Rastislav Maďar: Roušky ve školách nebyla moje práce

1
425
Rastislav_Madar

Epidemiolog a dnes již bývalý vedoucí pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar opustil svoji pozici kvůli dění kolem roušek v minulém týdnu. V pátek 21.8. s okamžitou platností a na vlastní žádost na ministerstvu skončil.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] přišlo od počátku pandemie koronaviru již o druhého významného epidemiologa. Prvním z nich byl náměstek ministra pro zdravotní péči Roman Prymula. Ten se po otevřených neshodách s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO] odebral na Úřad vlády ČR, kde zastává od 1.6. funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Boj Romana Prymuly s ministrem se dočkal rozuzlení

Druhým z nich je epidemiolog a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity a mimo jiné i odborník na cestovní medicínu a dnes již bývalý vedoucí pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar. Ten v pátek minulého týdne na vlastní žádost svou pozici u ministra Vojtěcha složil. V pracovní skupině byl přítomen od dubna a měl za úkol dodávat ministrovi odborná stanoviska pro postup kroků, které by zabraňovaly šíření nového koronaviru v České republice.

Novinka! Rastislav Maďar roušky do škol nenavrhoval

Minulý týden v pondělí zasedla Rada vlády pro zdravotní rizika v čele s jejím předsedou Andrejem Babišem a již odpoledne vyšly první zprávy o znovuzavedení roušek do škol a vnitřních prostor, a to celoplošně s platností od 1. září. Bývalý člen pracovní skupiny při MZ ČR Rastislav Maďar není členem tohoto orgánu.

„Minulý týden v pondělí zasedala Rada vlády pro zdravotní rizika jejíž členem nejsem. V návrhu mimořádného opatření, které jsem následně dostal ke kontrole, se najednou objevily roušky ve společných prostorách škol,“ uvedl Rastislav Maďar.

Dodal, že okamžitě písemně upozornil ministra Vojtěcha, že to není v souladu s odborným stanoviskem jeho epidemiologické pracovní skupiny.

„On za dvě minuty reagoval způsobem, ze kterého vyplynulo, že je to rozhodnutí nějakého jiného jednání. Tím to pro mě jako odborného poradce skončilo,“ upřesnil.

Ingerence premiéra Andreje Babiše

V úterý ministr školství Robert Plaga [ANO] s Adamem Vojtěchem odprezentovali nový manuál pro školy, ve kterém je upravena i povinnost nošení roušek pro žáky ve školách s výjimkou kmenových tříd.

Manuál pro školy určuje podobu výuky po prázdninách

O den později, ve středu ministr Vojtěch svolal tiskovou konferenci. Na té podrobně popsal místa, ve kterých je třeba od 1.září nosit roušky.

Roušky se vrátí v září, ale zkrátí se doba pro karanténu

V odpoledních hodinách téhož dne se ale začal předseda vlády Andrej Babiš [ANO] do médií vyjadřovat, že se mu celoplošná povinnost nošení roušek nezdá. Oznámil, že se ve čtvrtek sejde s ministrem zdravotnictví a situaci s ním probere. Výsledkem jednání, kterého se ale Rastislav Maďar z důvodu čerpání dovolené neúčastnil, bylo stažení mimořádného opatření povinnosti nošení roušek ve školách a vnitřních prostorách od 1. září. A viníkem, tedy osobou, která za znovuzavedením roušek stojí, byl označen právě premiérem ve shodě s ministrem epidemiolog Rastislav Maďar. Ten takové tvrzení odmítá.

„Mám naštěstí uloženou písemnou korespondenci potvrzující to, co říkám,“ tvrdí.

Potíže v komunikaci Maďara s centrálním řídícím týmem

K výčitkám na svou osobu ze strany premiéra Babiše ohledně jeho nedostatečné komunikace s centrálním řídícím týmem [CŘT], pod který spadá nově od minulého týdne i pracovní skupina pro uvolňování karanténních opatření a řídí ho hlavní hygienička ČR Jarmila, Rážová Maďar uvedl, že dva členové CŘT jsou současně členy jeho bývalé pracovní skupiny. Jde o Jarmilu Rážovou a ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška.

„S CŘT pravidelně komunikoval i další člen naší skupiny, ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví MUDr. Marounek. Spojení tedy existovalo. Jako vedoucí pracovní skupiny jsem od ministra nikdy žádost o těsnější spolupráci či pravidelné schůzky s celým CŘT nedostal, to bylo od začátku nastavené přes uvedené kolegy z ministerstva,“ uvedl Rastislav Maďar.

Dodává, že pracovní skupina při ministerstvu je poradní strukturou ministra Vojtěcha. Tedy jde o odborný tým, který se vyjadřuje k různým odborným záležitostem. A to na žádost ministra zdravotnictví, který jim i sám určuje agendu.

„Pokud s našim stanoviskem ministr souhlasí, pracuje s ním dál, je jeho úkolem najít pro to politickou podporu. A buď to prosadí, nebo ne. Náš odborný názor se tím nezmění, není závislý na názoru politiků. Akorát bez podpory politiků nebude aplikován do praxe,“ vysvětlil Rastislav Maďar.

Kvůli zákeřným podpásovým útokům

Rastislav Maďar se tak po rušném týdnu a dle jeho slov zákeřným podpásovým útokům rozhodl svou pozici vedoucího pracovní skupiny pro řízení karanténních opatření na MZ ČR k 21.8. 2020 opustit.

„Jako epidemiolog se budu dál věnoval pandemii, ale ne cestou ministerstva zdravotnictví. Navíc budu mít zase více času na práci v ordinaci a na lékařské fakultě. Kolegům ze skupiny jsem popřál před náročným podzimem hodně zdaru a tím to pro mě skončilo. Bral jsem to dosud jako službu lidem, za kterou jsem nechtěl ani korunu. Byla to z mé strany v mnoha ohledech oběť, věc principu, ale abych musel čelit zákeřným podpásovým útokům, to nemám zapotřebí,“ vysvětluje své rozhodnutí na závěr epidemiolog Rastislav Maďar.

–ČTK/VRN-

1 komentář

  1. Česká republika snad už ztratila zbytky zdravého rozumu a občas k tomu dochází i někde v cizině.
    Pocházím z lékařské rodiny a celý život jsem se pohybovala s mými rodiči jen mezi různými bacily, viry a i jinými velmi závažnými a nakažlivými chorobami. Mí rodiče v práci vzali roušku jen velmi zřídka, většinou jen u případů, kdy se objevily otevřené rány a hrozila nějaká infekce. Všichni jsme to přežili bez úhony.
    Když sledují tyto šílence, kteří doporučují nandávat a sundávat stále dokola špinavé roušky, tak by asi měli vrátit diplom. Obyčejná rouška má účinnost jen velmi omezenou dobu, a poté by měla být jako znečištěná vyhozena. Nějaké základní praní u těch látkových vůbec nemůže u koronavirů pomoci.
    Vidět, co vláda doporučila např. ve školách snad hraničí jen s prasaty, protože aby školáci neustále sundávali a nandávali roušky, často špinavýma rukama, dávají si je na hlavy apod., nemůže vést k ničemu jinému, než že si uženou jiný problém, ekzémy, záněty nosohltanu a nebo potom vlivem snížené imunity akorát tak chytí ten koronavirus.
    Tito blázni ve vládě v naší zemi, ale i v jiných státech si myslí, že něco rouškou spasí. Možná, že to trochu pomůže ve velmi uzavřených prostorech s více lidmi pohromadě, ale pokud se jen někdo trochu zajímá, jak to s viry probíhá, tak je jasné, že naprostá většina musí nějak společnosti projít a potom buď zmizí, zeslábne, a nebo jako chřipka se bude vracet. Ale žádná rouška tomu nepomůže, jedině se různými opatřeními zbrzdí normální průběh viru, a ten se za nějakou dobu zase objeví. Jediné, co můžeme dělat, pokud se nechceme nakazit, je nechodit na velké hromadné akce především v uzavřených prostorech, a co nejlépe zajistit ohrožené skupiny lidí. To se bohužel od začátku nedělalo. Pokud tento vir nezmizí, tak vždy vše zavřeme?? Četli jste vůbec, kolik úmrtí na jiné choroby za stejně dlouhou dobu bylo? Děláte si legraci ze všech nebo je to jen byznys pro pár lidí, kteří toto zajišťují? Roušky před časem byly korunová záležitost, podívejte, za kolik se nyní prodávají.
    Přestaňte strašit lidi a začněte se chovat jako lékaři a zodpovědní politici, kteří mají spíše podporovat. Proč jste v minulých letech takto nevystupovali, když umírali lidé na něco jiného?? Proč zkreslujete do různých článků jasná čísla vedoucích infekčních oddělení, kteří uvádějí naprostou převahu bezpříznakových případů a vy úplně něco jiného? Proč neuvádíte čísla od jiných virových smrtelných nemocí?
    Spíše by měl soudruh Babiš předložit za toto divadlo účet. To, že si tento populistický politik buduje na daném problému u hloupých a nevzdělaných lidí kariéru, lze pochopit, ale proč se k tomu propůjčují lékaři a jiní, to opravdu chápat nejde.
    M

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here