Nemocnice Ostrov uspěla v soutěži akutní lůžkové péče

0
686
nemocnice_ostrov
Foto: Nemocnice Ostrov

Nemocnice Ostrov v Karlovarském kraji se stala absolutním vítězem ankety Kvalitní a bezpečná nemocnice v kategorii akutní lůžková péče. Zároveň na sebe upozornila chytrým zprostředkováním kontaktu pacientů s blízkými.

Ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2020 získávají každoročně nemocnice, které byly v uplynulém roce [od září 2019 do srpna 2020] akreditovány Českou společností pro akreditaci ve zdravotnictví [ČSAZ] a současně byly auditory této společnosti vyhodnoceny jako Kvalitní a bezpečná nemocnice. Absolutním vítězem se letos stala pražská fakultní Thomayerova nemocnice [TN]. Plakety jsou ale udíleny ve třech kategoriích – dlouhodobá následná lůžková péče, kvalitní a bezpečná ambulance a akutní lůžková péče.

„Kvalita a bezpečná péče patří v naší nemocnici mezi nejsledovanější atributy a převzetí certifikátu jako absolutní vítěz je ocenění pro všechny zaměstnance, kteří se na jeho získání dodržováním všech pravidel podíleli,“ říká manažerka kvality Nemocnice Ostrov Helena Piškaninová.

Nemocnice Ostrov zajišťuje 24hodinový provoz. Dlouhodobě zachovává veškeré základní lékařské obory. Její oddělení psychiatrie je jediným nemocničním zařízením s ambulantní i lůžkovou částí v kraji. Provozuje například i pracoviště odlehčovací ventilační péče. To je určeno pacientům, kteří jsou neodpojitelní od ventilátoru a nemohou být předáni do domácího prostředí.

Nemocnice Ostrov využívá tablety pro kontakt pacientů

Nemocnice Ostrov si v posledních týdnech získala pozornost i nabídkou, kterou učinila svým pacientům a jejich blízkým. Jim zajistila audiovizuální komunikaci prostřednictvím tabletů, které rozmístila do všech svých oddělení.

„Tablety obsluhují naše pracovnice a vybrané sestry a budou v provozu denně od 14:00 do 17:00 hodin. Uvědomujeme si, že státem nařízená opatření jsou nepříjemná pro naše pacienty i pro jejich blízké, kdy všem chybí tolik potřebná komunikace,“ uvádí mluvčí Nemocnice Ostrov Markéta Singerová.

V praxi to funguje tak, že nemocnice dala k dispozici svůj profil na síti Skype určený pro videohovory pacientů s jejich blízkými. Pracovnice nemocnice pacientům pomáhají s propojením. To, že je o službu zájem, dosvědčuje následující upozornění nemocnice:

„V případě, že se nedovoláte, pokusíme se Vám zavolat zpět po ukončení hovorů těch, kteří se dovolali před Vámi. Aby se dostalo na všechny, prosíme, respektujte maximální dobu hovoru deset minut.“

Nemocnice Ostrov má dlouhou historii

Nemocnice Ostrov je jednou z nejdéle sloužících nemocnic v Karlovarském kraji. Vlastní stavba objektu začala v říjnu 1957. Stavbu realizoval podnik Pozemních staveb Karlovy Vary a jediným investorem byl Národní podnik Jáchymovské doly. Do užívání byla nemocnice předána 20. listopadu 1961. Na svou dobu byla koncipována jako špičkové, moderní monoblokové zařízení pro pacienty pocházející převážně z nedalekých dolů. Ve své době zařízení počítalo s kapacitou až 600 lůžek. Dnes jich má 300. Důvod snížení kapacity je postupné rušení šesti až sedmilůžkových pokojů, které byly běžné v době vzniku nemocnice. Vůbec první zásadní rekonstrukcí prošla nemocnice Ostrov již v roce 1994.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here