Tento týden se po více než dvouměsíční odstávce znovu otevřely denní i týdenní stacionáře, terapeutické dílny a centra denních služeb. Sociální zařízení ale fungují v omezeném režimu. Začít plně poskytovat služby by měla od 22. června. Mnohá z nich čelí finančním problémům.

I přes znovuotevření stacionářů, terapeutických dílen a center pomoci, poskytovatelé těchto sociálních služeb svá zařízení plně neobsadí. Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] je mohou od pondělí 25.5. navštěvovat pouze osoby ve věku do 50 let. V jedné místnosti může být maximálně deset lidí včetně personálu. Organizace pobytu v zařízení musí být nastavena tak, aby klienti pobývali ve stálých skupinkách. Neměli by se potkávat a v šatnách a jídelnách musí dodržovat sociální rozestupy. Služby by prozatím neměli využívat klienti s chronickými nemocemi, astmatici, osoby na dialýze či po operacích.

Vláda uvolnila 5,2 miliardy korun pro sociální pracovníky

Při svážení klientů autem pak mohou být v autě nanejvýš dva lidé [nepočítá se řidič], v minibuse pak maximálně čtyři osoby. Klienta stacionáře musí jeho doprovod předat personálu zařízení u vchodu. Ten mu změří tělesnou teplotu. Pokud je toho klient schopen, musí si nasadit roušku a nosit jí při pohybu v zařízení. Personál zařízení je povinen nosit jak roušky a rukavice, tak i plastové štíty. Plný provoz by denní, týdenní stacionáře a další centra sociálních služeb měly zahájit od 22. června za předpokladu, že se epidemiologická situace v Česku nijak výrazně nezmění.

Stacionáře mají cca poloviční obsazenost

V pondělí se do sociálních zařízení podle vyjádření některých z jejich zástupců vrátila zhruba polovina z běžného počtu klientů. Další by měli dorazit v následujících dnech.

„V centru denních služeb jsou nyní tři lidé, celkem je jich nahlášených 13, tak se prostřídají,” říká ředitelka pražské Společnosti Duha Eva Brožová.

Zařízení mívá podle ní většinou 57 klientů. Zatím tam ale například nemohou chodit lidé nad 50 let. Což se podle ní významně dotklo lidí z chráněného bydlení, kteří stacionář běžně využívají. Vyjádřila se i ke ztrátám způsobeným uzavřením zařízení. Ztráta na poplatcích od klientů stacionáře činí od půli března do června 380 tisíc korun.

„Je tam i spousta nákladů s ochrannými pomůckami. Tam jsme se dostali na 600 tisíc korun. Je to náročné, ale magistrát teď vypisuje další dotační řízení, doufáme, že budeme dofinancováni,” doplnila.

Sociální služby chtějí kompenzaci za zvýšené náklady

Obdobně to vidí i ředitel Diakonie Praha Jakub Suchel. Podle něj se do jejich týdenního stacionáře vrátili všichni klienti. Do denního a sociálně terapeutických dílen pak zhruba polovina. Někteří klienti by ale podle něj měli do zařízení nastoupit ještě v průběhu týdne. Finanční ztráty kvůli uzavření těchto služeb odhadl na půl milionu korun.

„Ustojíme to, pokud nepřijde další vlna. Některé výnosy nejsou jisté v obcích. Žádáme o dotaci z obce, odkud daný klient pochází. Je možné, že to některé budou škrtit. Máme ale polštář, může se ale stát, že nezbude například na odměny,” říká Jakub Suchel.

Zákaz pro klienty nad 50 let je problematický

Sociálně terapeutickou dílnu v pražských Stodůlkách, která je detašovaným pracovištěm Diakonie, navštěvuje běžně kolem dvanácti lidí. Dnes jich do zařízení přišlo pět. Podle Jakuba Suchela je problematické nařízení, že se nyní nemohou přijímat klienti nad 50 let. V jejich případě se toto nařízení dotklo jedné klientky. Ta je z péče a kolektivu vyloučena.

Do stacionáře olomouckého Jitra se vrátily zhruba dvě třetiny klientů. Zařízení klienty přebírá venku. Uvnitř jsou pak rozdělení do malých skupinek. Podle ředitelky stacionáře Anny Taclové finanční ztráty z uzavření zařízení šplhají do statisíců.

„Vyčíslili jsme, že od půlky března do konce června bude ztráta minimálně 400 tisíc korun. Ekonomicky se nás tedy uzavření dotklo velmi citelně,” uzavírá.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here