Postupného obnovení plánované zdravotní péče by se pacienti mohli dočkat už koncem dubna. Podle stávajících plánů ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] dojde v příštích dnech ke zmírnění plošného zákazu neakutní péče vydané před několika měsíci.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] plánuje změnit plošný zákaz neakutní péče v nemocnicích na doporučení neposkytování.

„Do týdne budeme měnit náš zákaz elektivní péče na doporučení neposkytovat elektivní péči,“ uvedl Blatný s tím, že při takovém výkladu už zhodnocuje možnosti poskytování neakutní péče v nemocnici její ředitel podle volných kapacit a personálu.

Pacienti ale mají počítat zprvu spíše s postupným poskytováním ambulantní zdravotní péče. K plnému obnovení pak, jak již ministr několikrát avizoval, může dojít v momentě, kdy bude v nemocnicích s covidem ležet nanejvýš dva až tři tisíce pacientů.

MZ ČR začalo spolupracovat s Policií ČR

Jsou tu ale i další novinky. MZ ČR se domluvilo na spolupráci při kontrolách dodržování nařízené karantény a izolace v době epidemie covidu-19 s Policií ČR. Té mají Krajské hygienické stanice předávat informace o osobách v izolaci a karanténě. Společně pak mají vykonávat i náhodné kontroly v místě, které pojištěnec uvedl ve formuláři pro hygienu. Policie tak zkontroluje i cestující při náhodných motokontrolách.

„Spolupráce s policií je námi velmi vítána, protože rozváže ruce kontrolním pracovníkům krajských hygienických stanic,“ uvedla pověřená hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Dodala, že hygienici jsou v posledních týdnech vytíženi nejenom trasováním rizikových kontaktů, ale i žádostmi pro přiznání choroby z povolání.

Porušení izolace je trestný čin, karantény “jen” přestupek

Významný rozdíl pak nastává i v postupu řešení při porušení nařízené karantény a izolace. Porušení karantény spadá do kompetencí místně příslušné krajské hygienické stanice, která postupuje podle zákona o ochraně veřejného zdraví a přestupkového zákona. Podstatně přísnější řízení čeká nemocné, kteří nedodrží nařízenou izolaci. Pak jde totiž o trestný čin, který už řeší orgány činné v trestím řízení, čili policie.

Povinná karanténa od 1. března neplatí pro naočkované

Doložení zdravotní péče

V situaci, kdy se musí nemocný v izolaci či karanténě i přesto vzdálit ze své domácnosti [kvůli zdravotní kontrole, atd.] a navštíví ho kontrola z hygieny se zástupcem policie, pak mu zanechá ve schránce výzvu k ohlášení se na hygienickou stanici. U ní pak doloží svůj důvod porušení nařízení. V opačném případě se postupuje podle výše uvedených kroků. Proti osobám v karanténě zahájí správní přestupkové řízení hygiena. V případě izolace jde o trestný čin řešený policií.

Duben: návrat dětí do škol, ale jen některých

K prezenční výuce se začnou v pondělí 12. dubna podle ministra školství Roberta Plagy [za ANO] postupně vracet všichni žáci 1. stupně základních škol a předškoláci v mateřských školách. Školáci se však budou v prezenční docházce střídat ob týden. Čeká je i neinvazivní pravidelné testování dvakrát v týdnu [pondělí a čtvrtek, pozn. red.]. Nemine je ani povinnost chránit si ústa a nos rouškami. Zapomenout musí i na předměty jako jsou hudební a tělesná výchova. A neobnoví se ani sportovní či jiné zájmové kroužky. Jakkoli by se dali provozovat venku.

„Je to režimové opatření, které umožňuje návrat většího počtu žáků, byť v kombinaci distanční a prezenční výuky,“ uvedl k týdenní rotaci školáků ministr školství.

Dodal, že rotační výuka, tedy týdenní střídání distanční a prezenční výuky, dokáže podle odborných společností zredukovat riziko šíření epidemie ve školách až o 80 procent. Učitelé budou mít stejně jako na podzim povinnost často větrat a sledovat vnější příznaky případné nákazy u žáků ve své třídě.

Ministr dále upozornil, že příští týden ve středu se ještě upřesní, které okresy se z pondělního otevření škol vyloučí kvůli rostoucímu počtu nakažených.

„Ve chvíli progresivního horšení epidemie, budeme muset jednat,“ vysvětlil důvody pro případné regionální rozdíly v otevírání škol ministr zdravotnictví Blatný.

Návrat žáků do škol se chystá v druhé polovině dubna

Mateřské, střední a vysoké školy

Do mateřských škol se v pondělí 12. dubna vrátí i předškoláci v maximálně 15členných skupinách ve třídě. Roušky ani respirátory nosit ve školce nebudou. Zpřístupnění mateřských škol pro mladší děti se v tuto chvíli neřeší. Prioritou jsou podle ministra Blatného a Plagy žáci v povinné školní výuce. K plné prezenční výuce [bez rotace, pozn. red.] se vrátí ve školách s nejvíce 75 žáky a všechny malotřídky.

Od pondělí 19. dubna se k praktické a laboratorní výuce vrátí také studenti středních a vysokých škol. V tomto termínu by se podle Plagy mělo vědět i o konkrétním termínu návratu do lavic u 2. stupňů základních škol.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here