Zástupci vlády dnes 23. dubna bleskově schválili novou verzi protiepidemických opatření s platností od pondělí 26. dubna. Ta stávající ve čtvrtek 22. dubna zrušil Nejvyšší správní soud [NSS]. Platnost nových opatření naváže na ta zrušená.

„S právníky na ministerstvu a na zasedání vlády jsme vytvořili na podkladě připomínek uvedených v rozsudku opravy, které začnou platit s účinností od pondělí 26. dubna,“ uvedl na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO].

Upozornil, že k přerušení stávajících opatření tak nedojde. K jejich zrušení z rozhodnutí NSS by došlo čtvrtého dne od nabytí právní moci rozsudku. Své rozhodnutí soud odůvodnil tím, že vyhlášená opatření vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] dříve, než je odsouhlasila vláda. Podle pandemického zákona by to mělo být naopak. Bez souhlasu vlády je MZ ČR oprávněno vydávat omezení jen v nebezpečí z prodlení. K čemuž ale v tomto případě podle NSS nedošlo. Podle ministra Arenbergera tu však důvodné vydání opatření bylo už kvůli tomu, že se na Děčínsku v tu dobu potvrdila brazilská varianta koronaviru.

„K tomu se Nejvyšší správní soud nepřiklonil a opatření zrušil,“ konstatoval ministr s tím, že šlo o zrušení z procesních důvodů.

NSS a nová úprava ministerských opatření

Upravená opatření, která vejdou v platnost v pondělí 26. dubna nově neomezují maximální počty lidí demonstrací na 100 účastníků. Ti se budou proto moci scházet v libovolném počtu. Ovšem za nové úpravy ministerstva, které požaduje rozdělení osob na demonstraci do skupin po nejvýše dvaceti osobách. Zároveň od sebe musí tato uskupení udržovat alespoň dvoumetrové rozestupy.

Od pondělí 26. dubna už neplatí zákaz hromadného zpěvu a věřící už nemusejí při bohoslužbě v kostele jen sedět. Například při mši či jiném obřadu se mohou, jak byli zvyklí a v úctě ke svému náboženství, při čtení některých pasáží z Bible, postavit. NSS totiž ve svém rozhodnutí odmítl jakékoli zásahy do liturgických forem náboženských projevů.

Kritiku od soudu si vysloužilo i opatření, které omezuje počet lidí na rodinných setkáních, při návštěvách rodičů nebo jiných přímých příbuzných. Ministerstvo podle Arenbergera souhlasí s úzkou definicí pojmu hromadné akce a příslušné ustanovení by se proto nemělo vztahovat třeba na rodinné návštěvy.

„Nepředpokládali jsme, že by to mohlo dopadat na věci, jako je návštěva rodičů nebo sourozenců. To se nepovažuje za organizované akce,“ řekl.

Nová verze opatření obecně uvádí, že koná-li se jakékoliv shromáždění ve vnitřních prostorech staveb, účastníci musí dodržovat alespoň dvoumetrové rozestupy. Pokud nejsou účastníky členové jedné domácnosti. Před vstupem do vnitřních prostor si musí lidi dezinfikovat ruce. Bez výtek ponechal NSS opatření týkající se maloobchodu a služeb.

Přístup k službám jen s negativním výsledkem testu

Od 3. května se v Česku začne s otevíráním některých služeb pro veřejnost. Podmínkou ale bude prokázání se negativním výsledkem testu. Otázka potom je, které testy a po jakou dobu se budou při vstupu do zařízení uznávat jako platné.

Vláda přišla s novým PSEM. Rozvolňovat chce v balíčcích

 

Podle Arenbergera budou mít nejdelší průkaznost výsledky PCR testů a to po dobu sedmi dnů. Profesionálně odebrané antigenní testy pak tři dny a neprofesionálně budou platit jen po tu dobu strávenou v zařízení [u kadeřnice, ve škola, atd.].

Ministr se stručně vyjádřil i k diskutovanému přeočkovávání proti covidu-19.

„Předpokládá se, že v příštím a přespříštím roce budeme přeočkovávat,“ uvedl s tím, že již nyní ve spolupráci s EU hledají řešení, jak pokračovat v nákupu a úhradě vakcín. Vycházet přitom podle něj bude úřad z přístupu EU.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here