Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] žádá zrušení kompenzační vyhlášky tak, jak ji navrhlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Odmítá zejména plošnou platbu ve výši 100 tisíc korun zdravotníkům v nelůžkových zařízeních. Náklady vyčísluje na 12,2 miliardy korun a tvrdí, že si je zdravotní pojišťovny nemohou dovolit.

Epidemie covid-19 dopadla na celou řadu sektorů [plátců pojistného!] výrazně tvrději než na zdravotnictví, a srovnatelné kompenzace u nich realizovány nebyly,“ upozorňuje SZP ČR ve svém prohlášení a navrhuje zrušit celou kompenzační vyhlášku.

Svaz napadá zejména tu část kompenzační vyhlášky – odměny pro lékařský a nelékařský personál u nelůžkových poskytovatelů zdravotní péče. Podle ní je za každých 25 hodin kapacity pracovníků pracujících u poskytovatele stanovena odměna 75 000 korun plus zákonné odvody.

Kompenzační vyhláška 2021 odmění nejen záchranáře

To Svaz kritizuje a upozorňuje, že náklady by v tomto případě činily 12,2 miliardy korun. Vadí mu, že peníze mají dostat všechna zařízení bez ohledu na dopady covidu do jejich činnosti. Jako příklad uvádí lékárny. Kritizuje i mechanismus přerozdělení odměn. Podle něj nijak nezaručuje, kolik peněz a zda je vůbec zaměstnanci v tomto případě reálně dostanou.

SZP ČR dále tvrdí, že návrh MZ ČR je v rozporu s kompenzačním zákonem i zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Proto již i poslal své připomínky k němu a doporučuje kompenzační vyhlášku celou zrušit.

„Český systém zdravotního pojištění stojí na tom, že pojišťovny platí za konkrétní péči. A s tím je plán kompenzací v rozporu,” uvedl prezident SPZ ČR Ladislav Friedrich.

Pojišťovny loni vyplatily poskytovatelům péče 352 mld. Kč

SZP ČR dále upozorňuje, že loni poskytovatelé zdravotních služeb dostali při téměř stejném objemu výkonů jako v roce 2019 celkem o 13 procent peněz navíc. Celkem 351,9 miliardy korun. Což je historický rekord. Navíc za situace, kdy dramaticky klesá kvůli vládním proticovidovým opatřením výběr pojistného.

Deficit rozpočtu je za první letošní tři měsíce 125,2 mld. Kč

Poskytovatelé zdravotních služeb v lůžkové péči žádají o dotace na mimořádné odměny pro své zaměstnance u Ministerstva zdravotnictví ČR. Zdravotníci dostanou za práci v epidemii covidu za období od října 2020 do února 2021 až 75 tisíc korun hrubého při plném pracovním úvazku. Nezdravotničtí pracovníci budou za práci ve stejném období odměněni až 30 tisíci korunami hrubého.

MZ ČR vypsalo dotace na odměny pro zdravotníky

Svaz zdravotních pojišťoven: Vyhláška odporuje zákonu

Svaz se nyní ale i odvolává na zákon číslo 301/2020, tedy kompenzační zákon, podle kterého mají být vyplaceny jen ty kompenzace zohledňující náklady a výpadky v poskytování hrazených služeb vzniklé v důsledku epidemie covid-19.

„Odměny plánované na duben 2021 přitom takovými náklady či výpadky za rok 2020 nejsou. Kompenzace může mít jen podobu vyšší hodnoty bodu, vyšší úhrady za služby, regulačních omezení nebo výše zálohy,” říká výkonný ředitel Svazu Martin Balada.

SZP ČR sdružuje šest zdravotních oborových pojišťoven. Ty drží 40 procent trhu se zdravotním pojištěním, zbytek obhospodařuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR]. Ta se k prohlášení Svazu nepřipojila. Významnou roli ve financování nákladů na zdravotní péči v době pandemie covidu hraje i loňské a letošní navýšení plateb za státní pojištěnce. To ze státního rozpočtu do zdravotnictví loni dodalo 20 miliard korun a letos to má být již 50 miliard korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here