V době krize covid-19 plně pracovalo 60 procent lékařů

0
416
lekaru
Foto: ZdraveZpravy.cz

Podle dat sledovaných zaměstnaneckými zdravotními pojišťovnami během mimořádných opatření zcela uzavřela své ordinace desetina lékařů. Téměř 60 procent lékařů naopak fungovalo v plném či jen minimálně omezeném provozu.

„Pojišťovny v rámci mimořádných opatření zahájily operativní sledování dostupnosti poskytované péče, proto mají nyní k dispozici detailní data. Viděli jsme třeba průběžně, jak se ambulance otevíraly po zajištění potřených ochranných prostředků,“ vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislav Friedrich.

Podle dat SZP ČR pouze 1,5 procenta lékařů vůbec neposkytovalo své služby. Dalších devět procent lékařů bylo k dispozici pouze distančně, například telefonickými konzultacemi. Zhruba třetina lékařů provozovala ordinace s omezenými ordinačními hodinami.

Hlášené omezení poskytování zdravotnických služeb dle segmentů [absolutně]

[Zdroj: SZP ČR]

Z dat vyplývá, že k uzavření provozovny [úplné přerušení poskytování služeb nebo posun k distanční péči] přistoupili nejčastěji fyzioterapeuti [15 %]. Ordinace uzavřelo 14 procent ambulantních specialistů, z nichž ale 13 procent fungovalo alespoň distančně. Stomatologové zavřeli ordinace v šesti procentech.

Hlášené omezení poskytování zdravotnických služeb dle segmentů [relativně]

[Zdroj: SZP ČR]

Lidé nenavštěvovali ordinace lékařů

Podle Ladislava Friedricha data pojišťoven ukazují na to, že i když byli lékaři pacientům k dispozici, pacienti je z obav z nákazy koronavirem navštěvovali velmi omezeně.

„Ta část pacientů, u nichž jde o akutní problémy, návštěvu pouze odložila. Druhou část tvoří nerealizované návštěvy, kde k vyřešení stačila například telefonická konzultace nebo elektronické zaslání receptu. Což jsou nástroje, které by se mohly využívat více i v běžném, nekrizovém provozu,“ říká prezident SZP ČR.

V této souvislosti zároveň vyzval pojištěnce, aby se nebáli a v odůvodněných případech lékaře opět začali navštěvovat. Dále upřesnil, že zaměstnanecké zdravotní pojišťovny mimořádné operativní sledování ambulancí nyní ukončí a případné změny v ordinačních hodinách již budou sledovat obvyklým způsobem v souladu s uzavřenými smlouvami.

Praktických lékařů pro dospělé je více než 6 800, ambulantních specialistů 12 800 a praktiků pro děti a dorost 4 800. Zubních lékařů je asi 7 500, gynekologů kolem 1 600.

Karanténa snížila i počet akutních případů

Pro úplnost dodejme, že k návštěvnosti pacientů u lékařů v době epidemie koronaviru se vyjádřil [26.5.] na konferenci s názvem Co víme a nevíme o covidu-19, kterou pořádala Univerzita Karlova, i přednosta Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jan Lebl. Ten uvedl, že v letošním březnu lékaři evidovali meziroční pokles návštěvnosti pacientů na ambulantních pediatrických odděleních o celou třetinu, v dubnu pak dokonce o celou polovinu. Obdobný trend pediatři zaznamenali i u počtu hospitalizovaných dětských pacientů. Podle Jana Lebla si tento trend lze vysvětlit i tím, že kvůli nařízené karanténě a zrušení dětských kolektivů společně s dalšími opatřeními, jako jsou zvýšená hygiena rukou, nošení roušek, se výrazně snížil přenos akutních infekčních onemocnění.

„Když je karanténa, tak je karanténa na všechny nemoci, nejenom na covid-19,“ řekl s tím, že dostupnost zdravotnických služeb z jejich strany omezena nebyla.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here