Jednorázová vakcína Janssen míří k praktikům

1
3369
vakcina_janssen
Foto: Pixabay.com

Proticovidová vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson může krevní sraženinu způsobit jen velmi vzácně. Přínosy vakcíny stále převyšují možná rizika. Včera to potvrdili zástupci Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Dnes se v Česku začne s distribucí jednorázové vakcíny Janssen do ordinací praktických lékařů.

Zástupci Farmakovigilančního výboru pro hodnocení rizik léčivých přípravků [PRAC] při EMA včera [20.4.] oznámili, že tvorba krevních sraženin v kombinaci s nízkým počtem krevních destiček je po očkování vakcínou Janssen velmi vzácná. Celkové přínosy vakcíny v prevenci před nemocí covid-19 tak stále převažují nad riziky velmi vzácných nežádoucích účinků.

„Pečlivý přezkum nahlášených případů a dostupné důkazy nás vedly k závěru, že tyto poruchy srážení krve jsou velmi vzácnými vedlejšími účinky,“ uvedla v hodnocení vakcíny předsedkyně výboru PRAC Sabine Straus.

Johnson & Johnson pozastavil distribuci vakcíny v EU

Riziko vzácných případů vzniku krevní sraženiny si podle ní musí uvědomit hlavně zdravotníci podávající vakcínu stejně tak i osoby, které ji dostávají.

„Je důležité, aby si lidé byli vědomi rizik a upozornili na případné známky a příznaky, které se u nich objeví v prvních dvou týdnech po očkování,“ uvedla Straus.

Podle výsledku hodnocení může dojít k výskytu krevní sraženiny do tří týdnů od očkování. Straus dodala, že EMA bude ve sledování bezpečnosti a účinnost vakcíny pokračovat. Do informací o přípravku se podle ní přidá také varování před velmi vzácným nežádoucím účinkem vzniku krevních sraženin v kombinaci s nízkým počtem krevních destiček.

Vakcína Janssen míří do ordinací praktiků

Na závěrečnou zprávu k hodnocení rizik evropského lékového regulátora zareagovalo české Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. To na Twitteru uvedlo, že dnes se začne s redistribucí Janssenu do ordinací praktických lékařů.

„Evropská léková agentura potvrdila možnou spojitost mezi vakcínou J&J s velmi vzácnými případy krevních sraženiny. Přínosy očkování však dál převyšují možná rizika,“ uvedl úřad, který potvrdil, že ve středu [21.4.] spustí distribuci vakcíny do ordinací praktických lékařů.

Vakcína Janssen prokázala 67% účinnost proti covidu

Vakcíny mají dostat praktičtí lékaři ve čtvrtek. Dnes distributor [společnost Avenier ze skupiny Agel, pozn. red.] ověřuje pravost jednotlivých balení a vyskladňuje zboží. praktikům má být rozvezeno 14 400 dávek, následně pak cca 28 tisíc dávek. Původně měly první vakcíny Janssen do ordinací praktických lékařů dorazit v pondělí.

Osm případů krevní sraženiny ve Spojených státech

Zdravotní rizika spojená s očkováním vakcínou Janssen přezkoumal výbor PRAC kvůli osmi hlášeným nežádoucím reakcím ve Spojených státech. Šlo o osm lidí naočkovaných vakcínou Janssen, u kterých panuje podezření na vznik neobvyklé krevní sraženiny. Jedno ze zmíněných hlášení skončilo úmrtím. Všechny reakce se u očkovaných objevily do tří týdnů po aplikaci vakcíny. Převážně jimi byly ženy do 60 let věku. Podle dat k 13. dubnu dostalo vakcínu Janssen ve Spojených státech v součtu sedm milionů lidí.

Jednorázová vakcína Janssen dorazila do EU  

„Výbor PRAC zjistil, že krevní sraženiny se vyskytly většinou v neobvyklých lokalizacích, jako jsou žilní splavy v mozku [trombóza mozkových žilních splavů, CVST], v břiše [splanchnická žilní trombóza] a v tepnách, v kombinaci s nízkou hladinou krevních destiček a někdy s krvácením,“ uvedl SÚKL.

Zkoumané případy tak byly velmi podobné těm, jaké odborníci pozorovali u vakcíny od společnosti AstraZeneca, dnes zvané Vaxzevria. V reakci na nežádoucí účinky v minulém týdnu výrobce vakcíny Janssen pozastavil rozvozy vakcíny do zemí Evropské unie. Dnešním dnem by se však měla vakcinace touto vakcínou již spustit.

Nežádoucí účinky po očkování vakcínou Janssen

Za připomenutí stojí ale i praktické rady a upozornění ze strany českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Nežádoucí účinky po očkování
  • Dušnost
  • Bolest na hrudi
  • Otoky dolních končetin
  • Přetrvávající bolest břicha
  • Neurologické příznaky, jako jsou silné a přetrvávající bolesti hlavy či rozmazané vidění
  • Malé krevní skvrny pod kůží mimo místa vpichu vakcíny

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

Očkované osoby by dle jeho doporučení měly vyhledat neodkladnou lékařskou pomoc.  To platí vždy, pokud se u nich objeví některý z následujících příznaků do tří týdnů po očkování látkou Janssen nebo jakoukoli jinou vakcínou.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here