Vláda minulý týden schválila mimořádné odměny pro sociální pracovníky v objemu 5,2 miliardy korun. Ti, kteří se po dobu krize starali o seniory a zdravotně postižené s covid-19, mohou dostat až 40 tisíc korun za měsíc. Odměny ale zamíří ke všem 144 tisícům zaměstnancům v sociálních službách.

Vláda minulý týden [7.5.] schválila návrh na mimořádné odměny ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové [ČSSD] pro zaměstnance v sociálních službách. Prioritně budou odměněni ti sociální pracovníci, kteří přišli do styku s nákazou covid-19. Jako třeba ti na obrázku z Domova se zvláštním režimem Břevnice. Na desetitisícové odměny ale dosáhnou i zaměstnanci zařízení, do kterých infekce nepronikla.

„Zaměstnanci v sociálních službách jsou pro mě hrdinové dnešní doby. V krizi obětovali své pohodlí a riskovali svoje zdraví, aby byli po ruce těm, kteří je nejvíce potřebují. Slova obdivu a díků ale nestačí. Byl nejvyšší čas ocenit nezměrnou vytrvalost zaměstnanců v sociálních službách i finančně,“ uvedla Jana Maláčová.

Oceněni budou nejen pracovníci v přímé péči, ale i ostatní zaměstnanci sociálních služeb, kteří pomáhali zajistit fungování zařízení. Tedy kuchaři, uklízečky nebo třeba údržbáři.

Odměny pro sociální pracovníky

Odměny dostanou pracovníci zařízení, kde se vyskytla infekce covid-19, ale také zaměstnanci zařízení, do kterých koronavirus nepronikl. Podle MPSV je v této souvislosti nutné dodat, že mnohdy právě díky zvýšenému úsilí těchto pracovníků.

  Přímá péče [pečovatelé] hrubá mzda Ostatní [kuchaři apod.]
hrubá mzda
Zařízení s covid-19

40 000 Kč/měsíčně

235 Kč/hodina

20 000 Kč/měsíčně

115 Kč/hodina

Zařízení bez covid-19  

10.000 Kč/měsíčně

59 Kč/hodina

[Zdroj: MPSV]

Všichni poskytovatelé sociálních služeb v ČR budou moci žádat o dotaci na odměny pro své zaměstnance za období od 13. března do 31. května. O dotaci si však mohou zažádat nejdříve od 21. 5. 2020. Podle zákona musí být dotační titul zveřejněn po dobu alespoň 30 dnů. Veškeré informace budou dostupné na webu ministerstva. MPSV maximálně urychlí výplatu dotace tak, aby ji poskytovatelé obdrželi do poloviny července tohoto roku.

5,2 miliardy plus 1,1 miliardy korun

Dotace ve výši 5,2 miliardy korun půjde pro všechny zaměstnance v sociálních službách. S výjimkou zdravotnických pracovníků, které nelze touto dotací ze zdrojů MPSV vyplatit. Ti však dostanou odměny díky již schválenému návrhu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Vláda uvolnila přes miliardu na odměny záchranářům

Ten umožní lékařům a nelékařským pracovníkům zdravotnické záchranné služby [ZZS] za letošní březen, duben a květen vyplatit jednorázovou odměnu ve shodné výši jako sociálním pracovníkům. To znamená ve výši 40 tisíc korun na jeden pracovní úvazek. Peníze přitom zamíří prioritně k záchranářům v takzvaných mobilních odběrových týmech. V tomto případě vláda schválila uvolnit 1 124 495 568 korun z kapitoly státního rozpočtu MZ ČR.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here