14. dalajláma [85 let] se nechal naočkovat AstraZenekou

0
911

Tibetský náboženský duchovní dalajláma dostal první dávku vakcíny proti covidu. Zdravotníci mu aplikovali látku indické společnosti Serum Institute, která vyrábí vakcínu vyvinutou Oxfordskou univerzitou a AstraZenekou. Pětaosmdesátiletý duchovní vyzval i ostatní, aby se proti nemoci nechali naočkovat.

Očkování proti covidu-19 začalo v Indii, kde dalajláma žije v exilu už od roku 1959, koncem ledna. Od počátku března se pak očkování rozšířilo vedle zdravotníků i na starší osoby. Dalajláma se nechal naočkovat v indickém městě Dharamsale vakcínou AstraZeneca.

„Jeho Svatost dalajláma obdržela 6. března 2021 první dávku vakcíny covid-19 v nemocnici Zonal, Dharamsala v Indii,“ informoval správce sociálně sítě dalajlámy.

Zdravotníci mu aplikovali vakcínu indické společnosti Serum Institute, jež vyrábí přípravek vyvinutý Oxfordskou univerzitou a společností AstraZeneca.

Tato injekce je velmi, velmi nápomocná pro prevenci závažných zdravotních problémů,“ uvedl při očkování dalajláma.

Dalajláma: Tändzin Gjamccho

Indie začala v tomto týdnu očkovat proti covidu-19 i jiné skupiny obyvatelstva, než jsou zdravotníci. Další v pořadí jsou senioři starší osmdesáti let, do níž patří také dalajláma.

14. dalajláma Tändzin Gjamccho se narodil do chudé rolnické rodiny 6. července 1935 v tibetské provincii Amdo jako páté ze šestnácti dětí. Ve dvou letech ho tibetští mnichové rozpoznali jako nového dalajlámu, do něhož se převtělil jeho předchůdce Thubtän Gjamccho. Ten zemřel v roce 1933. Tändzin Gjamccho se poté odešel vzdělávat do tehdejšího sídla dalajlámů v hlavním tibetském městě Lhasa.

V roce 1950 po konfliktu s Čínskou lidovou republikou převzal duchovní a světskou moc v Tibetu. Tentýž rok však vojska Čínské lidově osvobozenecké armády zabrala tibetské území a dalajláma z donucení skončil v pozici představitele Tibetu.

I přesto, že v květnu roku 1951 podepsal v Pekingu Sedmnáctibodovou dohodu upravující čínsko-tibetské vztahy a zdálo se, že se konflikt urovná, nestalo se tomu tak. V roce 1959, kdy tehdy pětadvacetiletý dalajláma ukončil své studium, Tibeťané povstali proti čínskému vojsku na svém území a v zemi nastala doba čínské nadvlády plná násilností. 17. března téhož roku odešel tibetský duchovní do indického exilu, v němž zůstává dodnes.

Indie je jedním z hlavních očkovacích trhů

V Indii dominuje vakcína AstraZeneca [vyráběná v licenci, pozn. red.] a vakcína Covaxin indické společnosti Bharat Biotech. Americký Pfizer před nedávnem oznámil, že v zemi stáhl žádost o schválení své vakcíny proti nemoci covid-19 k mimořádnému užití. Indický ústav pro kontrolu léčiv [CDSCO] na svých webových stránkách totiž uvedl, že jeho experti vakcínu Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech nedoporučili. Jako důvod uvedli, že nebyly prošetřeny její vedlejší účinky, které se vyskytly u pacientů v zahraničí. Firma podle CDSCO nepředložila plán, jak získat údaje o bezpečnosti a imunitní reakci v Indii.

Pfizer prozatím vzdal Indii. Nesplnil jednu z podmínek

Společnost Pfizer požádala o povolení k užití vakcíny v Indii již koncem loňského roku, indické úřady ale v lednu schválily dva podstatně levnější preparáty – očkovací látku vyvinutou ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity a vakcínu Covaxin indické společnosti Bharat Biotech. Obě firmy žádaly o schválení vakcín později než Pfizer a jejich testy bezpečnosti a účinnosti u indické populace dále pokračují. Testována je v Indii také ruská vakcína Sputnik V, jejíž schválení se očekává tento nebo příští měsíc.

Situace v Indii překvapuje svým vývojem

Od začátku epidemie se nákaza koronavirem v Indii potvrdila u 11,2 milionu lidí. To je po Spojených státech druhý nejvyšší počet na světě. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo v zemi bezmála 158 tisíc lidí. Což je čtvrté nejvyšší číslo na světě po USA, Brazílii a Mexiku.

V Indii se dávají úplatky kvůli hospitalizaci covid pacientů

Například loni v září Indie registrovala 100 tisíc nových případů nákazy koronavirem denně. Avšak již 26. ledna Indie s téměř 1,4 miliardy obyvatel zaznamenala pouhých 9 100 nových případů za den, což bylo nejméně za posledních osm měsíců. Pro vědce tento vývoj zůstává velkou záhadou. Bez zajímavosti není ani to, že indická čísla covid pozitivních klesala ve chvíli, kdy se očekával jejich největší nárůst – v říjnu, kdy se miliony lidí shromáždily k oslavě hinduistických svátků a kdy znečištění ovzduší dosahuje obvykle kritických hodnot.

Podle některých vědců může v Indii pomáhat právě klima, které je ve většině regionů země velmi teplé a vlhké. V těchto podmínkách jsou totiž podle všeho koronaviry méně aktivní, i když s jistotou to prokázané není. Jiné vysvětlení zní, že Indii sužuje spousta dalších nemocí – malárie, horečka dengue, tyfus, hepatitida, cholera. Miliony Indů postrádají přístup k čisté vodě a hygienickým zařízením. Někteří experti se proto domnívají, že právě silný imunitní systém mnohým Indům v boji s koronavirem pomohl. Ve prospěch Indie rovněž hraje věková skladba obyvatelstva. Totiž, pouze šest procent Indů je starších 65 let a více než polovině obyvatel ještě nebylo 25 let.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here