Rastislav Maďar je novým děkanem Lékařské fakulty OU

0
1262
Rastislav_Madar
Foto: LF OU

Akademický senát Lékařské fakulty Ostravské univerzity [LF OU] zvolil do čela svého ústavu epidemiologa Rastislava Maďara. Rastislav Maďar nahrazuje ve funkci děkana LF Arnošta Martínka, který rezignoval kvůli neúspěšné žádosti o akreditaci na obor Všeobecné lékařství OU.  

Při pondělní [12.10.] volbě děkana LF OU získal Rastislav Maďar od akademického senátu deset z celkových 18 hlasů. Do funkce ho v úterý [13.10.] uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata, který podepsal jmenovací dekret nového děkana LF OU.

„Jsem velmi rád, že byl zvolen děkan, který není spojen s problémy LF v minulosti. Rastislav Maďar je zkušeným manažerem, což v minulosti opakovaně prokázal na nejrůznějších úrovních a bude jistě dobrým děkanem,“ uvedl Jan Lata.

Lékařská fakulta v Ostravě letos nové studenty nepřijme

Zmínil, že je pro něj samotného i fakultu nesmírně důležité, že oba kandidáti na funkci, Václav Procházka a Rastislav Maďar, deklarovali ochotu spolu v budoucnu spolupracovat.

„Jednota uvnitř fakulty i mezi fakultou a univerzitou je pro budoucí vývoj LF zásadní a v osobě Rastislava Maďara ji lze garantovat,“ dodal.

První jednání ve své funkci absolvoval Rastislav Maďar s ředitelem FN Ostrava Jiřím Havrlantem. Jednali o těsnější spolupráci a vzájemné komunikaci všech součástí lékařské fakulty a fakultní nemocnice.

Napětí před volbou umocnil Roman Prymula

Do dění kolem volby vstoupil i ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO]. Ten v neděli 11. 10. v podvečer na sociální síti Twitter otevřeně vyjádřil podporu Václavu Procházkovi, tedy protikandidátu Rastislava Maďara.

„Hovořil jsem s docentem Václavem Procházkou, který mi představil svou vizi pro LF OU. Udělal na mě dojem člověka, který ví, co dělá. Je skvělým kandidátem na děkana fakulty. Přeji mu v blížící se volbě hodně štěstí a zdaru,“ uvedl ve svém tweetu Prymula.

Reakce od Rastislava Maďara na ministrova slova podpory jeho protikandidáta přišla ještě týž večer do necelých tří hodin od jejího zveřejnění.

„A kdyby takovouto podporu vyjádřil nějaký politik den před tajnou volbou apolitického Akademického senátu Tvému protikandidátovi, Romane, když jsi před lety kandidoval na rektora, co by sis o tom myslel? Taky že je to účelovka a kampaň? V akademickém prostředí se to fakt nehodí,“ napsal dnes již děkan LF OU Rastislav Maďar.

Rastislav Maďar není žádným nováčkem

Epidemiolog Rastislav Maďar se stal známou tváří koncem jara, kdy zastával na ministerstvu zdravotnictví pozici vedoucího pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření. V té době nahradil svého kolegu, též epidemiologa a dnes ministra zdravotnictví Romana Prymulu ve funkci ministerského epidemiologa [dnes zastává pozici Roman Chlíbek, pozn. red.]. Ne však na dlouho.

Rastislav Maďar: Roušky ve školách nebyla moje práce

Pracovní skupinu na vlastní žádost opustil 21. 8. kvůli neshodám v řízení preventivních opatření. Šlo o týden, kdy v pondělí, úterý a ve středu exministr Adam Vojtěch [za ANO] seznamoval českou veřejnost s novými restrikcemi, především znovuzavedením roušek do škol, aby byla následně ve čtvrtek 20.8. po jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem [ANO] na Radě vlády pro zdravotní rizika zrušena veškerá část z opatření.

Kdo je Rastislav Maďar

Rastislav Maďar [nar. 3. května 1973] se narodil na Slovensku v Žilině. Vystudoval Jesseniovu lékařskou fakultu Univerzity Komenského v Martině, v roce 2007 habilitoval a stal se docentem veřejného zdraví. V roce 2016 získal titul MBA [Master of Business Administration]. Od roku 2005 do roku 2009 pracoval na Fakultě zdravotnických studií OU v Ostravě, poté v Centru očkování a cestovní medicíny a od roku 2017 působí na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Ve své profesi se specializuje se na epidemiologii, prevenci a kontrolu infekčních chorob a cestovní a tropickou medicínu. Spolupodílel se na založení neziskové mezinárodní humanitární organizace International Humanity a jako humanitární pracovník se účastnil několika misí v rozvojových zemích. Rastislav Maďar je ženatý a má jednoho syna.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here