Argentina vyrobila svoji první vakcínu Sputnik V

0
459
Argentina
Foto: Hospital de Clínicas José de San Martín

V Argentině vyrobili první šarži ruské vakcíny Sputnik V. Informovala o tom agentura Europa Press s odvoláním na Ruský fond přímých investic [RDIF], který má na starost marketing této vakcíny v zahraničí. Argentina je podle fondu první zemí Latinské Ameriky, která ruskou vakcínu vyrobila.

Argentina byla první latinskoamerickou zemí, která vakcínu Sputnik V povolila k očkování proti covidu-19. Aplikovat ji začala už koncem prosince. RDIF také na Twitteru uvedl, že první série vakcíny, kterou vyrobila argentinská farmaceutická firma Laboratorios Richmond, bude zaslána do ruského ústavu Nikolaje Gamaleji, který ji vyvinul. Tam projde kontrolou kvality.

Na výrobě ruské vakcíny se podle dřívějších zpráv dohodly například i Itálie či německá spolková země Bavorsko. Obě země ale podmínily použití této látky k očkování jejím schválením Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA].

Ruský Sputnik V už posuzuje Evropská léková agentura

V Itálii by měla ruskou vakcínu vyrábět švýcarská farmaceutická společnost Adienne. Bavorsko oznámilo předběžnou dohodu s Ruskem před dvěma týdny. Minulý měsíc potvrdilo i Srbsko, že v květnu zahájí výrobu ruské očkovací látky. Vakcína Sputnik V je podle tvrzení RDIF registrovaná nyní v šesti desítkách zemí. Z Evropy ji používá Srbsko a Maďarsko.

Argentina a její zkušenosti s vakcínou Sputnik V

S velkovýrobou ruské vakcíny Sputnik V mají v Argentině začít v červnu. Vakcína se bude vyvážet i do dalších zemí Latinské Ameriky. Některé už s touto látkou několik měsíců očkují. Což platí také pro Argentinu, kde vakcínu dostal i argentinský prezident Alberto Fernández. Ten se však po pár týdnech nakazil znovu koronavirem. Ruský výzkumný ústav Nikolaje Gamaleji [NICEM], jež vakcínu vyvinul, prezidentovi vzkázal, že ho to mrzí.

„Je to smutná zpráva. Sputnik V má účinnost 91,6 procenta proti nákaze a 100 procent proti vážnému průběhu nemoci. Pokud se nákaza potvrdí, vakcína zaručuje rychlé zotavení bez vážných symptomů,“ uvedl NICEM na Twitteru s tím, že Fernándezovi přeje uzdravení.

Vakcína Sputnik V se ještě dotestuje na 40 tisících lidech

To, že vakcína prezidentovi zaručila mírný průběh nemoci, se nakonec potvrdilo i v praxi. Na konci března první dávku vakcíny podle agentury AFP už dostaly v Argentině tři miliony ze 44 milionů obyvatel země, uvedla agentura. Zhruba 600 tisíc lidí očkování dokončilo.

Dodávky Sputniku V do Argentiny stále váznou

Očkování proti covidu-19 v Argentině kvůli nedostatku vakcín pokračuje pomaleji, než původně slibovala tamní vláda. Největší rozdíl mezi slíbeným a dodaným množstvím země zaznamenala právě u ruského přípravku Sputnik V. Argentina ruskou vakcínu objednala už loni v listopadu a očkovat s ní začala 29. prosince. Do konce února měla země obdržet 20 milionů dávek, do úterý 20.4. jich dostala zhruba čtyři miliony. Další výrobci pak do země dodali na 1,8 milionu preparátů.

EMA varovala před svévolným nasazováním Sputniku V

Kromě Ruska se Argentina spoléhá také na budoucí dodávky z Číny. S britsko-švédskou společností AstraZeneca uzavřela dohodu o výrobě jejího preparátu v Mexiku. Zahájení produkce se plánuje na nejbližší týdny.

Argentina: Vedlejší účinky u ruské vakcíny jsou mizivé

Od začátku epidemie se v Argentině nákaza koronavirem potvrdila u více než 2,3 milionu lidí. Z nich více než 56 tisíc s covidem-19 zemřelo. Druhou vlnu pandemie země zaznamenala letos na přelomu března a dubna. Tamější úřady hlásily přes 14 tisíc nových případů koronaviru denně, což bylo nejvíce od loňského října.

„Ačkoliv nemocnice mají dostatek přístrojů, tak situace je kritická v případě personálu na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla tehdy předsedkyně argentinského sdružení intenzivní péče Rosa Reinová.

I přes zhoršující se situaci vláda nezaváděla přísnější opatření v době velikonočních svátků. Jako řešení situace označila očkování, především pak u lidí nad 60 a více let. Jen zhruba pětina starších lidí však obdržela alespoň jednu dávku vakcíny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here