Výbor pro zdravotnictví PS PČR ve středu [17. 2.] diskutoval stěžejní legislativní normy. Nejvíce připomínek vyvolal vládní návrh zákona o epidemii covid-19. Členové výboru zákon podpořili, i když u něj shodu nenašli. Poslanci řešili i novelu zákona o návykových látkách a zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Vládní návrh zákona o mimořádných opatřeních při epidemii covid [zákon o epidemii covid-19, pozn. red.] předložil členům výboru ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Návrh zákona řeší podmínky pro plošné zavádění mimořádných opatření při epidemii covidu a to bez nutnosti nouzového stavu. V podstatě doplňuje zákon o ochraně veřejného zdraví.

Ministr Blatný na výboru uvedl, že nad zatím ještě rozpracovaným návrhem zákona panuje shoda mezi parlamentními stranami. Předložené návrhy a úpravy byly dle jeho slov přínosné a se všemi stranami se nad přípravou znění zákona dobře spolupracovalo.

„Jedná se o dobrý návrh k jednání,“ řekl ministr s tím, že předložení zákona sněmovně ve stavu legislativní nouze je dost pravděpodobné v brzké době.

S tím souhlasil i Vlastimil Válek [TOP 09]. I podle něj byly diskuze věcné, i když upozornil, že finální podobu navrhované normy zatím neznají. Konečné znění má být podle něj výsledek shody předsedů všech sněmovních stran.

„Naše stanovisko má být co nejvíce pozitivní, mají se na něm shodnout všechny politické strany,“ upřesnil.

Zákon o epidemii covidu není pandemický zákon

Zákon o epidemii covidu-19 není pandemickým zákonem, ale norma upravující pouze aktuální epidemii. To znamená, že neupravuje mimořádná opatření pro další možná onemocnění, která mohou mít podle jeho tvůrců zcela rozdílný charakter a budou vyžadovat jiný přístup.

„Záměr zákona je řešit pouze stávající epidemii. Některá opatření jsou zásadní, proto má [zákon] časovou limitaci, která brání jeho zneužití,“ uvedla k předkládané normě Lucie Krausová z legislativního odboru Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„V tuto chvíli nejsme schopni se zaměřit na ty ostatní oblasti,“ vysvětlila.

Rozpaky nad projednávanou normou, která dává ministerstvu pravomoc vydávat přísnější opatření k omezení šíření nového koronaviru, než mohou podle zákona o ochraně veřejného zdraví, vyjádřil Rostislav Vyzula [ANO]. Podle něj se o pandemickém zákonu mluví od loňského léta a doposud se s ní nic neudělalo.

„Já zákon o epidemii covid-19 podpořím. Ale je to špatně, měli jsme mít pandemický zákon,“ řekl na jednání výboru.

Kritiku vyjádřil i místopředseda výboru Bohuslav Svoboda [ODS]. Ten považuje novou normu za nekvalitní, dle jeho slov ušitou narychlo. Na druhou stranu považuje za správné, že upravuje pouze aktuální epidemii covidu: „Zákon má mnoho chyb, kdybychom ho diskutovali na léta dopředu, tak se nedohodneme nikdy.”

Vstřícnost k překládanému zákonu o epidemii covid-19 vyjádřila za Piráty i poslankyně Olga Richterová. A to i přesto, že upozornila na to, že v pondělí [15.2.] vládou schválená verze se její straně nelíbí. V zákoně postrádá garanci, že nouzový stav vyhlašuje a ukončuje sněmovna. Podle ní chybí i přesná úprava kompenzačních postupů a další věci.

„Dokud neuvidíme finální paragrafy, nemůžeme tomu dát zelenou. Jde o to, jak budou zapracovány naše požadavky a vymezeny kompetence. Co je pandemický a nouzový stav,“ shrnula členka výboru.

Ministr Blatný namítal, že norma upravuje možnost poslanecké sněmovny ukončit stav pandemické pohotovosti.

Novela zákona o návykových látkách

Poslanci dále jednali o vládním návrhu zákona o návykových látkách [zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách]. Ten přináší hlavně změny v předepisování a výdeji léčivých přípravků s označením vysoce návyková látka. I tyto přípravky by pacientům lékaři předepisovali elektronicky [eRecept]. Čímž se dle MZ ČR sjednotí způsob preskripce u těchto léčiv. A zamezí se i nadměrnému předepisování těchto přípravků i případným kontraindikacím.

Novela do praxe zavádí nový systém licencí pro pěstitele konopí. Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] už nebude vykupovat konopí pro léčivé účely od pěstitelů. I oni by totiž mohli nejenom rostliny pěstovat, ale přímo z nich vyrobit léčivou látku a distribuovat ji k odběratelům. Tím by se měla zvýšit dostupnost léčebného konopí, výrobci by jej mohli vyvážet a hledat obchodní příležitosti. To by zvýšilo produkci a konkurenceschopnost na trhu s léčebným konopím.

Vláda schválila změny u pěstování léčebného konopí

„Novela je důležitá a zásadní z hlediska elektronického receptu pro opiáty, požádal jsem sněmovnu o 30 dnů pro projednání,“ uvedl v souvislosti s tímto zákonem Rostislav Vyzula. Dodal, že norma by mohla jít do 2. čtení v týdnu od 8. do 14. března.

Zmínil i předkládaný pozměňovací návrh na úpravy podoby léků s obsahem THC.

„Nyní je to prášek v tobolkách nebo vaporizéru pro vdechování. Pacienti chtějí například kapky, čípky. Potřebovali bychom, aby to byla forma extraktu, který by SÚKL schválil,“ vysvětlil důvod pozměňovacího návrhu.

Pro koho je a pro koho není léčebné konopí

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění

Z jednání výboru vyplynulo, že k rozsáhlé novelizaci zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění budou poslanci výboru pro zdravotnictví podrobně diskutovat ve sněmovně u kulatého stolu 17. března. K jednání se připojí i všechny dotčené subjekty [zástupci pojišťoven, pacientských organizací, zdravotnických zařízení, aj.]

„Zákon č. 48 je pilíř našeho zdravotního pojištění a dotýká se všeho,“ upozornila předsedkyně výboru Věra Adámková [za ANO].

Novela se dostává k inovativní léčbě, lékům na vzácná onemocnění, ale významně zasahuje i do stomatologie, ortodoncie, oftalmologie. Upravuje způsob předepisování zdravotnických prostředků. Podle ní jde v některých případech i o drobné úpravy, pro praxi však zásadní.

„Zákon považuji za nesmírně důležitý. Máme projednávání i se senátem a všichni tomu dáváme důležitost,“ uvedla Adámková.

Novela o veřejném zdravotním pojištění si žádá úpravy

Dodala, že vždy bude co opravovat, ale všichni si přejí, aby zákon prošel. Třetí čtení ve sněmovně by podle ní mohlo být od 3. do 9. května, v nejhorším případě do prázdnin 24.5.

„To jen v nejhorším případě, a proto, aby jej dostali v senátu do prázdnin, jsme s kolegy již domluveni,“ ubezpečila předsedkyně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here