Rada vlády pro zdravotní rizika, v jejímž čele stojí premiér Andrej Babiše [ANO], podpořila posun druhé dávky očkování proti covidu-19. Vakcíny Pfizer a Moderna budou podané po 42 dnech. Což dlouhodobě prosazují zástupci odborných společností a také to již avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Informaci vládní Rady již potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Na jeho vyjádření v této věci se čekalo již v době, kdy tuzemští odborníci prosazovali posunutí termínů mezi očkováním po vzoru jiných zemí.

„Druhou dávku očkování od Pfizeru a Moderny dostanou nově registrovaní na očkování až po 42 dnech. Z odborného pohledu je to zcela v pořádku, není třeba mít žádné obavy. Nám všem ale tato změna umožní ochránit více lidí v kratší době,” uvedli zástupci MZ ČR na svém twitterovém účtu.

Posun druhé dávky by se měl dotknout pouze nově objednaných zájemců o očkovaní. Delší intervaly mezi dávkami vakcíny proti covidu již několik měsíců povoluje například Velká Británie, která první dávkou vakcíny naočkovala už více než 30 milionů lidí. To je více než polovina dospělé populace. Úspěch ovšem kalí spor země s Evropskou unií o dodávky vakcíny AstraZeneca. 

Delší intervaly doporučují přední odborníci

Delší intervaly mezi podáním první a druhé dávky vakcíny proti covidu-19 by podle odborníků zrychlily proočkovanost populace a zachránily desítky životů. Prodloužení termínů podporuje i Česká vakcinologická společnost [ČVS]. Důvod? Vakcína se totiž dostane k většímu počtu lidí, jak potvrdil i vedoucí odborné skupiny při MZ ČR a epidemiolog Petr Smejkal.

„Ušetří se tím desítky životů,“ řekl.

Delší intervaly vakcinace doporučuje Smejkal i Prymula

Prodloužení intervalu mezi dávkami vakcíny vidí jako vhodné řešení i poradce prezidenta republiky pro zdravotnictví a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Důvod ke schválení prodloužení intervalu je dle jeho slov zcela jednoznačný. Účinnost vakcíny se už po první dávce pohybuje na 60 až 65 procentech.

„Což je po jedné dávce velmi solidní,“ říká s dodatkem, že už proto má alespoň první dávku vakcíny dostat co největší část populace.

Osoby po prodělání covidu-19 by se pak dle něj měly naočkovat po třech až šesti měsících.

K očkování po covidu-19 se pacienti hlásí za tři měsíce

Dosavadní intervaly očkování v ČR užívanými vakcínami

Dosud se očkovalo druhou dávkou vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech po 21 dnech a látkou Moderna po 28 dnech. U látky AstraZeneca zůstává druhý termín po dvanácti týdnech.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

Intervaly mezi dávkami vakcín proti covidu-19 jsou podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] stanoveny v souhrnu údajů o přípravku takto:
  • Pfizer/BioNTech [vakcína Comirnaty]: standardně 3 týdny [širší 19-42 dní]
  • Vakcína Moderna: standardně 4 týdny [širší 21-42 dní]
  • Vakcína AstraZeneca: standardně 4-12 týdnů [širší 21-161 dní]

V oblasti vakcín je pak aktuální novinka potvrzení dodávek do Evropy vakcíny Janssen od americké společnosti Johnson & Johnson. Závozy skutečně začnou 19. dubna. Vakcína Janssen je v pořadí čtvrtá, která získala povolení k použití od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Vůbec první jednodávková vakcína s necelou 70% účinnosti se již používá ve Spojených státech, Jihoafrické republice a schválená je i v Kanadě.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here