Krajská zdravotní získala nemocnici v Litoměřicích

0
532
krajska_zdravotni
Foto: Krajská Zdravotní

Krajská zdravotní zaměstnává okolo 7 200 lidí a patří mezi největší zdravotnická zařízení v republice. Letos 11. 3. se stal novým předsedou představenstva Krajské zdravotní, která spravuje dnes již šest nemocnic v Ústeckém kraji, poslanec za Jihočeský kraj a bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Adam Vojtěch již předtím působil jako člen představenstva ústecké Krajské. Jím se stal loni v listopadu. To bylo v době, kdy se hovořilo o tom, že zamíří jako velvyslance do Finska.

„Já jsem se ho samozřejmě ptal. On sám říkal, s největší pravděpodobností, že by měl být [velvyslancem, pozn. red.], ale já si myslím, že to není otázka ani tohoto roku, takže uvidíme, co bude dál,” uvedl nedávno hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller [ANO].

Letos 11. března se Adam Vojtěch stal předsedou představenstva Krajské zdravotní [KZ], to je společnosti s obratem šest až sedm miliard korun ročně. KZ má jediného vlastníka, jím je Ústecký kraj.

Peníze pro kamarády kamarádů z hnutí ANO

Personální změny v KZ nastaly již po krajských volbách. Na základě shody krajské rady ve složení ANO, ODS a Spojenců pro kraj bylo kompletně obměněno představenstvo a jeho novým předsedou se stal Jindřich Zetka.

Ten však skončil již letos v únoru, kdy se přišlo na to, že KZ uzavřela smlouvu o poradenství s asistentkou hejtmana kraje Jana Schillera Vladislavou Marschallovou. V ní hejtmanova asistentka dostávala 130 tisíc korun měsíčně. Předmětem smlouvy bylo dle KZ její aktivní zapojení do přípravy strategie očkování proti covidu-19 v Ústeckém kraji. Sama Marschallová po domluvě s hejtmanem skončila jako jeho poradkyně a rezignovala i jako krajská místopředsedkyně ANO.

Hejtman Schiller jako důvod odvolání Zetka uvedl neshody mezi ním a vedením kraje. Zetek se hájil tím, že za odvoláním stojí jeho upozornění právě na smlouvu s asistentkou hejtmana a odvolání ředitele společnosti. Vyjádřil se, že „zastavil jaksi penězovod do ANO, kdy generální ředitel KZ uzavřel den po svém nástupu do funkce nestandardní smlouvu s pravou rukou pana hejtmana“.

Skutečností je, že těsně před Zetkem byl z funkce odvolán generální ředitel Aleš Chodacki. Ten ale v této souvislosti pro změnu uvedl, že smlouvu s Marschallovou skutečně podepsal, ale nerozhodoval o jejím uzavření.

Novinka je, že Krajská zdravotní po ní požaduje vrácení vyplacených peněz. Pokud je nevrátí, hrozí jí soudem. Z dostupných informací vyplývá, že Marschallová měla další smlouvy uzavřeny i se samotným krajským úřadem.

Aktuální zpráva z Krajské zdravotní

Koncem března [29.3.] jednala dozorčí rada Krajské zdravotní v sídle společnosti v Ústí nad Labem. Jednání se účastnil i předseda představenstva Adam Vojtěch a nový generální ředitel společnosti Petr Malý. Ten v minulých letech řídil společnost Krajskou majetkovou, středisko Lužická nemocnice Rumburk.

Upřesněme, že Lužická nemocnice patří mezi menší zdravotnická zařízení, ale kvůli spádové poloze města Rumburku má nenahraditelnou úlohu pro Šluknovský výběžek. Což se ukázalo zejména loni, kdy do regionu několikrát zavítal kvůli problémům s dostupností zdravotní péče tehdejší ministr Vojtěch, ale i premiér Andrej Babiš [ANO]. Oba přitom jednali s Německou stranou o zajištění dostupnosti péče.

Ústecký kraj převezme Lužickou nemocnici v Rumburku

Z jednání vyplynulo, že Krajská zdravotní, která aktuálně převzala nemocnici v Litoměřicích a chystá se převést pod sebe i nemocnici v Rumburku, aktuálně řeší nové investice do nemocnic Děčín a Chomutov a již běžící výstavby v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, to v objemu čtyř miliard korun.

Litoměřickou nemocnici má Krajská zdravotní

Aktualita z hlediska Krajské zdravotní je převzetí Litoměřické nemocnice, ke kterému došlo 1. dubna. KZ za ni zaplatí zhruba 120 milionů korun. Budovy a pozemky pod nemocnicí získá bezúplatně. Město Litoměřice se má dále podílet na finanční podpoře nemocnice ve spádové oblasti čítající 150 tisíc lidí.

Od 1. července by na KZ měla přejít i Lužická nemocnice v Rumburku, která nyní spadá pod Krajskou majetkovou. Kraj také uvažuje o převzetí nemocnice v Žatci.

Jiná novinka pak je, že koncem března nové vedení společnosti uzavřelo kolektivní smlouvu s odboráři, která zaměstnancům společnosti letos zaručuje 10% růst mezd, to ale až od dubna. V únoru 2021 přitom činila průměrná mzda lékaře ve společnosti 118 048 korun, sestry měly průměrnou mzdu ve výši 56 576 korun. Loni společnost na odměnách zaměstnancům vyplatila ve třech vlnách 600 milionů korun. Aktuálně vyplácí zhruba 50 milionů korun měsíčně za péči o covidové pacienty.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here