Prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku rakoviny

0
627
navsteva_u_gynekologa
Foto: Pixabay.com

Preventivní prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku onkogynekologického i jiného onemocnění. S návštěvou u gynekologa začínají dívky obvykle v 15 letech a pak na prohlídky chodí jednou ročně. Rozsah ze zdravotního pojištění hrazeného vyšetření se liší podle věku ženy.

Prohlídka u gynekologa začíná u dívek standardně v 15 letech. Při zdravotních komplikacích či z jiných důvodů zváží doporučení k prohlídce nejprve praktický lékař pro děti a dorost, v jehož zdravotní péči zůstává mládež do 18 případně 19 let. Při preventivních prohlídkách poučí dívky o pravidelných kontrolách u gynekologa i pediatr.

Na plně hrazenou preventivní gynekologickou prohlídku mají ženy a dívky nárok ždy nejdříve po uplynutí 11 měsíců. Prohlídku přizpůsobí lékař věku a zdravotnímu stavu ženy a tomu, jestli je již sexuálně aktivní.

Prohlídka u gynekologa vždy jednou do roka

Při návštěvě lékař zprvu doplní osobní a rodinnou anamnézu pacientky. Zaměřuje se hlavně na rizikové faktory, kterými jsou potvrzené gynekologické onemocnění v rodině. I na takové otázky je proto se třeba před návštěvou gynekologa připravit. Lékař by měl vědět také o výskytu onkologických, genetických a dalších nemocích, kterými trpí někdo v blízké rodině. Před vyšetřením se lékař zeptá na pravidelnost menstruačního cyklu, užívání léků, antikoncepčních prostředků a datum posledního cyklu.

Preventivní vyšetření u gynekologa

Při pravidelné kontrole jednou v roce lékař pacientce vyšetří pohlavní orgány, v některých případech provede ještě ultrazvukové vyšetření. Dále prohlédne kůži a pohmatem vyšetří mízní uzliny v oblasti pohlavních orgánů. Pacientku by měl zevrubně poučit o pravidelném samovyšetření prsů. Nejlépe jednou do měsíce v době po menstruaci, kdy jsou prsa ženy uvolněná a méně citlivá na pohmat.

Zhoubný nádor prsu ohrožuje i mladé ženy

Ženy ve věku nad 25 let s pozitivní rodinnou anamnézou na zhoubný nádor prsu lékař preventivně vyšetří i v ordinaci při pravidelné kontrole.

Screening karcinomu děložního hrdla

Součástí každoroční prohlídky u gynekologa je screening karcinomu děložního hrdla. Lékař stěrem odebere vzorek tkáně z děložního čípku a odešle ho k cytologickému vyšetření do laboratoře. Odběr stěru je jednoduchá a bezbolestná metoda, která netrvá déle než jednu minutu. Lékař odebírá vzorek buněk s pomocí malého kartáčku. Výsledky pak laboratoře zasílají zpět do ordinace gynekologa, ten je předává pacientce.

O něco přesnější výsledky případného rizika vzniku karcinomu děložního hrdla ženám zajistí test odebraného vzorku na přítomnost HPV [lidský papilomavirus]. Plně hrazený jej z veřejného zdravotního pojištění mají od 1. 1. 2021 pouze ženy ve věku 35 a 45 let. Ostatní zájemkyně si jej musí u svého gynekologa vyžádat a zaplatit za něj zhruba 1 tisíc korun.

HPV testy ženám od příštího roku zaplatí pojišťovny

Screening karcinomu prsu, tlustého střeva a konečníku

Při preventivní kontrole předá lékař svým pacientkám nad 45 let ještě doporučení k mamografickému vyšetření prsu. Standardně ho mají tyto ženy z pojištění plně hrazeno v intervalu 1x za rok. Ze zdravotních důvodů například po prodělání rakoviny prsu nebo pozitivním nálezu v rodině pak častěji.

Posledním z hrazených screeningů, ke kterému pacientku doporučí gynekolog, je prevence vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku. Jde o preventivní test na okultní krvácení ve stolici s nárokem na jeho úhradu jednou za rok u pojištěnců ve věku 50+ let a jednou do dvou let od 55 let věku. Na bezplatnou screeningovou kolonoskopii [podrobné ambulantní vyšetření střev, pozn. red.] má pacient nárok jednou za deset let.

Všeobecná prohlídka u praktika odhalí i závažné nemoci

Doporučení na vyšetření karcinomu prsu, konečníku a střev vydává pojištěncům i praktik. Gynekolog je pak zajistí jen v případě, že nemá přístup k výsledkům z těchto vyšetřeních.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here