ČR staví polní nemocnici a kupuje nová lůžka

1
578
polni
Foto: Linet Group

Hasiči, Armáda ČR, Správa státních hmotných rezerv, nemocnice i další pracují na zajištění provizorních lůžek pro tuzemské covid pacienty. Stát nakupuje vybavení od výrobců, žádá o pomoc v zahraničí a zajišťuje zdravotnický personál. O víkendu má začít výstavba polní nemocnice v pražských Letňanech. 

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv [SSHR] Pavla Švagra je v záložních skladech 2 500 lůžek, které mohou být okamžitě expedovány.

„Máme v tuhle chvíli ve státních hmotných rezervách 2 500 lůžek. Už jsem dal pokyn, abychom je připravili k eventuálnímu rychlému vyskladnění, ale ještě to není na stole,“ potvrdil Pavel Švagr.

Dodal, že dostane-li SSHR požadavek od příslušného ministerstva, zřejmě Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], tak je SSHR připravena lůžka vyexpedovat na určená místa.

Česko mobilizuje lůžkové kapacity pro následující týdny

Potřeba bude 14 až 15 tisíc lůžek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] mluví o potřebě nových 14 až 15 tisíc lůžek. Tolik lůžek samotné Česko ale dohromady nedá. Zástupci Ministerstva vnitra [MV ČR] proto požádali o pomoc se zajištěním lůžek i personálu v zahraničí. A to prostřednictví jednotného evropského mechanismu civilní ochrany.

„My dnes vložíme do evropského systému žádost o kapacity. Tedy jak o vybavení, tak personál. Bude záviset na jednotlivých členských státech unie, jak se k tomu postaví. To je další zdroj, který zajišťujeme,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD].

Do provizorně stavěných nemocnic by mohly putovat i lůžka z rehabilitačních a lázeňských zařízení a také z armádní polní nemocnice. Dalších tři tisíce lůžek plánuje stát nakoupit od českého výrobce zdravotnických lůžek Linet. U stejného výrobce pak objedná dalších 1 000 lůžek pro pacienty s těžkým průběhem nemoci. Překážkou v distribuci může být v tuto chvíli to, že společnost musí lůžka nejprve vyrobit. Podle odhadů ředitele Linetu Tomáše Koláře, by mohla být dodána v listopadu.

Na situaci reagují i další výrobci nemocničních a ošetřovatelských lůžek. Například Proma Reha z České Skalice na Náchodsku je připravena zvýšit kvůli koronaviru výrobu pro české zdravotnictví. Už nyní má společnost výrobní linku vytíženou na 120 procent a produkci je schopna ještě navýšit. Týdně v závodě v Meziměstí na Náchodsku vyrábí až 300 lůžek.

PVA EXPO v Letňanech se změní v polní nemocnici

Podle posledních zpráv začnou v sobotu 17. 10. členové armády s přestavbou veletržního areálu PVA EXPO v pražských Letňanech na provizorní nemocnici s kapacitou až 500 lůžek. Na místě zůstanou stávající haly, ve kterých je dle ředitele společnosti, která veletrhy v letňanských prostorách provozuje, Tomáše Kotrče, zajištěno vytápění. Nemocnici vybaví vojáci z příslušenství armádní polní nemocnice, personál v ní bude zčásti armádní, zčásti civilní z nemocnic. Povoláni do služby budou i medici, zatím čtvrtých a pátých ročníků.

„Jsme připraveni, kapacita je, veletrhy se nesmějí konat, takže nic nebrání tomu, aby tento prostor plnil uvedenou funkci,” řekl Kotrč s tím, že v areálu jsou i poměrně velké zpevněné plochy, kde lze zřídit další mobilní stavby.

Samotné zahájení výstavby provizorní nemocnice v Letňanech má ještě schválit vláda na svém pátečním mimořádném jednání. Při současném denním nárůstu nemocných, jež se blíží deseti tisícům za den, se však nepočítá s nepřijetím návrhu.

–RED/ČTK–