Všeobecná prohlídka u praktika odhalí i závažné nemoci

1
1341
vseobecna_prohlidka
Ilustrace: Pixabay.com

Preventivní prohlídky, jež jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění, zanedbává více než polovina českých pojištěnců. Důvod? Buď o nich neví, anebo se jim na ně prostě nechce. ZdraveZpravy.cz přinášejí v několika dílech přehled hrazených prevencí u lékaře. První z nich je všeobecná prohlídka u praktického lékaře.

Zdravotní systém České republiky dopřává všem pojištěncům jedenkrát za dva roky všeobecnou preventivní prohlídku u registrovaného praktického lékaře. Děti od tří do 18 let navštěvují taktéž jednou za dva roky praktického lékaře pro děti a dorost. Do tří let pak o něco častěji. Další z preventivních a plně hrazených vyšetření je gynekologická prohlídka, a to každý rok od 15 let věku. Poslední ze základních prevencí je návštěva stomatologa. Základní vyšetření chrupu pojišťovna uhradí dvakrát do roka. Konkrétní rozsah a úhrady preventivní zdravotní péče upravuje vyhláška č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách.

Prevence onkologických nálezů

Preventivní lékařské prohlídky dále rozšiřují v Česku prozatím tři základní screeningové programy zaměřené na prevenci onkologických onemocnění. Jejich hlavním cílem je včas zachytit onemocnění v jeho raném stádiu, kdy pacient nepociťuje žádné zdravotní obtíže.

Prvním z programů je screening nádorů prsu standardně určený pro ženy nad 45 let v intervalu jedenkrát za dva roky. Druhým z nich je screening nádorů tlustého střeva a konečníku. Pojištěnci starší 50 let se testují na okultní krvácení do stolice jednou za rok, od 55 let pak jednou za dva roky. Posledním z plošných programů je screening děložního hrdla, který se provádí u gynekologa stěrem v intervalu jednoho roku.

Preventivní prohlídky zachraňují životy. Lidem je to jedno

Všeobecná prohlídka u praktika jednou za dva roky

Nejpozději v 19 letech mladiství přecházejí od dětského praktického lékaře k tomu pro dospělé. Na preventivní prohlídku každé dva roky, přičemž ta první má být po uplynutí 23 měsíců, se má k lékaři objednat každý pojištěnec a to i bez zdravotních problémů.

Moderněji vybavené ordinace praktických lékařů již pracují se softwary, které své registrované pacienty k preventivní prohlídce zvou prostřednictvím SMS zprávy. V ostatních případech si jejich termíny musí pojištěnec ohlídat sám.

Lékař se při preventivní prohlídce doptá na nemoci v rodině – získané i ty dědičné. Vždy se zeptá na kardiovaskulární, plicní a onkologická onemocnění v blízké rodině. Zajímat ho bude i diabetes 1. i 2. typu, vysoký krevní tlak a poruchy metabolismu tuků.

Lékař pak zváží i odběr krve pro její preventivní rozbor. Na dvouletou preventivní prohlídku u praktického lékaři nosí pojištěnci vzorek moči.

Fyzikální vyšetření i zhodnocení tělesné hmotnosti

Všeobecná prohlídka zahrnuje dále vyšetří srdce a plic. Pohmatem má lékař zkontrolovat i štítnou žlázu a především u žen by se měl zaměřit na kontrolu žil a tepen na dolních končetinách. Praktik při vyšetření prověří v základu i zrak, sluch a očkování, především to proti tetanu.

Součástí každé prohlídky je měření krevního tlaku a překvapit by nikoho nemělo ani měření tělesné hmotnosti [BMI]. Její zvýšené hodnoty totiž bývají vstupní branou k dalším nemocem, jako jsou diabetes 2. typu, srdeční a dýchací potíže. Nadváha dokonce zvyšuje i riziko výskytu některých nádorů.

Od února 2021 je novinka při preventivních vyšetření u praktika u pacientů ve věku od 45 let do 61 let doporučení preventivního očního vyšetření. A to každé čtyři roky.

Rozsah prohlídky určí i rodinná anamnéza

Údaje z dotazování na nemoci v rodině pak lékaři určí i další možná rizika u svého pacienta. Například ženě se zhoubným nádorem v rodině lékař vyšetří i prsa a blíže ji poučí o nutnosti pravidelného samovyšetřování. U mužů s pozitivní rodinnou anamnézou na nádor varlat pak provádí jejich klinické vyšetření.

Do prevence hrazené ze zdravotního pojištění patří i zhodnocení výsledků vyšetření EKG, koncentrace cholesterolu, triacylglycerolů v krvi a laboratorní vyšetření glykémie. Konkrétní vyšetření lékař předepisuje podle údajů z rodinné anamnézy a v závislosti na věku pacienta.

Praktický lékař vydává také doporučení ženám na mamografické vyšetření a ženám i mužům pak na screening karcinomu tlustého střeva a konečníku. Ženám může vydat žádanku na obě vyšetření i jejich ambulantní gynekolog.

 –RED–

1 komentář

  1. Všeobecná prohlídka u praktika odhalí i závažné nemoci.
    Pokud to není nutné šťourání do tělesné schránky je mnohdy i nositelem zanesení infekcí a nastartování nádorů.
    Jak dojde k otevření, vše se urychlí a pacient umírá velmi rychle. Konečně Válek si myslí, že nesmyslné očkování ochrání lidi.Pritom je zájem snížit populaci na planetě.Navic na tom všem vydělávají politici a americké farmaceuticke firmy a výrobci léčiv.Valku jdi s tím dopryc.Proc asi dělá politiku?
    Protože není odborníkem ve své profesi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here