Ředitelkou Státního zdravotního ústavu [SZÚ], který spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], se stala Barbora Macková. Do funkce ji dnes 6. dubna 2021 jmenoval ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Macková řídila ústav z pověření od letošního ledna.

Barbora Macková vykonávala dosud funkci ředitelky SZÚ z pověření od ledna 2021. Tehdy z pozice ředitele kvůli aféře přednostního očkování proti covidu-19 zaměstnanců ústavu i jejich příbuzných odstoupil Pavel Březovský.

Barbora Macková zvítězila ve výběrovém řízení

Ministr Blatný jmenoval Mackovou do funkce ředitelky Státního zdravotního ústavu na základě výsledků vyhlášeného výběrového řízení. Úkolem nové ředitelky dle něj bude navázat na komplexní činnost ústavu, zachovat jeho vysokou úroveň odbornosti. A dále ho rozvíjet v souladu s evropskou strategií „Zdraví 2030“, celosvětovou strategií „Jedno zdraví“ a obecnými principy „Public Health“.

„Paní doktorka Macková působí ve Státním zdravotním ústavu 26 let, a proto fungování tohoto pracoviště skvěle zná,“ uvedl ministr s tím, že Státní zdravotní ústav bude mít také zásadní roli v monitorování mutací koronaviru na našem území.

Britská mutace viru byla v Česku zachycena již v prosinci

Barbora Macková pracuje ve SZÚ roku 1995. Od roku 2014 vede odborné Centrum epidemiologie a mikrobiologie. V roce 2018 byla jmenována odborným zástupcem ředitele SZÚ, od ledna 2021 byla pověřena jeho řízením. Vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Věnuje se odborné přednáškové a publikační činnosti.

Macková nahradí Pavla Březovského

Předchůdce Mackové Pavel Březovský odstoupil z pozice ředitele SZÚ v polovině letošního ledna kvůli přednostnímu očkování zaměstnanců ústavu a jejich příbuzných. Ústav, který spadá pod MZ ČR, tehdy dostal stovky dávek vakcín proti covidu-19 s tím, že je má použít podle pravidel zakotvených v ministerské očkovací strategii. Tehdy se přednostně očkovali zdravotníci na infekčních oddělení, později i další pracovníci lůžkových oddělení a senioři starší 80 let. V případě SZÚ se tomu tak nestalo. SZÚ měl vypracovat vlastní pořadníky se jmény svých zaměstnanců i dalších osob [údajně příbuzných zaměstnanců] a ty naočkoval.

Ředitel SZÚ Pavel Březovský rezignoval kvůli očkování

Březovský za to přijal odpovědnost a na funkci rezignoval. Mezi tehdy přednostně naočkované patřila také dnes již bývalá politická náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová se svým manželem, kterou ministr Blatný následně odvolal.

Řekněte jméno…

Jméno Barbory Mackové vešlo v obecnou známost loni při vládní tiskové konferenci, na níž se tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] omlouval za uvedení nepravdivých informací. Premiér Andrej Babiš [ANO] ho tehdy nabádal, aby uvedl, odkud své informace čerpal. A to následovně:

  • Andrej Babiš: „Ježiš, no tak řekněte přesně, kdo vám ty informace dal. Nebuďte slušnej. Řekněte pravdu, kdo vám to řek, který úředník. Jste moc hodnej.”
  • Adam Vojtěch: „Dostal jsem tu informaci…”
  • Andrej Babiš: „Od koho?”
  • Adam Vojtěch: „Ze Státního zdravotního ústavu.”
  • Andrej Babiš: „Jméno!”
  • Adam Vojtěch: „Eh… od paní doktorky Mackové.” [Tehdy vedoucí Centra epidemiologie SZÚ Barbora Macková, pozn. red.]
  • Andrej Babiš: „No, tak! Tak to řekněte! Paní redaktorka vás tady trénuje, politická odpovědnost… Tak dostal tu informaci od státního úředníka.”
  • Adam Vojtěch: „Nebyla to vědomá lež. Dostal jsem špatnou informaci a omluvil jsem se za to.”

Naléhání premiéra na ministra následně zlidovělo do v Česku obecně známé věty: „Nebuďte slušnej, řekněte jméno!”

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here