Jan Blatný skončil ve funkci ministra zdravotnictví

0
397
Jan_Blatny
Foto: ZdraveZpravy.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] dnes skončil ve své funkci. Na žádost předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] ho k dnešnímu dni z ministerské pozice odvolal prezident republiky Miloš Zeman.

Ve funkci ho má nahradit ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Jan Blatný krok označil za politické rozhodnutí, na které má premiér právo.

„Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě vlastní odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě dat a analýz,“ řekl na své poslední ministerské tiskové konferenci Jan Blatný.

Dodal, že se jeho odvolání dá interpretovat i tak, že premiér Babiš míní, že jsme z nejhoršího venku. Připomněl však, že virus je stále tady, je nebezpečný a nepřipouští žádné chyby.

„Když jsem nastupoval, byl jsem si vědom politické odpovědnosti, i když jsem se jako politik nikdy necítil,“ řekl s tím, že funkci přijal jako své odborné poslání.

Jan Blatný a jeho pět měsíců ve funkci ministra

Ve své závěrečné řeči Jan Blatný vyzdvihl, že jsme si jako společnost prošli velmi těžkým obdobím. Složitou situaci jsme ale podle něj zvládli. Bez nepříjemných opatření by v zemi nastala katastrofa.

„Šíření britské varianty se podařilo udržet na uzdě,“ upozornil.

Za chybu v této souvislosti označil to, že v prosinci se stále ještě nevědělo, že v zemi už je všudypřítomná britská mutace. Kdyby se o tom vědělo, vláda by postupovala s ohledem na rychlejší šíření britské varianty jinak.

Zvládnout šíření koronaviru se dle jeho slov daří především díky snížené mobilitě a nošení respirátorů vyšší třídy. Uvedl, že v současné době odborníci pracují také na systému rozpoznávání mutací viru v populaci. Což by mělo před virem ochránit společnost i v budoucích měsících.

Blatný vyslovil spokojenost i s průběhem očkování v zemi. Pokud budou pokračovat dodávky vakcín v nasmlouvaných objemech, pak bychom dle něj mohli v létě říci, že jsme boj s epidemií koronaviru vyhráli.

„Epidemie brzdí a vše je připraveno k postupnému návratu do normálního života,“ uvedl.

Na závěr požádal všechny k respektování vlády a ministerstva v současné době. Ať už bude v jeho čele kdokoli.

„Teď to potřebujeme…,” dodal.

Petr Arenberger jako nový ministr zdravotnictví

Ještě dnes před polednem do funkce nového ministra zdravotnictví jmenoval na Pražském hradě prezident republiky Miloš Zeman. Jím se stal ředitel Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Byl to právě Miloš Zeman, kdo Blatného pro jeho odmítavý postoj k využívání ruské vakcíny Sputnik V v ČR dlouhodobě kritizoval. Vadilo mu, že ji nechce povolit k užití, i když ta nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou [EMA].

Nového ministra Petra Arenbergera, který v minulých týdnech na sociálních sítích opakovaně uvedl, že osloví-li, aby se ujal funkce ministra zdravotnictví, “rád pomůže”, a to “každému”, do ministerského úřadu uvede premiér Babiš dnes po poledni.

Mluvčí nemocnice FN Královské Vinohrady Tereza Romanová řekla na telefonický dotaz ZdraveZpravy.cz, že nemá žádné informace a ani svolení komunikovat s médii o tom, kdo by měl Petra Arenbergera nahradit ve funkci ředitele fakultní nemocnice. Arenberger se stal ředitelem fakultní nemocnice loni 17. 9. 2019.

„Pan Arenberger je stále ředitelem nemocnice. Až budeme mít informace o tom, kdo ho nahradí, a budeme mít i svolení je komunikovat, tak je zveřejníme,“ vysvětlila pohotově.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here