Indii sužují stoupající počty nakažených novým koronavirem. Denní přírůstky se v posledních dnech blíží 15 tisícům. Země potvrdila téměř půl milionu nakažených a více než 13 tisíc zemřelých. Reálná čísla mohou být ale vyšší. Virus SARS-CoV-2 se v Indii šíří totiž v nejchudších regionech bez dostupné zdravotní péče.

Více než polovina všech případů nákazy pochází z hlavního města Dillí. Vysoké počty jsou ale i v Bombaji a jihoindickém Čennáí. O víkendu bylo všem nemocničním zařízením v Dillí nařízeno stáhnout veškerý zdravotní personál z dovolených a povolat je ihned do práce. I přesto už jsou zdravotnická zařízení ve velkých městech údajně kapacitně naplněná.

Co do počtu nakažených předběhla Indie země, jako je Itálie a Velká Británie. V současné době je čtvrtou infekcí covid-19 nejzasaženější zemí světa. Po Spojených státech, Brazílii a Rusku. Problém je, že Indie patří k nejlidnatějších a nejchudším zemím světa, i proto je šířící se koronavirus pro tamní obyvatelstvo obrovským nebezpečím. Některé oblasti nemají žádný přístup ke zdravotní péči a tam, kde jej mají hrozí kvůli jeho přetížení brzký kolaps.

Podle úřadů indické vlády se infekce šíří v 98 ze 112 nejchudších oblastech země. Před několika týdny se přitom zdálo, že vrchol pandemie koronaviru má Indie za sebou. V zemi úřady již v březnu vyhlásily přísná preventivní opatření. Počátkem června premiér Naréndra Módí především kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru odvolal přijatá preventivní opatření z konce března. Vedení země tak začalo s uvolňováním karanténních opatření. Bohužel i přes narůstající počty nakažených i zemřelých.

S akutními lůžky se v Indii obchoduje

Ve velkých městech v Indii v tuto chvíli panují kvůli narůstajícímu počtu nemocných velké obavy z nedostatku akutních lůžek v nemocnicích. Lidé si intenzivně vyměňují své zkušenosti s hledáním volného lůžka dokonce i na sociálních sítích. Reakce indických obyvatel potvrzují, že není žádnou výjimkou, když lidé umírají při pendlování mezi jednotlivými nemocnicemi. Ty je totiž odmítají z kapacitních nebo finančních důvodů přijmout. Podle informací jedné z obyvatelek Dillí požádalo jedno ze zdravotnických zařízení v hlavním městě jeden milion rupií, což je asi 313 tisíc korun, za umístění pacienta.

„Jakmile jsem zaplatila, najít lůžko nebyl žádný problém,“ uvedla dcera nakaženého s tím, že neví, co se bude dít až onemocní ona.

Televizní stanice Mirror Now zase odvysílala reportáž natočenou skrytou kamerou. Výsledkem bylo, že pět nemocnic v Dillí po pacientovi nakaženém infekcí covid-19 požadovalo za přijetí do péče v přepočtu 126 tisíc korun.

Předseda regionální vlády v Dillí Arvind Kedžrivál po odvysílání reportáže nemocnice obvinil z toho, že nemocným poskytují lživé informace o volných kapacitách. Za žádost o peníze za umístění nemocného pohrozil trestem. Místní obyvatelé si ale stěžují i na nedostatečné testování na protilátky. Místní vláda totiž testy na koronavirus vyčlenila pouze pro vysoce rizikové rodiny nebo pro ty, kteří mají symptomy.

Úřady v Dillí očekávají, že do konce července budou potřebovat až 80 tisíc lůžek pro nové pacienty. I proto před několika dny indické úřady vyčlenily již opakovaně 500 železničních vagonů. Ty mají posloužit jako akutní lůžka pro potřebné nakažené novým koronavirem. Ve městě by mělo být zřízeno ještě dalších 8 tisíc dalších provizorních lůžek.

Město Čennáí je v opětovné karanténě

Již před víkendem vyhlásily indické úřady znovu karanténní opatření ve městě Čennaí a jeho třech sousedních oblastech. Minimálně do konce června budou v jihoindickém regionu uzavřeny obchody, stravovací, ubytovací a obdobná zařízení. Výjimkou jsou prodejny s potravinami a léčivy. Úřady v zemi zakázaly používání osobní dopravu.

„Občanům doporučujeme nakoupit si nezbytnosti bez použití auta v obchodech ve vzdálenosti do dvou kilometrů od místa bydliště,“ uvedl hlavní ministr regionální vlády svazového státu Tamilnádu, jehož je patnáctimilionové Čennaí správním střediskem.

Jihoindické velkoměsto Čennaí je šesté největší indické město. V současné době je i zřejmě největší ohnisko koronavirové epidemie. Od propuknutí nákazy zde hygienici potvrdily ke 40 tisícům nákazy. Za zmínku stojí také to, že před vyhlášením karantény začali město hromadně opět opouštět tisíce Indů. A to především kvůli strachu z nedostatku potravin, léků a zdravotní péče. Během několika hodin byly ucpané veškeré výjezdové cesty z města, letiště muselo odbavit dvakrát více cestujících než v předchozích dnech.

Některé země [i evropské] začali s evakuací svých občanů z Indie. A to především kvůli hrozící absenci zdravotní péče. Již nyní hlásí nemocnice ve velkých městech plné kapacity.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here