I když se epidemická situace v Kraji Vysočina zlepšuje a většina nemocnic hlásí pokles hospitalizovaných pacientů na intenzivních lůžkách a umělé plicní ventilaci, novoměstská nemocnice je stále výjimka. Situaci i přesto zvládá, jak pro ZdraveZpravy.cz uvedla její mluvčí Tamara Pecková Homolová.

Poslední týden je v Nemocnici Nové Město na Moravě [NNM] průměrně hospitalizováno 80 pacientů s onemocněním covid-19. Z toho zhruba 19 pacientů vyžaduje každodenní intenzivní péči. Jsou hospitalizováni na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde jsou připojeni na umělou plicní ventilaci, nebo se léčí na chirurgické jednotce intenzivní péče.

Pacienty do jiných zdravotnických zařízení v současné době překládat nemusíme. Péči o ně zvládáme v novoměstské nemocnici,“ říká mluvčí nemocnice s dovětkem, že překládání pacientů novoměstská nemocnice naštěstí nepotřebuje.

Kapacita lůžek v intenzivní péči je přesto v nemocnici zcela naplněna. Tato lůžka přitom neslouží pouze pacientům s onemocněním covid-19. Intenzivní péči potřebují také pacienti s jinými zdravotními potížemi, například s cévní mozkovou příhodou, nebo pacienti po akutních operačních zákrocích.

Personální situace je dobrá

„V současné době je personální situace stabilizována, nemáme ani jednoho zdravotníka nemocného nebo v karanténě kvůli covidu. Na podzim se nám podařilo získat mnoho dobrovolníků z řad studentů a učitelů zdravotní školy ve Žďáře nad Sázavou. Mnoho z nich zůstalo a dále chodí vypomáhat,“ pochvaluje si Tamara Pecková Homolová.

Problémy se však ukazují v péči o necovidové pacienty. Nedostatek volných lůžek v intenzivní péči novoměstské nemocnici neumožňuje v současné době přijímat pacienty k neakutní plánované operativě, jakkoli je už možná z nařízení ministerstva zdravotnictví.

Lékaři v nemocnici přitom již loni provedli o dva tisíce operací méně než v roce 2019. Podle mluvčí zařízení lze očekávat, že se budou i nadále prodlužovat čekací doby na operace.

„Manko budeme dohánět řadu měsíců,“ upřesňuje.

V nemocnici fungují v současné době čtyři covidová oddělení, což je podle ní stále hodně. Jako covidová oddělení fungují urologické oddělení, infekční oddělení, chirurgie 3, interna 1, plus ARO a chirurgická JIP.

Nemocnice mohou obnovit plánovanou zdravotní péči

Novoměstská nemocnice na Moravě

Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace je nestátní příspěvkovou organizací. Od 1.1.2003 je nemocnice ve vlastnictví a zřizovatelské působnosti Kraje Vysočina. Organizace je zřízena na dobu neurčitou, statutárním orgánem je ředitelka Věra Palečková. NNM poskytuje zdravotní péči, v níž je zahrnuta ambulantní a lůžková základní specializovaná diagnostická a léčebná péče, nezbytná preventivní péče, lékárenská činnost, dopravní zdravotní služba a lékařská pohotovostní služba. Ke konci roku 2019 nemocnice zaměstnávala 955 osob. Z toho 140 lékařů a 695 nelékařů. Nemocnice má cca 460 lůžek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here