Opětovná celoplošná povinnost nošení roušek od září, desetidenní doba pro karanténu a izolaci, konec rozestupů v divadlech, zrušení plošné karantény pro sportovní týmy s nakaženým a školní manuál ochrany proti covidu-19. O tom všem dnes jednala Rada vlády pro zdravotní rizika.

V úterý 1. září začne v Česku opět platit celoplošná povinnost nošení roušek. Zakrytý nos a ústa musejí mít od začátku nového školního roku všechny osoby [s výjimkou některých duševně nemocných lidí, pozn. red.] ve vnitřních prostorech. To znamená, v obchodech, obchodních centrech, v dopravních prostředcích, ve veřejných budovách [úřady, pošty, aj.] i ve školách. Výjimkou jsou jednotlivé třídy. V nich povinnost nošení roušek dětem a studentům odpadá. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] jako důvod znovuzavedení roušek uvedl, že opatření má zabránit šíření koronaviru po začátku školního roku. Ten totiž dle jeho slov přináší častější kontakty mezi lidmi.

Nová Rada vlády pro zdravotní rizika má odvrátit hrozby

Od povinnosti zakrytí úst jsou od 1. září osvobozeny zaměstnanci pracující v kancelářských komplexech, v provozovnách a restauracích. Roušky si ale budou muset nasadit návštěvníci kulturních akcí konaných ve vnitřních prostranstvích. Rada pro zdravotní rizika nezměnila maximální počty účastníků na veřejných akcích. Tedy stále platí horní hranice pro venkovní akce ve výši jednoho tisíce osob. Ve vnitřních prostorech je stanoven počet na nejvýše 500 účastníků, kterým přibyla povinnost nasadit si ústenku nebo jinou ochranu dýchacích cest.

Kratší doba pro karanténu a izolaci nakažených

Členové Rady vlády pro zdravotní rizika se dnes shodli i na zkrácení doby pro karanténu kontaktů i izolaci nakažených s nemocí covid-19 pro bezpříznakové osoby. Ti se budou moci s platností od 24. srpna do veřejného života vrátit o čtyři dny dříve. Členové rady tak zkrátili karanténu o čtyři dny. Tedy po deseti dnech od nařízení karantény či posledního pozitivního testu na koronavirus. K ukončení karantény stejně i tak izolace již nebude třeba nové testování. Výjimkou jsou pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a lidé s oslabenou imunitou.

Nakažení budou v izolaci [stejně jako osoby v karanténě] deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci.

„Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, když nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na deset dnů,“ uvedl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Nařízenou karanténu lze nově ukončit i bez PCR testu

V praxi to bude od příštího pondělí vypadat tak, že kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou mít nařízenou karanténu deset dní od posledního kontaktu s nakaženým. Přičemž většina lidí nebude muset mít prokázaný negativní test.

„Doba pro karanténu by měla pokrýt maximální inkubační dobu, která se uvádí 14 dní. Průměrná inkubační doba se pohybuje mezi čtyřmi až šesti dny, nad deset dní je extrémně zřídka,” vysvětlil důvody pro zkrácení doby karantény a izolace Roman Prymula.

Nejdelší zaznamenaná inkubační doba je podle něj 27 dní, infekčnost viru ale podle něj s časem klesá. Nejsilnější je asi dva dny před výskytem příznaků. Je podle něj zhruba dvouprocentní riziko, že lidé budou infekční i po deseti dnech.

Ministr Zaorálek chtěl více, ale neuspěl

Úlevou pro divadla a jiná zařízení může být to, že v obecenstvu již nemusí lidé sedět s rozestupy ob jedno sedadlo. I přesto budou některá zařízení limitována maximálním počtem 500 osob na jednu akci.

„Číslo se nepodařilo zvýšit z 500 na 1000, ale podstata je, že v rámci politiky segmentů je možné například ve velkém divadle vmístit další, když se oddělí 500 lidí,” konstatoval ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD].

Ten usiloval o navýšení počtu účastníků ve vnitřních prostorách na jeden tisíc. A to od září, kdy se u nás konají tradiční konference a veletrhy. Lubomír Zaorálek se snažil jednat alespoň o možnosti zvýšení počtu účastníků v prostorách, kde je možno dodržet na jednu osobu místo jeden a půl metru čtverečního. V praxi by šlo o akce v rozlehlých halách. Ani tento návrh se mu ale prosadit nepodařilo.

Nejen kulturní akce, ale i fotbal

O podobnou změnu usilovali i pořadatelé sportovních akcí, především fotbalové kluby. Ty se však významné benevolence na dnešním jednání přeci jen dočkaly. Skončí totiž plošná karanténa pro celý sportovní tým v případě nákazy jednoho z jeho hráčů covidem-19 v případě, že se na infekci nechá otestovat celý tým a jejich výsledky budou negativní. Podstatné je zmínit, že se tato novinka týká veškerých sportů.

„Závěr je pro nás velmi pozitivní a příznivý. V okamžiku, kdy přijmeme protokol opatření, který je v současné době finalizován se zástupci ministerstva zdravotnictví, by nebylo nutné, aby do karantény chodily celé týmy včetně realizačních, ale pouze ten pozitivně otestovaný hráč,” uvedl předseda Ligové fotbalové asociace [LFA] Dušan Svoboda.

Dodal, že zmírnění pravidel je navázáno na dodržování zvláštních preventivních opatření. Nejpozději do této středy má být schválen protiepidemický manuál od LFA, který určuje, jakým způsobem se chovat v tréninkovém procesu, při zápasech nebo i po utkání v hotelu. Protiepidemický manuál dále obsahuje například povinné testování týmů na covid-19 před každým ligovým zápasem.

Na ranním jednání se řešilo i možné zvýšení počtu povolených diváků na stadionech. Dosud smí být přítomno max. 5 000 osob. Hlediště však může být obsazeno jen z jedné čtvrtiny.

„Snažili jsme se vysvětlit, že bychom byli rádi, kdyby se limit na venkovních zápasech mohl zvednout třeba na 50 procent kapacity stadionu. Je to otevřené, bude záležet na dalším vývoji epidemiologické situace,” řekl Dušan Svoboda.

Manuál pro školy k ochraně proti covidu-19

Manuál pro školy, který je má ochránit před šířením nákazy koronavirem, je podle ministra školství Roberta Plagy [ANO] hotový a dnes jej resort rozesílá jednotlivým školám. Materiál podle ministra obsahuje barevně odlišená závazná opatření, doporučení i část informativní. Kromě hygienických opatření, jako je časté větrání či mytí rukou, je jeho součástí také návod k organizaci distanční výuky.

Manuál pro školy určuje podobu výuky po prázdninách

Podle Roberta Plagy se manuály nebudou dramaticky lišit od doporučení, podle nichž školy fungovaly v omezeném režimu na jaře, a vycházejí ze zpětné vazby od ředitelů a jejich zkušenosti. Doporučení se podle něj budou více méně shodovat s opatřeními, která by na podzim měla platit v celé ČR. Půjde například o dodržování odstupů mezi lidmi, častější větrání, mytí rukou a používání dezinfekce. Mimo třídy budou děti nosit roušky. Školy by se podle ministra měly dokázat na vše bez potíží připravit. Manuály obsahují kromě jiného také popis standardního postupu hygieniků pro případ výskytu koronaviru.

Ministr vyloučil dělení tříd na skupiny po 15 dětech, jako tomu bylo na jaře. Školní rok by tak měl začít 1. září pro všechny žáky ve standardních třídách. Při výrazném zhoršení epidemie by podle něj bylo možné dočasné dvoutýdenní uzavření škol a přechod na online výuku. Hygienická opatření by ale měla směřovat k tomu, aby nebylo nutné zavírat celé školy, ale nanejvýš jednotlivé třídy. Součástí aktuálního materiálu je podle Roberta Plagy i část, ve které ministerstvo doporučuje pedagogům, jak by měli postupovat při případné distanční výuce. Radí jim také, jak ulehčit žákům adaptaci na začátek školního roku poté, co někteří byli i půl roku mimo školu.

1,3 mld. na zajištění techniky pro distanční výuku

Vláda na svém jednání schválila uvolnění 984,5 milionu korun ze státního rozpočtu na pořízení technického vybavení do základních škol. S již dříve schválenými 300 miliony tak částka dosahuje téměř 1,3 miliardy korun. Na každého učitele základní školy zřizované územním samosprávným celkem či dobrovolným svazkem obcí připadá 20 tisíc korun.

Školy si za poskytnuté finance mají pořídit technické vybavení a software k zajištění online výuky. Kraje nebudou muset o finanční prostředky žádat, nejpozději v průběhu září by se školy měly dozvědět, jakou částku obdrží. Odeslání financí školám plánuje MŠMT na říjen.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here