Ode dneška mohou nemocnice opět poskytovat plánovanou zdravotní péči. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zmírnilo své mimořádné opatření, kterým od konce prosince zakazovalo nemocnicím poskytovat elektivní péči. Nyní úřad plánovanou zdravotní péči zařízením pouze nedoporučuje.

Ve svém prosincovém opatření MZ ČR stanovilo okamžité zastavení příjmů nových pacientů za účelem poskytování plánované péče. Aktuálně schválené mimořádné opatření uvádí jen doporučení omezit tuto péči v případě potřeby, a to s platností od středy 7. dubna 2021. Možnost začít opět poskytovat takzvanou elektivní péči avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] již minulý týden, vydání doporučení pak potvrdil v úterý po jednání vlády.

„Nastalo pozvolné zlepšení situace v nemocnicích, neplatí proto přísný zákaz poskytování té neodkladné péče ve všech nemocnicích,“ oznámil ministr Blatný.

Upozornil na to, že i přes uvolnění zákazu musí nemocnice dále udržovat určitou volnou lůžkovou kapacitu pro případný nárůst covid pozitivních pacientů. A stále při poskytování zdravotní péče spolupracovat s krajskými koordinátory lůžkové péče.

Podle ministra pacienti mají počítat zprvu spíše s postupným poskytováním ambulantní zdravotní péče. K plnému obnovení pak, jak již ministr několikrát avizoval, může dojít v momentě, kdy bude v nemocnicích s covidem ležet nanejvýš dva až tři tisíce pacientů.

Pozastavit plánovanou zdravotní péči byl problém

Vláda schválila mimořádné opatření MZ ČR, která zakazovalo poskytování plánované péče, loni v březnu, říjnu a naposledy 21. prosince 2020. Oddalování plánované péče pocítily tisíce pacientů. Například běžně i více než několikaroční termíny na výkon ortopedické operace se oddálily o minimálně další rok.

Kontrolu dostupnosti zdravotní péče čekají změny

Rozhodnutí zakázat plánovou péči bude mít vážné dopady do budoucnosti. Což v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

„Oddalování takzvané necovidové péče bude dle mého názoru spojeno s mnoha důsledky. Jejich závažnost se bude samozřejmě lišit podle povahy dané choroby nebo klinického stavu, kde k odsouvání péče došlo. Bylo by však iluzorní se domnívat, že téměř jeden rok omezení takzvané odkladné péče zůstane bez následků na zdraví naší populace,“ řekl.

Vladimír Černý je zastánce zvyšování odolnosti populace

V rozhovoru dále upozornil, že o plošném obnovení neakutní péče nelze mluvit, dokud v nemocnicích neklesne celkový počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 na hodnotu kolem 2 tisíc. K tomu by mělo podle aktuálních predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] dojít s největší pravděpodobností v polovině měsíce dubna. Aktuálně leží s covidem-19 v nemocnicích necelých šest tisíc pacientů.

Situace v nemocnicích se zlepšuje

Situace v lůžkovém segmentu se podle ministra Jana Blatného zlepšuje. A to natolik, že Česká republika může okolním zemím nabídnout až 50 volných lůžek pro jejich covidové pacienty. Česku v minulých týdnech nabídlo pomoc s pacienty s covidem-19 Polsko, Německo, Švýcarsko a Rakousko. Do zahraničí byla nakonec převezena jedna pacientka, konkrétně do Polska, kde onemocnění bohužel podlehla.

Ministr Blatný včera uvedl, že Češi mohou být pyšní na své zdravotnictví, kterému se podařilo zvládnout extrémní nápor covidových pacientů vlastními silami. Totiž, že nemocnice požadovaly minimum překladů pacientů do zahraničí. Zároveň dodejme, že Karlovarský kraj, který od začátku roku hlásil nejvyšší počty úmrtí, žádal o možnost převozu pacientů do Německa již letos v lednu. Tuto možnost však získal koncem února.

„Převozy kamkoliv mimo ČR jsem nepovažoval a nadále nepovažuji za systémové řešení vysoké zátěže našich nemocnic. Představa, že zahraniční pomoc znamená ´zdvihnu telefon, zavolám a pacient za hodinu nebo dvě odjíždí do Německa´ se ukázala, s prominutím, jako zcela naivní ze strany těch, kteří ji prosazovali. MZ ČR nikdy žádnou pomoc ze zahraničí neblokovalo,“ uvedl v této souvislosti v již zmíněném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz náměstek ministra Vladimír Černý.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here