Vývoj vakcíny proti koronaviru britské společnosti AstraZeneca střeží britská tajná služba MI5. Agentuře Reuters to potvrdil šéf kontrarozvědky Ken McCallum. Britští agenti se podle něj snaží vědecký výzkum očkovací látky ochránit před krádeží dat nebo sabotáží.

Očkovací látka firmy AstraZeneca, která vznikla díky spolupráci s odborníky z Oxfordské univerzity, je jedním z preparátů, které zatím celosvětově pokročily nejdále. Královská univerzita v Londýně pak vyvíjí další látku, která je v rané fázi klinických testů.

„Je zcela zřejmé, že celosvětová cena za první použitelnou vakcínu proti tomuto smrtícímu viru je obrovská. Proto předpokládáme, že široká škála dalších stran ve světě bude mít o tento výzkum zájem,” upřesnil Ken McCallum.

Ředitel kontrarozvědky vidí několik hrozeb, před kterými se agenti snaží vakcínu uchránit.

„Buď [jde o] pokusy ukrást unikátní duševní vlastnictví, které generoval výzkum, případně potenciální pohrávání si s daty,” uvedl s tím, že významné riziko spočívá v případných pokusech zpochybnit důvěryhodnost výzkumu vakcíny.

Nejen MI5, ale i britské NCSC varuje před špionáží

To, že je vývoj vakcíny proti covidu z hlediska tajných služeb ostře sledovanou událostí, potvrdilo letos v červenci spolu s USA a Kanadou britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti [NCSC]. Středisko varovalo před útoky ruských hackerů. Ti mají být dle střediska napojení na ruské tajné služby. Jejich úkolem je pak po celém světě krást informace výzkumníků, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru. Tyto informace Moskva odmítá.

Výsledky vakcíny AstraZeneca budou do několika týdnů

Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] bylo počátkem října 42 kandidátů na vakcíny v klinickém hodnocení a 151 v preklinickém testování. V poslední, tedy třetí fázi klinických studií, je podle WHO deset vakcín. Výrobci většinou odhadují termín jejich uvedení na trh od konce letošního roku do poloviny roku příštího.

S covidem bojuje i James Bond

V souvislosti s MI5 nelze nezmínit jejího vůbec nejznámějšího britského agenta Jamese Bonda [na fotografii, pozn. red.]. I tento filmový hrdina bojuje s covidem. Tvůrci poslední 25. bondovky „Není čas zemřít“ v říjnu opět posunuli její premiéru. Celosvětové uvedení do kin je plánováno na 2. dubna příštího roku. Film měl mít premiéru přitom již letos na jaře.

James Bond musí počkat. Kvůli koronaviru SARS-CoV-2

Britská královská mincovna již představila svou největší minci za 1 100 let své historie. A to právě k 25. dílu Není čas zemřít. Mince váží sedm kilogramů čistého zlata, v průměru má 18,5 centimetrů a stojí téměř deset milionů korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here