Covid v Indii: Po překvapivém útlumu přišel rychlý růst

0
763
v_indii
Foto: Pixabay.com

Indické ministerstvo zdravotnictví 5. 4. oznámilo dosud nejvyšší denní přírůstek počtu covid pozitivních pacientů. Bylo jich 103 558. Denně na covid v Indii umírá bezmála půl tisíce nakažených.

Informace jsou překvapivé, protože ještě před několika měsíci Indie hlásila ústup pandemie. Nejvyšší přírůstky nákazy nyní v Indii s více než 1,3 miliardy obyvatel hlásí úřady státu Maháráštra, kde leží velkoměsto Bombaj. Na Maháráštru připadá asi 55 % všech případů nákaz koronavirem v zemi zachycených v posledních dvou týdnech. Vedení státu se nyní chystá uzavřít restaurace, nákupní střediska, svatostánky, kina a pro víkendové dny zavede úplné omezení pohybu.

V Indii se dávají úplatky kvůli hospitalizaci covid pacientů

Předešlý rekordní nárůst v Indii úřady datovaly koncem září, kdy se koronavirus za den prokázal u 97 894 osob. Několik měsíců pak šíření koronaviru v Indii zpomalovalo. Například ještě letos 26. ledna Indie zaznamenala pouhých 9 100 nových případů za den, což bylo nejméně za posledních osm měsíců. Pro vědce byl tento vývoj záhadou. K vysokým nárůstům počtu covid pozitivních pacientů nedošlo ani loni v říjnu, kdy se v Indii slaví hinduistické svátky a setkávají se miliony lidí.

Vědci si lámali hlavu tím, proč covid šetří právě Indii

Podle některých vědců Indii mohlo pomáhat právě klima, které je ve většině regionů země velmi teplé a vlhké. V těchto podmínkách jsou totiž podle všeho koronaviry méně aktivní, i když s jistotou to prokázané není. Jiné vysvětlení bylo, že Indii sužuje spousta dalších nemocí – malárie, horečka dengue, tyfus, hepatitida, cholera. Miliony Indů postrádají přístup k čisté vodě a hygienickým zařízením. Někteří experti se proto domnívali, že právě silný imunitní systém mnohým Indům v boji s koronavirem pomohl.

Jiní vědci zase poukazovali na věkovou skladbu obyvatelstva. Pouze šest procent Indů je totiž starších 65 let a více než polovině obyvatel ještě nebylo 25 let.

Covidová chudoba obnovuje staré nešvary v jižní Asii

Všechna vysvětlení, proč po Číně druhá nejlidnatější země přestává mít problém s covidem, ale nyní vzala za své. Již koncem letošního února začalo infekcí v Indii rychle přibývat. V posledních sedmi dnech se koronavirus denně prokázal v průměru u 73 tisíců osob. Dohromady se od počátku šíření viru v asijské zemi nakazilo přes 12,5 milionu lidí a více než 165 tisíc jich s covidem zemřelo.

Očkování v Indii běží

Růsty covid pozitivních pacientů v Indii rostou i přes intenzivní očkovací kampaň v zemi, v níž alespoň jednu dávku vakcíny dostalo přes 76 milionů lidí. V Indii dominuje vakcína firmy AstraZeneca [ta se v zemi vyrábí v licenci, pozn. red.] a vakcína Covaxin indické společnosti Bharat Biotech. Americký Pfizer před nedávnem oznámil, že v zemi stáhl žádost o schválení své vakcíny proti nemoci covid-19 k mimořádnému užití.

Pfizer prozatím vzdal Indii. Nesplnil jednu z podmínek

Indický ústav pro kontrolu léčiv [CDSCO] na svých webových stránkách totiž uvedl, že jeho experti vakcínu Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech nedoporučili. Jako důvod uvedli, že nebyly prošetřeny její vedlejší účinky, které se vyskytly u pacientů v zahraničí. Firma podle CDSCO nepředložila plán, jak získat údaje o bezpečnosti a imunitní reakci v Indii.

Indie je covidem třetí nejpostiženější zemí na světě

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse [JHU] je Indie covidem třetí nejpostiženější zemí na světě. První jsou Spojené státy [30,6 mil. nakažených], druhou zemí je Brazílie [13 mil. nakažených] a třetí Indie s 12,5 miliony pozitivních pacientů.

14. dalajláma [85 let] se nechal naočkovat AstraZenekou

Co se týče počtu úmrtí na covid, zde Indie tak špatný výsledek nemá. První jsou USA [554 000 obětí], druhá je Brazílie [328 200 obětí], třetí pak Mexiko s 204 000 zemřelých.

Prozatím se podle JHU ve světě potvrdilo už více než 130 milionů nákaz koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil koncem roku 2019 v Číně. Přes 2,83 milionu osob v souvislosti s nemocí covid-19, kterou tento virus způsobuje, zemřelo. JHU nyní eviduje na 130 262 050 potvrzených nákaz koronavirem ve světě. V České republice se dosud potvrdilo 1,55 milionu případů nákazy, z toho přes 26 800 nakažených s covidem zemřelo.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here