Vakcína proti covidu-19 AstraZeneca se v Evropě opět vrací do hry. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] včera [18.3.] potvrdila to, co už jednou řekla. Totiž, že vakcína je bezpečná a nemá vážnější vedlejší účinky. Očkování látkou od AstraZeneky v uplynulých dnech pozastavila zhruba polovina zemí Evropské unie.

Po oficiálním prohlášení EMA ode dneška obnovuje očkování britsko-švédskou vakcínou AstraZeneca Německo, Itálie, Francie, Kypr, Litva a Lotyšsko. Obnovení očkování potvrdily i Rakousko, Bulharsko či Slovinsko. Během příštího týdne se vakcína AstraZeneca vrátí také do očkovacího programu v Nizozemsku. V pondělí s ní začnou očkovat také v Portugalsku.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

Španělsko obnoví očkování touto vakcínou ve středu. Tamější ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová ještě upřesní, které skupiny obyvatelstva se budou vakcínou AstraZeneca očkovat. Švédská léková agentura slíbila vydat stanovisko nejpozději v příštím týdnu, obdobně bude postupovat i Norský institut pro veřejné zdraví.

Vakcínu přijme Boris Johnson i Jean Castex

Vakcínou od firmy AstraZeneca se dnes dokonce nechá oočkovat premiér Velké Británie Boris Johnson a francouzský předseda vlády Jean Castex.

„Nechám se zítra očkovat touto vakcínou, abych ukázal, že v ní můžeme mít plnou důvěru,“ řekl francouzský premiér, když oznamoval obnovení vakcinace touto látkou ve své zemi.

Předseda britské vlády Boris Johnson, který si nemocí prošel a získal protilátky na cca tři měsíce, prohlásil, že v pátek 19. března dostane první dávku vakcíny proti covidu-19. A bude jí látka vyvinutá právě Oxfordskou univerzitou a firmou AstraZeneca.

MI5 střeží vývoj covid vakcíny nejen od AstraZeneca

„Italská vláda vítá prohlášení EMA. Podávání vakcíny AstraZeneca se obnoví již v pátek,“ reagoval italský premiér Mario Draghi. Dodal, že prioritou vlády zůstává naočkovat proti covidu-19 co nejvíce lidí v co nejkratší době.

Česko a Slovensko patří ke státům, které vakcínu používat nepřestaly. EMA uvedla, že tato látka je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.

Vedlejší účinky a AstraZeneca v České republice

Situaci kolem vakcíny v úterý okomentoval premiér Andrej Babiš [ANO]. Řekl, že se na záležitost britsko-švédské vakcíny ptal ministra zdravotnictví na Radě pro zdravotní rizika.

„On odpověděl, že je hematolog, že tomu rozumí a ČR bude pokračovat dál v očkování,“ prohlásil premiér.

Sám Blatný [za ANO] to komentoval následovně: „I po konzultaci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv k zastavení očkování nenacházím důvod. Nebyla doposud prokázána příčinná souvislosti mezi incidenty.“

To přitom za situace, kdy AstraZeneca několikrát musela kvůli komplikacím při klinickém hodnocení zastavit samotné testování.

Britská AstraZeneca znovu testuje covid vakcínu

Rozhodnutí pokračovat v očkování bylo správné i podle zástupců opozice. Například europoslanec České pirátské strany Mikuláš Peksa říká: „Je dobře, že prohlášení EMA přišlo takto brzy. Mediální bouře už bohužel stihla dávat vakcínu AstraZeneca do souvislosti s několika zdravotními komplikacemi, a dokonce úmrtími, ale bylo jasné, že bez řádných důkazů nemůžeme šmahem považovat vakcínu za nebezpečnou.“

„Je úleva vědět, že vakcína je opravdu bezpečná, protože narušením důvěry v jednu vakcínu by byla celá očkovací kampaň pošramocená. Je potřeba okamžitě narušenou důvěru obnovit a, jak říkám celou dobu, rychle očkovat každého, kdo o to má zájem,“ řekl.

Varování: Vakcína může způsobit vedlejší účinky

Nicméně nově bude proces očkování vakcínou AstraZeneca provázet upozornění na možné vedlejší účinky. V Německu se objevilo 13 nahlášených případů mozkové žilní trombózy u lidí, kteří vakcínu dostali, tři z nich zemřeli. Německá vláda proto její používání minulý týden pozastavila. Jens Spahn tento postup hájil, stát je podle něj povinen postupovat vůči lidem, kteří se nechávají naočkovat, s mimořádnou svědomitostí. Podle dostupných zpráv je vakcína násobně levnější než například vakcína Comirnaty společností Pfizer/BioNTech. Ty drží podíl na trhu bezmála 70 %, AstraZeneca sotva 26 % [viz. graf].

Podíly na trhu vakcín v zemích Evropské unie

vedlejsi_ucinky[Zdroj: Finbold.com]

Vakcínou AstraZeneca je již naočkována bezmála polovina obyvatel Velké Británie a obešlo se to bez mimořádných problémů. Vakcínu v licenci vyrábí Indie, která jí očkuje své obyvatelstvo. Počty nakažených v Indii výrazně klesají.

AstraZeneca začala vyrábět vakcínu již během klinických testů, nečekala tedy na její schválení. Vakcínu doporučila většina lékových regulátorů. Výjimka jsou Spojené státy, kde získání doporučení nabralo nečekaně dlouhý proces.

AstraZeneca začala s produkcí vakcíny proti covid-19

Důvodem je i skutečnost, že AstraZeneca významně pokrátila dodávky pro země EU ještě před tím, než schválila vakcínu Evropská léková agentura. První zemí, která vakcínu schválila k použití, byla Velká Británie. Získala tím více než dvouměsíční náskok v očkování před EU. Dnes tak patří s Izraelem, Saúdskou Arábií k nejproočkovanějším zemím světa.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here