Vláda na svém včerejším jednání [22.6.] jmenovala hlavní hygieničkou Jarmilu Rážovou. Dále přijala návrhy zvyšující spotřební daň z tabáku a tabákových výrobků i upravila místní poplatek pro rodiče hospitalizovaných dětí. Také zvýšila příspěvky pěstounům a upravila pravidla sociálně právní ochrany dětí.

Na včerejším jednání vlády byla do funkce hlavního hygienika ČR jmenována Jarmila Rážová. Ta uspěla ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásili tři uchazeči. Již 12. března byla Jarmila Rážová dočasně pověřena řízením sekce hlavní hygieničky ČR a výkonem funkce náměstkyně ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví.

„Za prioritu považuji samozřejmě udržet současnou epidemii pod kontrolou. Nicméně po zkušenosti s koronavirem vnímám jako klíčové přípravu státu na řešení jakýchkoliv podobných epidemiologických situací,“ uvedla Jarmila Rážová.

Jarmila Rážová bude zároveň zastupovat i pozici náměstkyně ministra zdravotnictví pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

Daňová úleva za dobrovolnou činnost

Součástí včerejšího daňového balíčku je i možnost snížení si daňového základu u daní z příjmů o výdaje vynaložené na bezúplatné a nepeněžité plnění určené pro boj s pandemií koronaviru. V praxi si tak budou moci osoby samostatně výdělečně činné a firmy ponížit základ daně o výdaje vynaložené například na výrobu roušek nebo jiných zdravotnických pomůcek tak, jako by byly na podnikání. Musí však jít o výdaje vynaložené pouze v období od 1. března 2020 do 31. května 2020.

Zdražení tabáku a tabákových výrobků

Vláda včera odsouhlasila i změny u ochrany veřejného zdraví. Konkrétně jde o postupné navyšování sazeb spotřební daně z tabákových výrobků, ze surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků zhruba o pět procent. Sazby budou dle předloženého návrhu navyšovány postupně v období 2021-2023.

„Zároveň se nebude zvyšovat cenová dostupnost tabákových komodit,“ uvádí ve své zprávě Vláda ČR.

Součástí včera schváleného daňového balíčku je i osvobození rodičů s hospitalizovanými dětmi od místních poplatků. Jde o případy, kdy dítě vyžaduje celodenní přítomnost svého rodiče a má nárok na úhradu svého pobytu z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud musí rodič zůstat s malým dítětem v nemoci, jeho pobyt hradí zdravotní pojišťovna. Jde ale o úplatný pobyt, který podléhá místnímu poplatku z pobytu, přičemž ten se z veřejného zdravotního pojištění nehradí a rodiče jej musí zaplatit. Díky naší novele se už od nich tento poplatek vybírat nebude,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Vyšší příspěvky pěstounům a právní ochrana dětí

Vládou schválené změny se dotkly i zákona o sociálně právní ochraně dětí. Zařízením, která poskytují pomoc dětem, se zvýší státní příspěvek z dosavadních 22 800 korun na 30 tisíc korun na dítě za měsíc. Vláda schválila i vyšší příspěvky pěstounům.

Pěstoun na přechodnou dobu by měl na jedno dítě dostat 22 tisíc korun místo dosavadních 20 tisíc korun za měsíc péče. Nově pěstouni dostanou příspěvek od státu při převzetí dítěte. Jeho výše bude odstupňována podle věku dítěte v rozmezí osmi až deseti tisíc korun. Pěstounský příspěvek se zvýší i dlouhodobým pečovatelům o sourozenecké skupiny nebo o děti s hendikepem. Novinkou v zákoně je pak finanční příspěvek 15 tisíc korun za měsíc pro mladé nezaopatřené dospělé osoby. To v případě, že po skončení ústavní či pěstounské péče budou pokračovat ve studiu.

Provozovatelé zařízení pro děti, kteří se kvůli letošní epidemii koronaviru dostaly do finančních potíží, budou moci čerpat na pokrytí náhlých i dalších výdajů dotace. V dotačním programu bude 26 milionů korun a žádat budou poskytovatelé u Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV].

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here