soudnímu výkonu rozhodnutí.

„Patřím mezi zdravotníky a v příštím měsíci mi bude vyplacena kompenzace od státu za covid -19, bohužel mám soudní rozhodnutí insolvence a nevím, zda mi tato kompenzace bude vyplacena beze srážky či bude mít na tuto částku nárok insolvenční správce,“ obrátila se na ZdraveZpravy.cz s dotazem u článku Kompenzační vyhláška zamířila do Sbírky zákonů čtenářka Eva.

Odměny podléhají zdanění i insolvenci

Pro posouzení dotazu je třeba zmínit, že paní Eva je fyzická osoba, tedy zaměstnankyně jedné z tuzemských nemocnic. Za to, že pracovala v jarních měsících, jí vyplatí její zaměstnavatel mimořádnou odměnu.

Na to, jestli její mimořádný příjem podléhá insolvenci odpovídá finanční poradkyně skupiny Partners Lucie Drásalová: „Pokud má paní Eva schválený splátkový kalendář, podle kterého pravidelně měsíčně platí insolvenčnímu správci, tak se insolvence mimořádné odměny primárně nedotkne.“

Upozorňuje však na podstatnou věc, a to, že dlužník má povinnost veškeré mimořádné příjmy nahlásit insolvenčnímu správci. Ten pak rozhodne, jak s nimi bude naloženo.

Druhý případ může být i takový, že má paní Eva nebo kdokoliv jiný přikázanou srážku ze mzdy. V praxi může jít i o exekuce nebo soudní výkon rozhodnutí. Pak je dle Lucie Drásalové záležitost řešena přímo ve mzdové účtárně zaměstnavatele, který zajistí ponížení příjmu o zákonem dovolenou částku.

„Pokud má daná osoba přikázanou srážku ze mzdy, kterou provádí zaměstnavatel, tak mimořádná odměna do výpočtu zahrnuta je,“ upřesňuje.

Srážky ze mzdy u povoleného oddlužení

Zaměstnanci, kterému je schváleno oddlužení, se z čisté mzdy provádějí pravidelné srážky na umoření dluhu. Mzdová účetní mu zprvu odečte odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance i zaměstnavatele, poté vypočte daň z příjmů ze superhrubé mzdy.

Odměny pro zdravotníky je třeba zdanit daní z příjmů

A až poté řeší nařízené srážky ze mzdy, přičemž jsou nejprve odečítány přednostní pohledávky nebo soudem určená pevná částka, která se pravidelně z měsíční mzdy dlužníka odvádí na účet věřitele. Při oddlužení je plněním splátkového kalendáře dlužník povinen splácet nezajištěným věřitelům ze svých příjmů částku ve stejné výši, v jaké z ní mohou být při výkonu rozhodnutí nebo exekuci uspokojeny přednostní pohledávky.

Nutné je podotknout, že zaměstnanci musí ve všech případech zůstat základní nezabavitelná částka ve výši 3/4 součtu životního minima jednotlivce [životní minimum činí 3 860 Kč] a normativních nákladů na bydlení. V nezabavitelné částce je navíc zohledněn i počet vyživovaných osob dlužníkem. Nezabavitelná částka se za každou takovou osobu navyšuje o 1/3 nezabavitelné částky jednotlivce.

Odměny pro zdravotníky

Dotace na mimořádné odměny pro zdravotníky schválila vláda v srpnu. Pracovníkům v sociálních službách je odsouhlasila již v květnu.

Hana Jírovcová: Poslanci řešili odměny pro zdravotníky

Ti podle druhu činnosti a rizika nákazy již dostali od svých zaměstnavatelů 40 000, 20 000 a 10 000 korun za měsíc. Celkem na to kabinet vyčlenil 5,2 miliardy korun.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Zdravim,chci se optat.Jsem sanitar,pracuji na covidovem centru.Za prvni vlnu mi exekutor vzal celou odmenu.Je to vubec mozne?Ano mam exekuci,ale to mi strhavaji z platu 5-6 tisic mesicne dle vydelku.Je mozne ze mi muzou strhnout cele odmeny od statu za covid?Coz delalo 45000kc.Ted maji prijid dalsi odmeny za covid2.Ma na toto exekutor pravo?Kdyby mi strhl pulku tak stim souhlasim,ale vsechno si myslim ze je nesmysl.Dekuju za odpoved.Mifka

  2. Dobrý den, můj manžel pracuje jako řidič sanitního vozu – doprava raněných, nemocných a rodiček – DRNR, na jakou odměnu za první vlnu Covid má nárok ?.
    Děkuji za vaši odpověď.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here