První reakce na dnešní odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] na sebe nenechala dlouho čekat. Rezignaci na funkci oznámila národní koordinátorka očkování proti covidu-19 Kateřina Baťhová [na fotografii, pozn. red.].

Národní koordinátorka očkování proti covidu-19 Kateřina Baťhová převzala pozici po Zdeňku Blahutovi. Ten za zvláštních okolností týkajících se jeho vystupování v médiích, složil funkci koordinátora po necelých dvou měsících 25. ledna.

„Jsem strašně rád, že je to za mnou,“ okomentoval to tehdy.

Kateřina Baťhová reaguje na odvolání Blatného

Nyní končí i Kateřina Baťhová. O své rezignaci již informovala premiéra Andreje Babiše [ANO]. Jako důvod uvedla právě dnešní odvolání Jana Blatného z funkce ministra zdravotnictví. Ve své pozici tak končí po zhruba dvou měsících.

„Pana premiéra jsem o tom informovala. Nenechám toho ze dne na den, ale domluvím se s novým ministrem, aby maximálně do konce měsíce dubna proběhla změna,“ řekla Baťhová pro SeznamZprávy.

Podle serveru Baťhová odchází kvůli odvolání ministra zdravotnictví Blatného. Tomu chtěla dle svých slov v lednu přijetím postu koordinátorky očkování pomoci. Předtím působila na ministerstvu jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU.

Jan Blatný skončil ve funkci na žádost premiéra

Ministr zdravotnictví Jan Blatný, který do funkce nastoupil v říjnu 2020, skončil ve své pozici dnes 7. dubna. Na žádost předsedy vlády Andreje Babiše ho z ministerského postu odvolal prezident republiky Miloš Zeman. Ve funkci ho tentýž den nahradil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Ten mu po svém nástupu do funkce poděkoval za dobře vykonanou práci.

Sám Jan Blatný označil své odvolání za politické rozhodnutí, na které má premiér právo.

„Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě vlastní odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě dat a analýz,“ řekl na své poslední ministerské tiskové konferenci Jan Blatný.

Jan Blatný skončil ve funkci ministra zdravotnictví

Petr Arenberger jako nový ministr zdravotnictví

Ještě dnes před polednem do funkce nového ministra zdravotnictví jmenoval na Pražském hradě prezident republiky Miloš Zeman. Byl to právě Miloš Zeman, kdo Blatného pro jeho odmítavý postoj k využívání ruské vakcíny Sputnik V v ČR dlouhodobě kritizoval. Vadilo mu, že ji nechce povolit k užití, i když ta nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou [EMA].

Nového ministra Petra Arenbergera, který v minulých týdnech na sociálních sítích opakovaně uvedl, že bude-li osloven, aby se ujal funkce ministra zdravotnictví, „rád pomůže“, a to „každému“, do ministerského úřadu uvedl premiér Babiš dnes po poledni. Jako jeden z důvodů odvolání Jana Blatného zmínil jeho nedostatečný marketing nebo přezíravý postoj některých jeho spolupracovníků k využití léků proti covidu, jejichž dodávky premiér vyjednal v zahraničí.

Petr Arenberger má za sebou úctyhodnou lékařskou praxi, včetně praxe v zahraničí. V minulosti byl člen KSČ. Spekulace některých médií o tom, že byl spolupracovníkem StB dnes odmítl s tím, že má čisté lustrační osvědčení a s tajnou policií za minulého režimu dle svých slov nikdy nespolupracoval.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here