MZ ČR: Zdravotní pojišťovny mají dost i na kompenzace

1
515
kompenzace

Zdravotní pojišťovny si mohou letos kompenzace dovolit i pro zdravotníky mimo lůžková zařízení, a to bez ohrožení. Jejich zůstatky jsou aktuálně 74 miliard korun. Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v reakci na kritiku kompenzační vyhlášky ze strany Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR].

Zákon, který vydání kompenzační vyhlášky umožní, navíc dnes [6.4.] podepsal prezident. SZP ČR v minulém týdnu zkritizoval nastavení kompenzační vyhlášky. Upozorňoval zejména na to, že z ní budou hrazeny odměny ve výši 12,2 miliardy korun pro zdravotníky mimo lůžkovou péči. Podle zástupců Svazu je to nejen v rozporu se zákonem, ale zdravotní pojišťovny si to nemohou ani finančně dovolit.

Svaz zdravotních pojišťoven odmítl kompenzační novelu

Reakce ze strany MZ ČR na sebe nenechala dlouho čekat. Platební schopnost pojišťoven další kompenzace podle úřadu neohrozí. Podle mluvčí ministerstva Barbory Peterové vyplacení odměn ze zdravotního pojištění je jedinou možností, jak odměny ke zdravotníkům v nejbližší době dostat.

„Vzhledem k počtu poskytovatelů zdravotních služeb poskytujících jiné zdravotní služby než lůžkovou péči, který se pohybuje okolo 40 000 subjektů, je naprosto nerealistické procesně a administrativně zajistit odměny pro všechny ambulantní zdravotníky přes dotační program obdobně odměnám pro zaměstnance poskytovatelů lůžkové péče,“ vysvětlila.

Kompenzační vyhláška 2021 odmění nejen záchranáře

MZ ČR avizuje další zvýšení platby za státní pojištěnce

Podle Barbory Peterové se ale do budoucna bude muset vést debata o dalším navýšení plateb za státní pojištěnce.

„Náklady na odměny nicméně zrychlí tempo vyčerpání zůstatků, proto do budoucna budeme určitě muset vést i diskusi o možném navýšení platby za státní pojištěnce, a to nejen kvůli finančním prostředkům na odměny,“ řekla.

Loňské zvýšení [plánované již před krizí covid-19, pozn. red.] plateb za státní pojištěnce ze státního rozpočtu přineslo do systému zdravotní péče navíc 20 miliard korun. Letos to bude 50 miliard korun. Pro příští rok se s dalším navýšením prozatím nepočítá. Otázkou zůstává, zda nebude muset dojít ke změně plánu. Mluvčí MZ ČR upozornila i na to, že pojišťovny se kromě odměn – podle SZP ČR v rozporu se zákonem hrazených z veřejného zdravotního pojištění – musí vypořádat i s náklady na PCR testy, plošné antigenní testování a příspěvky firmám na sebetestování zaměstnanců.

Nejen kompenzace: Jak si stojí hospodaření pojišťoven

Zdravotní pojišťovny v ČR vydaly loni kvůli epidemii covidu-19 za zdravotní péči 351,9 miliardy korun. Což bylo o 13 procent více než v roce 2019 a jde o historický rekord. Navíc za situace, kdy dramaticky klesá kvůli vládním proticovidovým opatřením výběr pojistného. Další náklady spolu s pokračujícím testováním a očkováním podle SZP ČR mohou být problematické pro financování systému veřejného zdravotního pojištění.

„Dalších dvanáct miliard si český systém zdravotního pojištění nemůže již dovolit vydat bez toho, aby to už v dalších letech neohrožovalo jeho stabilitu,“ tvrdí zástupci SZP ČR.

Dodejme, že náměstkyně ministra Helena Rögnerová v polovině března na jednání výboru pro zdravotnictví uvedla, že na účtech všech sedmi zdravotních pojišťoven je asi 64 miliard korun. Z nich 40 miliard korun je v základním fondu, ostatní ve fondech rezervních nebo fondu prevence. Devět miliard navíc z nich půjde podle ní na vyúčtování nákladů za loňský rok podle kompenzační vyhlášky, jedenáct miliard na odměny zdravotníků mimo nemocnice [SZP ČR říká 12,2 mld. Kč] a deset miliard na očkování proti covidu.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Takže se z našich odvedených peněz na zdravotní pojištění budou platit odměny, které se znovu zdaní……Opravdu výělečná činnost státu a zamezení zdravotní péče lidem, kteří to budou potřebovat. Na co sáhne naše vláda příště? Rozpustí nebo vykrade naše soukromé důchodové pojistky? Protože sociální (důchodové) si kdysi vypůjčil pan Topolánek s Kalouskem a nějak ho opomněli vrátit…..Navíc polovina ambulantních lékařů, zejména starších ročníků ordinovalo velice sporadicky a spíše přes telefon. Hodně jich neordinovalo vůbec, ale odměna bude dobrá, že? Tohle musela vymyslet opravdu velice chytrá hlava… Tak to může začít stát vyplácet (sice nevím z čeho) odměny všem prodavačkám, řidičům veřejné dopravy atd., ti by si to kolikrát zasloužili určitě víc. Alespoň nějaký příspěvek k jejich nuzným platům.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here