Nouzový stav v Česku končí 11. dubna, potvrdil premiér

0
1431
nouzovy_stav
Foto: Vláda ČR

Nouzový stav v Česku skončí v neděli 11. dubna 2021. Vláda o jeho prodloužení dolní komoru parlamentu nepožádá. Protiepidemická opatření bude vydávat podle pandemického zákona. Potvrdil to předseda vlády Andrej Babiš [ANO] na tn.cz.

Nouzový stav v Česku skončí po více než šesti měsících soustavného trvání v neděli 11. dubna. Vláda ho s několika prodlouženími vyhlásila loni 5. října. Od pondělí 12. dubna tak skončí zákaz nočního vycházení a cestování mezi okresy.

„Nouzový stav končí v neděli 11. dubna, prodlužovat už ho nebudeme, pojedeme podle pandemického zákona,“ uvedl v rozhovoru Babiš.

K dalšímu rozvolnění se blíže vyjádřit nechtěl. To záleží dle jeho slov na denních nárůstech nově potvrzených pacientů s covidem-19. Vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace [MeSES] Petr Smejkal mluví podle Babiše o denních nárůstech ve výši 2 tisíc nakažených, ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] pak o 3 tisících hospitalizovaných a 450 pacientech na intenzivní péči. První kroky k rozvolnění vláda dle Babiše vyhodnotí až podle čísel v následujícím týdnu i s ohledem na pokles reprodukčního čísla.

Respirátory i dodávky vakcín

Předseda vlády se vyjádřil i k plošné povinnosti nošení respirátorů minimálně ochranné třídy FFP2. Osvobození od daně z přidané hodnoty pro ně sice vláda schválila do letošního června, neznamená to ale, že do té doby bude platit nařízení jejich nošení.

„Je to výhled, který vláda může kdykoli změnit,“ reagoval premiér.

Zároveň zmínil, že je spokojený s průběhem očkování v zemi.

„Očkujeme dobře, funguje to, máme kapacitu,“ uvedl.

Souhlasil však s tím, že na duben byly Česku skutečně opět poníženy slíbené objemy dodávek vakcín. Z původních 2,6 milionu dávek jich k nám přijde 1,56 milionu. Nasmlouvané objemy ponížila společnost AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Termíny závozů do Česka posunula i americká firma Johnson & Johnson vyrábějící vakcínu Janssen.

Neakutní zdravotní péče se uvolní ještě do konce dubna

Co dovolí vládě covidový pandemický zákon

Pandemický zákon umožní Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] a hygienickým stanicím rozsáhlejší restrikce proti šíření nákazy novým koronavirem. Nově budou moci omezit obchody, služby, bazény, veřejné a soukromé akce, ale třeba i výrobní provozy bez závislosti na vyhlášeném nouzovém stavu. Žádat v souvislosti s epidemií covidu-19 budou moci úřady i o pomoc složky integrovaného záchranného systému. Vláda získá také možnost využít armádu.

„Záměr zákona je řešit jen stávající epidemii. Některá opatření jsou zásadní, proto má [zákon] časovou limitaci, která brání jeho zneužití,“ uvedla Lucie Krausová z legislativního odboru MZ ČR na jednání Výboru pro zdravotnictví PS PČR.

„V tuto chvíli nejsme schopni se zaměřit na ty ostatní oblasti,“ dodala.

Opatření může MZ ČR stejně jako hygieny přijímat s celoplošnou i regionální platností, vždy pak jen při vyhlášené pandemické pohotovosti. Pandemický zákon v podstatě doplňuje zákon o ochraně veřejného zdraví a fungovat má pouze při aktuální epidemii covidu-19.

Pandemický zákon prošel Sněmovnou a dospěl do finále

Nouzový stav nahradí pandemická pohotovost v zemi

Pandemický zákon se vztahuje pouze na epidemii covidu-19 a jeho účinností nastane v zemi stav pandemické pohotovosti. MZ ČR nebo hygienické stanice budou moci nad rámec oprávnění ze současného zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně či regionálně například veřejnou dopravu, obchody, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy. Budou moci nařídit používání ochranných prostředků a vydat příkaz k testování zaměstnanců na covid-19.

Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády a musí být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se přezkoumá potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu bude informovat Sněmovnu. Návrhy na zrušení ministerských mimořádných opatření bude řešit Nejvyšší správní soud [NSS], opatření hygienických stanic budou moci lidé napadnout u krajských soudů.

Za porušení vydaných opatření zákon stanovuje sankce. Například za nenošení roušek nebo respirátorů lidem hrozí finanční postih ve výši až 30 tisíc korun. Ta nejzávažnější porušení mohou úřady trestat až třímilionovou pokutou.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here