Karanténa a izolace u nás denně uzavírá tisíce lidí v jejich domovech. Ti pak řeší, jak si zajistit potraviny, hygienické prostředky i dodávky léků. Česká lékárnická komora [ČLnK] vydala doporučení, jak si léky obstarat v karanténě či izolaci.

Návštěvní služba lékárníka nebo farmaceutického asistenta u pacienta, což ČLnK dlouhodobě prosazuje, není v Česku zatím legislativně upravena. Komora tak ve svém doporučení, jak na dodávky léků, vychází ze současně platných norem pro výdej léčivých přípravků. A přihlíží přitom i k mimořádné epidemii koronaviru.

Karanténa a izolace se od 1. září zkracuje o čtyři dny

Pacienti v karanténě nebo izolaci mají v případě, že jim dochází dlouhodobě užívaný lék nebo mají předepsaný lék nový v prvním kroku zkusit o pomoc požádat v rodině nebo okruhu svých známých. Dle lékárníků je vždy lepší léky vyzvednout v nejbližší lékárně nebo té, kterou nemocný obvykle navštěvuje a kde ho pravděpodobně lékárníci znají.

Dodávky léků na jaře zajišťovali i dobrovolníci a stejně tomu je i při současné podzimní epidemii. Pacienti mohou zavolat také na místní úřad s žádostí o pomoc s donáškou léků nebo požádat o zprostředkování kontaktů s osobou, která ji zajišťuje.

„Lékárník samozřejmě i zde provede dispenzaci a požádá daného člověka, aby kompletní informace pacientovi předal spolu s léčivy,“ vysvětluje prezident ČLnK Aleš Krebs.

Výjimečné dodávky léků v izolaci či karanténě

Pacienti, kteří nemají žádné příbuzné nebo blízké osoby ve svém okolí se pak mohou mimořádně obrátit o pomoc s dodáním léků přímo na lékárnu. Pověřený lékárník doručí přípravek a provede dispenzaci.

„Tato možnost je ale skutečně pouze krajním řešením v nynější krizové situaci, které jinak nelze využít,“ upozorňuje Krebs.

Připomíná, že v okamžiku, kdy budou léky doručovány, je třeba mít na ústech roušku nebo jakkoli zakrytá ústa a nos, to pro ochranu sebe i druhých.

Nejčastější otázky od lékárníka na pacienta

Ještě před samotných telefonátem nebo návštěvou lékárny od doručovatele, tedy rodiny, známého nebo dobrovolníka, je třeba se připravit na následující otázky, které je třeba komunikovat předem i se samotným pacientem.

  • Potřebujete své léky okamžitě nebo máte ještě nějakou zásobu?
  • Užíváte léky dlouhodobě, nebo je máte předepsány nově?
  • Neužíváte nějaké další léky, či doplňky stravy?
  • Nemáte nějaké nové obtíže?
  • Nezměnil se váš zdravotní stav?
  • Může lékárník zaměnit váš lék, pokud v lékárně nebude dostupný, od jiného výrobce se stejnou účinnou látkou, tedy využít takzvané generické substituce?

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Lékárny se nezavírají, pracují v běžném provozu

Lékárníci a farmaceutičtí asistenti pracovali při jarní vlně epidemie až na výjimky bez omezení a stejně tak je tomu i v těchto dnech. Lékárny vybavili plexiskly, zajistili si ochranné pomůcky. Také zvýšili obecná hygienická opatření jako je častější dezinfikování a omezili počty přítomných zákazníků v lékárnách.

Podle dat z ČLnK se v zaměstnání covidem-19 od počátku epidemie nakazilo jen minimum osob. V součtu jde o 225 lékárníků a farmaceutických asistentů, z toho deset z nich se virem infikovalo v zaměstnání. Čísla z 10.10. 2020 potvrzují 145 covid pozitivních odborných pracovníků lékáren. Kumulativní počet vyléčených byl k tomuto dni celkem 80 lékárníků a farmaceutických asistentů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here