Tržby z prodeje registrovaných volně prodejných léků v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesly o dvanáct procent na 3,5 miliardy korun. Mezičtvrtletní pokles prodeje dosáhl 36 procent. Vyplývá to z dat analytické společnosti Iqvia.

Ve srovnání s prvním čtvrtletním letošního roku, kdy tržby z prodeje volně prodejných léků vzrostly o 21 procent na 5,5 miliardy korun, bylo druhé čtvrtletí ve znamení útlumu. Prodejci vykázali mezičtvrtletní propad tržeb o 36 procent. Částečně jde podle odborníků o výsledek předzásobení se léky bez předpisu v době pandemie covidu-19. Podstatnou roli ale hrají i zvýšená hygienická opatření. Díky nim jsou lidé méně nemocní respiračními a jinými virovými infekcemi.

„Prodejní čísla z druhého čtvrtletí veskrze potvrzují naši hypotézu, že se lidé v panice z nečekané pandemie covidu-19 předzásobili léky proti chřipce a nachlazení. Poptávka se však pouze koncentrovala v čase, nikoliv trvale zvýšila,“ uvedl analytik společnosti Iqvia Jan Habětínek.

Prodej volně prodejných léků v 1. kvartále stoupl o 21 %

I proto došlo na českém trhu ve druhém čtvrtletí k nejvyšším propadům v kategoriích, které v prvním čtvrtletí nejvíce přispěly k mimořádně silnému výsledku. Šlo především o volně prodejné léky proti chřipce a nachlazení. Vzhledem ke zvýšeným hygienickým standardům se dá podle Jana Habětínka dále na úrovni celoročních prodejů očekávat spíše pokles. Hygienická opatření totiž přispívají k nižšímu výskytu všech infekčních respiračních onemocnění, tedy nejenom covidu-19.

Propady nehlásí pouze volně prodejné léky

Významný propad zaznamenal v minulých měsících i trh s léky na předpis. To zejména během krize covid-19, kdy se lidé obávali chodit k lékařům. Případně lékaři sami zavřeli své ordinace. Což platilo podle Svazu zdravotních pojišťoven ČR pro desetinu lékařů. Přičemž těch lékařů, kteří omezili svůj provoz, bylo 60 procent.

V době krize covid-19 plně pracovalo 60 procent lékařů

Podle dat SZP ČR pouze 1,5 procenta lékařů vůbec neposkytovalo své služby. Dalších devět procent lékařů bylo k dispozici pouze distančně, nejčastěji na telefonu. Zhruba třetina lékařů provozovala ordinace s omezenými ordinačními hodinami.

Tržby z prodeje padají i u doplňků

V meziročním srovnání klesly podle výsledků analytické společnosti také celkové tržby za volně prodejné léky hodnocené společně s hygienickými produkty, zdravotnickými prostředky, doplňky stravy a dětskou výživou. A to až o jednu desetinu na 4,6 miliardy korun. To je v porovnání s prvním letošním čtvrtletím pokles až o 31 procent. Obdobné propady vykazují u prodeje léků i doplňkového zboží ostatní země EU a v severní Americe.

„V západní Evropě a severní Americe vidíme podobné výkyvy prodejů, které vedly k výrazným meziročním nárůstům v prvním čtvrtletí roku 2020 a následnému ochlazení ve druhém čtvrtletí,“ říká generální ředitel firmy Iqvia pro ČR a SR Martin Šlégl.

Výjimkou je podle něj pouze Čína, ve které v již prvním čtvrtletí došlo k meziročnímu poklesu prodejů. Obdobně je na tom i Japonsko.

Koronavirus zvýšil tržby e-prodejcům

Stejně jako v jiných odvětvích, tak i v segmentu volného prodeje léčivých přípravků, doplňků stravy, dětské výživy, zdravotnických a hygienických prostředků rostly tržby z jejich prodeje na internetu. Což lze vysvětlit ztíženými podmínkami kamenných lékáren i strachem lidí z nákazy v době nouzového stavu.

„Přesun prodejů z kamenných lékáren do e-commerce pozorujeme dlouhodobě, nicméně současná epidemiologická situace tento trend, zdá se, akcelerovala,“ říká Martin Šlégl.

Zatímco v roce 2017 se podíl e-shopů na trhu pohyboval pod čtyřmi procenty a koncem roku 2019 se dostal k sedmi procentům, v první polovině roku 2020 činil jedenáct procent. Za šest měsíců vzrostl o stejný počet procentních bodů jako za předchozí dva roky dohromady. To ostatně potvrzuje vývoj e-shopu největší tuzemské lékárenské sítě Dr.Max. Ten se již loni jako jediný lékárenský nákupní portál dostal mezi první desítku nejnavštěvovanějších českých virtuálních obchodů.

Podle zástupců firmy se velmi dobře doplňuje s tradičními lékárnami. Ty v drtivé většině případů fungují jako výdejní místa. Takřka všechny totiž umožňují rezervovat si objednaný sortiment v lékárně a připravit položky, které jsou tam k dispozici, k výdeji během několika minut. Letos v březnu byly spuštěny i rezervace léků na předpis, což pacienti uvítali zejména během koronavirové krize.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here