ČR již několik měsíců jedná o nákupu vakcíny proti covidu-19 s EU. Alespoň to na Facebooku uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. První smlouvu o smlouvě budoucí má ČR podle něj uzavřít s britskou firmou AstraZeneca. Cena za covid vakcínu má být deset až jedenáct amerických dolarů.

Vakcína proti nemoci covid-19 bude k aplikaci dostupná pravděpodobně v roce 2021. Už nyní ale státy jednají o podmínkách nákupu a distribuci. ČR by měla zajistit covid vakcínu pro české občany od vícero dodavatelů v rámci iniciativy Evropské komise [EK]. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po včerejším jednání vlády na Facebooku uvedl, že o nákupu vakcíny jedná v EU s výrobci již několik měsíců.

„Zatím není na stole konkrétní vakcína, ale je tady několik slibných vakcín, které je potřeba již předobjednat. První smlouvu o smlouvě budoucí uzavřeme s firmou AstraZeneca. Čekáme, že postupně budou přicházet smlouvy s dalšími výrobci,“ uvedl.

Iniciativa EK počítá s tím, že všechny členské země dostanou v první fázi distribuce covid vakcínu pro tři procenta populace, následně pak pro 20 procent. Očkovaní budou podle plánů nejprve zdravotníci, pak jsou na řadě starší lidé s vícero komorbiditami. Pokud by země požadovaly ještě více očkovací látky, pak ji dostanou až ve chvíli, kdy ostatní země pokryjí základních 20 procent populace.

„První dodávky [vakcíny] by měly dorazit [do ČR] už ke konci roku, v první polovině příštího roku pak další,“ uvedl ministr.

Podmínky smlouvy o nákupu vakcín pro ČR

V rámci iniciativy se Česko musí zavázat, že odebere předem stanovené množství vakcíny od jednotlivých výrobců. V tuto chvíli se jedná o šest farmaceutických firem – AstraZeneca, Sanofi, Johnson & Johnson, BioNTech/Pfeizer, CureVac a Moderna.

Část nákladů může být nutné podle chystané smlouvy uhradit i v případě, že nakonec nebude vývoj očkovací látky ani dokončen. Odhadovaná cena za jednu dávku se pohybuje kolem 10 až 11 amerických dolarů, tedy zhruba 220 až 242 korun. Patnáct procent z celkové částky má být zaplaceno již letos na podzim. Zbylou část země doplatí, až bude očkování k dispozici.

Některé unijní země již podepsaly smlouvy o dodání vakcíny se společností AstraZeneca. Byla to Itálie, Francie, Německo a Nizozemsko. Tyto země se tak již zavázaly zaplatit 750 milionů eur [20 mld. Kč] britské farmaceutické firmě za 300 milionů dávek covid vakcíny.

AstraZeneca uzavřela smlouvy o dodávce covid vakcíny

Vakcíny letos a příští rok vyjdou na cca 2,1 mld. korun

Podle odhadů uvedených v materiálu, který vládě předložilo MZ ČR, by covid vakcínu v první vlně okusilo až 3,5 milionu Čechů.

Odborníci se shodli, že v první fázi by mělo být proočkováno 3,5 milionů lidí. A to rizikové skupiny – senioři, nemocní, zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a IZS,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdravotníků je u nás zhruba 200 tisíc, osob starších 65 let dva miliony a dalších 1,3 milionu lidí mladších, kteří jsou v riziku kvůli chronickým nemocem. Podle odborníků platí, že u některých vakcín se imunita vytvoří až po dvou dávkách. Proto jich bude tedy třeba až jednou tolik, tedy asi sedm milionů. Náklady nákup a distribuci odhaduje materiál ministerstva v rozmezí 500 milionů až pět miliard korun. Podle zpřesněných odhadů letos a příští rok ČR vydá za vakciny proti covidu-19 cca 2,1 miliardy korun.

O tom, kdo dodá covid vakcínu, rozhodne ministr

Česko se formálně k iniciativě EU, která přerozděluje vakcíny [na jejichž vývoj přispěla] mezi unijní státy, připojilo v červnu. Budoucí mechanismus počítá s tím, že výbor inicitativy vyjedná smlouvy s jednotlivými výrobci smlouvy. Každá země pak bude mít pět dní na to, aby poslala počet dávek, které od něj bude vyžadovat, případně se ke smlouvě nepřipojila. Objednané dávky pak bude povinnost odebrat. O uzavírání jednotlivých dílčích smluv s výrobci vakcín bude podle materiálu rozhodovat za českou stranu ministr zdravotnictví.

„Rozhodnutí, zda objednat požadované množství od jednoho výrobce nebo dodávky rozdělit mezi více, je politické rozhodnutí každého státu,“ uvádí dokument.

Materiál k zajištění vakcíny proti covidu-19 pro Českou republiku dále zmiňuje, že smlouvy s výrobci budou uzavírany průběžně. Nebude proto možné jednotlivé nabídky plně porovnávat mezi sebou.

O covid vakcínu má zájem 60 procent Čechů

Vzhledem k velmi rychlému vývoji vakcín a jeho vysoké finanční náročnosti bude muset podle materiálu Česko velmi pravděpodobně přijmout odpovědnost za případnou újmu způsobenou očkováním jako podmínku včasného dodání očkovací látky.

Ministerstvo bude muset navíc i zajistit distribuci vakcíny, tedy vybrat distributora a uhradit jeho služby. Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka je pravděpodobné, že vakcínu uhradí přímo stát a nebude přenášet náklady na občany ani na zdravotní pojišťovny. Podle průzkumů veřejného mínění se chce nechat očkovat proti covidu-19 asi 60 procent Čechů. Zatím není jasné, jestli budou očkovat praktičtí lékaři nebo třeba očkovací centra.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here